Filteren

Armaturen, ook wel frames genoemd, zijn de dragers van lichtbronnen. Je hebt zowel armaturen voor inbouwspots en armaturen voor opbouwspots. Een armatuur is vooral handig wanneer je zelf al lichtbronnen hebt en alleen een ander frame wilt. Hierdoor heb je wel hetzelfde lichteffect, maar geniet je wel van een nieuw uiterlijk.

We hebben armaturen in het wit, zwart en nikkel. Bekijk hierboven de collectie armaturen die je kunt kopen.

Armatuur betekenis: wat is een armatuur?

Een armatuur is de technische benaming voor het frame waar je een lichtbron in plaatst. Je hebt armaturen in alle kleuren en maten. Zo kun je een armatuur hebben voor een inbouwspot, maar ook voor een opbouwspot, een wandlamp, een plafondlamp en nog veel meer. Het armatuur is dus het frame. Bij sommige armaturen zit er al een fitting in. Dit zie je vaak bij wandlampen. Bij inbouwarmaturen zie je vaak dat er geen fitting bij zit. Hier kun je dus kiezen uit meerdere fittingen.

Armaturen kopen: hier moet je op letten

Bij het kopen van een armatuur zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst de inbouwmaat. Dit wordt ook wel de zaagmaat genoemd. Je kunt dit heel gemakkelijk opmeten door de diameter van de gaten in je plafond te meten. Als je nog geen gaten hebt gemaakt in het plafond dan maakt de diameter van het armatuur natuurlijk niet uit.

Het volgende punt waar je op moet letten is dat jouw lichtbronnen in het armatuur past. Armaturen zijn over het algemeen zo gemaakt dat normale GU10 lampjes hier makkelijk inpassen, maar het komt nog wel eens voor dat je bijzondere verlichting hebt wat groter is. Dan moet je wel zeker weten dat het past.

IP65 waterdichte armaturen

Gaat het armatuur buiten gebruikt worden in een overkapping, in de badkamer of in een andere vochtige ruimte? Dan is het belangrijk dat je waterdichte armaturen koopt met het IP65 kenmerk. Dit zijn armaturen die nooit kunnen kantelen. Vanwege het kantelen is het namelijk praktisch onmogelijk om waterdichte armaturen te voorzien van het IP65 kenmerk.

Vanwege het IP65 kenmerk kunnen de armaturen over het algemeen gemonteerd worden in elke vochtige ruimte. Dit is wél een eis, omdat het problemen kan opleveren wanneer je een armatuur monteert die niet waterbestendig is. De vocht kan dan in het plafond gaan zitten met alle gevolgen van dien.

Soorten armaturen

Je hebt verschillende soorten armaturen. Denk hierbij aan ronde en vierkante armaturen. We hebben ze ook met afgeronde hoeken, een bolling of juist heel strak. Je hebt zowel witte armaturen, als zwarte en nikkelkleurig. Je hebt armaturen die wel kunnen kantelen en armaturen die het niet kunnen.

Alles ligt dus eigenlijk aan je smaak. Kies hierboven jouw favoriete armatuur uit en plaats de bestelling. Dan zorgen wij ervoor dat het supersnel bij jou geleverd wordt.

Armaturen LED-verlichting

Wij bieden op deze pagina verschillende armaturen LED aan. Dit zijn armaturen die geschikt zijn voor verschillende LED-lichtbronnen. Het is belangrijk dat je altijd controleert of jouw lichtbron goed past in het armatuur. Het komt namelijk wel eens voor dat iemand een inbouwarmatuur koopt en vervolgens een lamp die er niet in past. Dat is natuurlijk niet wenselijk.

Controleer dus altijd even of jouw lampen geschikt zijn voor het armatuur. Of koop een armatuur die geschikt is voor je lampen. Dat kan natuurlijk ook.

Armaturen spots

Armaturen spots zijn verreweg het meest populair. Dat is ook logisch. Waarom zou je te veel betalen voor een compleet product als je zelf een armatuur kunt bestellen en een los lampje. Vaak is dit goedkoper en het geeft je veel meer opties om te combineren tussen armaturen en lampen. Wij hebben verschillende spots armaturen zowel kantelbaar als niet kantelbaar en verschillende kleuren.

Stappenplan armaturen kopen

Wij hebben een klein stappenplan voor je opgesteld voor het kopen van armaturen.

  1. Heb je al een lichtbron? Zo ja: meet deze dan even op. De diameter is het belangrijkste.
  2. Heb je al gaten in het plafond? Zo ja: meet deze dan even op. Ook hier is diameter belangrijk.
  3. Bepaal of het armatuur binnen of buiten/badkamer wordt gehangen. Binnen? Dan is IP44 voldoende. Buiten? Dan moet je IP65 hebben.
  4. Wil je een kantelbare armatuur of niet?

Met die vragen kun je tot een goede keuze komen. Zo zorg je ervoor dat je altijd het juiste armatuur kiest voor jouw locatie.