Filteren

Slimme verlichting, ook wel smart verlichting genoemd, zorgt ervoor dat je op afstand de verlichting in je woning kunt bedienen. Met een afstandsbediening of een App op je smartphone of tablet, kun je gemakkelijk de slimme lampen aan en uit zetten. Ook kun je zelf de lichtkleur en intensiteit instellen, om zo de sfeer te creëren die je wenst.

Slimme verlichting wordt steeds populairder. Grote merken komen met een eigen lijn. Bij letsleds.nl vind je een uitgebreid aanbod aan slimme LED lampen en accessoires – alles wat je nodig hebt om smart home te kunnen maken. Als je meer wilt weten over slimme verlichting, kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Of download onderaan de pagina gelijk onze smart gids voor slimme LED verlichting!

Wat is slimme verlichting?

Veel mensen kennen het begrip ‘smart’ of ‘slim’ wel, maar weten niet helemaal wat het inhoudt. Slimme verlichting betekent eigenlijk dat de smart lampen het niet meer volgens traditionele wijze bestuurd wordt, maar door middel van een slim systeem. Dit zijn doorgaans systemen die werken via wifi waardoor je de lampen of dimmers met een telefoon kan bedienen. Voor slimme LED verlichting, oftewel smart verlichting, maak je gebruik van slimme lampen (ook wel smart lampen genoemd). Vele slimme lampen werken tegenwoordig met RGBW technieken, waardoor de lampen ook nog eens meerdere kleuren hebben.

Voordelen smart verlichting en slimme apparaten

Een voordeel van slimme verlichting is dus dat je alles via een App, met een afstandsbediening en/of de (ouderwetse) muurschakelaar kunt bedienen. Vanaf een centrale plek kun je al jouw lampen bedienen. Voor veel mensen is dit het grootste voordeel bij het gebruik van smart verlichting met slimme apparaten. Niet meer overal lichtknopjes door de kamer of de woning om lampen mee te bedienen, maar een simpele knop om in één keer een groep lampen te bedienen. Zo geniet je van extra gemak en comfort.

Lichtkleuren met smart lampen

Je kunt bij wifi lampen gebruik maken van meerdere kleuren, waardoor je elk gewenst effect kan creëren. Met slimme verlichting verander je makkelijk de uitstraling en bepaal je zelf de sfeer in de kamer met een uniek lichtbeleving. Wist jij dat er zelfs LED smart lampen voor een smart home zijn die reageren op de kleuren die op de tv getoond worden?

Nog meer pluspunten

Verder heeft een smart home ook het voordeel dat het inbraak preventief werkt. Je kunt namelijk timers instellen. Zo lijkt het altijd alsof er iemand thuis is, ook al ben je op vakantie of lang van huis weg. Dat is nog eens handig! Dat is niet de enige functie om je huis veiliger te maken. Je kunt de slimme lampen bijvoorbeeld verbinden met een rookmelder. De lampen zullen dan aangaan op het moment dat er rook in de woning wordt gedetecteerd. Wist je trouwens dat slimme lampen energiezuinig zijn? De aanschafprijs is mogelijk iets hoger dan een normale spaarlamp, maar op de langere termijn zal je een stuk voordeliger uit zijn met smart lampen.

Interessante functies

Kort zetten we nog even de interessante functies op een rij van smart verlichting:

  • Stel zelf de verlichting in, zodat het ook op momenten dat er niemand thuis is, lijkt of er bewoners in huis zijn
  • Het helpt om inbrekers buiten de deur te houden
  • Geniet van uitgebreide verlichtingsmogelijkheden
  • Bedien de slimme verlichting op afstand, vanaf de plek waar jij je bevindt
  • Geniet van een comfortabele bediening met een afstand of je smartphone
  • Er zijn vele mogelijkheden voor uitbreiding mogelijk met smart lampen

Bedienen van slimme apparaten

Als je kiest voor slimme verlichting met smart home oplossingen, is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je deze kunt bedienen. Hierbij spelen een afstandsbediening, mobiele telefoon of tablet een rol. Je kunt slimme verlichting namelijk op afstand bedienen. Net zoals je bijvoorbeeld de afstandsbediening voor de tv pakt of om de radio te bedienen. Je kunt smart home systemen vaak ook met een App bedienen. Dit is heel eenvoudig en bied je vele mogelijkheden.

Smart home creëren

Voor de bediening van slimme apparaten met smartphone of tablet moet je natuurlijk wel over wifi beschikken. Tegenwoordig is dat voor de meeste huishoudens geen enkel probleem. Je hebt bij de meeste smart home oplossingen ook een bridge nodig, die ervoor zorgt dat alle componenten met elkaar verbonden worden. Check dit dus goed vooraf, zodat je zeker weet dat je alle componenten hebt om te starten met slimme verlichting.

Overstappen op slimme verlichting

Tegenwoordig wordt slimme verlichting steeds populairder. We begrijpen dit wel, omdat smart lampen en dimmers nou eenmaal veel voordelen hebben ten opzichte van de ouderwetse standaard verlichting. En met de verschillende soorten die worden aangeboden, kun je altijd smart lampen die aansluiten bij jouw wensen vinden.

Slimme lampen of slimme dimmer

Een overstap is eigenlijk relatief simpel. Je kiest of je:

Vervolgens bestel je hetgeen waar je voor hebt gekozen en installeer je de producten bij jou thuis. Stel het eenmalig in en dan is de overstap rond. Beide opties bieden de mogelijkheid om te genieten van de voordelen van draadloze verlichting. Beiden hebben daarentegen ook hun eigen voordelen ten opzichte van het ander. We leggen het je graag uit.

Voordelen slimme lampen

Bij slimme LED lampen kun je denken aan bijvoorbeeld het zeer bekende Novo of Mi-light. Hierbij zijn het vooral de lampen/spots zelf die je vervangt door een lamp die aan te sturen is door middel van WIFI of een losse afstandsbediening.

Voordeel aan slimme lampen is dat je vaak meerdere kleuropties hebt. Vanwege de smart techniek kunnen worden ze vaak voorzien van RGB LED’s. Hierdoor kun je behalve het standaard warme wit en koude wit ook alle overige kleuren kiezen met je LED lampen. Handig als je een bepaalde sfeer wilt creëren in huis.

Voordelen slimme dimmer

Voordeel aan slimme dimmers is dat je hiervoor geen lampen hoeft te vervangen. Je kunt dus elke gewenste lamp die je al hebt (of wilt aanschaffen) slim maken. Door de aansturing smart te maken kun je deze alsnog bedienen met je een smartphone App, afstandsbediening of muurschakelaar.

Waar je bij slimme lampen dus echt gebonden bent aan spots en armaturen waar de lampen in passen, geldt dat niet voor slimme dimmers. Of je nou een mini spot, grondspot of TL balk wilt aansturen, het kan allemaal.

We hebben verschillende soorten slimme dimmers. Denk hierbij aan een slimme snoerdimmer en slimme vloerdimmer. Heel handig wanneer je een losse lamp smart wilt maken. We hebben echter ook slimme muurdimmers. Dit werkt hetzelfde als een ‘ouderwetse’ muurdimmer, behalve dat het fysiek ook nog eens via een app bedient kan worden.

Smart verlichting van Novo of Mi-light?

Je komt op de markt verschillende merken voor slimme verlichting tegen. We zetten graag een aantal merken voor je op een rij, met de specifieke eigenschappen per merk.

Novo

Novo is een merk voor smart verlichting wat alleen voorziet in slimme schakelaars en slimme dimmers. Hierdoor maak je de aansturing van je lampen slim en je kunt hier speciale afstandsbedieningen en schakelaars voor kopen. Novo maakt gebruik van de Smart Life app, zodat het ook via een smartphone te bedienen is.

Mi-Light

Mi-Light is eigenlijk het goedkopere alternatief voor veel merken. Mi-light biedt alleen slimme lampen aan die vervolgens via hun App te bedienen zijn. Ze hebben ook een eigen afstandsbediening, zodat je de lampen ook fysiek kunt bedienen. Verder zijn instellingen als timers, meerdere kleuren en meerdere groepen ook mogelijk.

Google Home en Amazon Alexa

Koppel de producten ook aan Google Home of Amazon Alexa. Zo maak je alles spraak gestuurd. Dit doe je eenmalig heel gemakkelijk instellen via de App zodat je er geen omkijk meer naar hebt. Met een simpele uitspraak zet je de lampen aan, wijzig je ze van kleur en nog veel meer!

Waarop letten bij slimme verlichting kopen?

Als je nieuwe slimme lampen gaat kopen voor je slimme verlichting, is het goed om met een aantal zaken rekening te houden.

  • Fitting – het is belangrijk om op het soort fitting van de LED lamp te letten, net als bij ´gewone´ led spots. Zo weet je zeker dat je slimme lamp past.
  • Bridge – zoals aangegeven kan het zijn dat je een bridge nodig hebt om te genieten van de beste slimme verlichting. Vaak zijn deze merk-afhankelijk. Let hier dus even op om zeker te weten dat je de slimme lampen kunt koppelen.
  • Lichtkleuren – er wordt wel eens gedacht dat slimme lampen altijd in een veelheid van kleuren kunnen schijnen. Dat is echter niet zo, dit kan alleen met gekleurde lampen waarbij je zelf de kleur kunt aanpassen. Let er dus op wat voor soort smart lampen je koopt, zodat je zeker weet dat dit aansluit bij jouw wensen.
  • Koppelmogelijkheden – als je al smart producten in huis hebt, is het interessant om te kijken of je de slimme verlichting hiermee kunt koppelen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een App.

Letsleds.nl is jouw verlichtingsexpert

Heb je nog vragen over het gebruik van slimme verlichting in huis? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag om alle benodigdheden voor smart verlichting in huis te halen! Met onze slimme verlichting en smart home producten, tover je je woning binnen no-time tot een slim huis om met de beste slimme lampen!