Filteren

Zigbee is een van meest geavanceerde systemen als het aankomt op slimme verlichting. Het Zigbee protocol omvat meer dan alleen slimme lampen, want je hebt veel meer opties als het aankomt op schakelaars, LED dimmers en andere accessoires. Hierdoor kun je gemakkelijk het gehele verlichtingssysteem ombouwen naar een systeem wat op Zigbee werkt. 

Wat is Zigbee?

Wellicht zegt de naam je al iets, want Zigbee is een smart protocol wat ontzettend veel en vooral breed wordt ingezet. Zo kom je Zigbee overal wel verschillende producten tegen, waar Zigbee verlichting een groep van is! Aan de hand van het Zigbee protocol kun je tal van apparaten aan elkaar verbinden binnen een zogeheten mesh netwerk, waar je tot wel 65.000 apparaten op kunt aansluiten.

Dankzij het gebruik van een mesh netwerk staan slimme producten niet alleen in contact met één centraal punt (zoals een hub of Bridge), maar ook met alle andere apparaten die samenwerken met Zigbee. Hierdoor wordt het signaal niet alleen sterker naarmate je meer producten hebt, maar blijft het geheel gewoon werken wanneer er een product uitvalt. Zo kom je nooit meer in het donker te staan!

Hoe werkt een Zigbee hub?

Het protocol van Zigbee werkt met behulp van een zogeheten hub of bridge. Een Zigbee verbindingshub kun je zien als een speciale router die ervoor zorgt dat jouw Zigbee producten met elkaar in verbinding staan, waarna deze gekoppeld kunnen worden aan een app.

Een hub wordt direct aan jouw router gekoppeld, waarna deze een speciale verbinding opzet waar jouw Zigbee producten op reageren. Dit wordt vervolgens ook gecommuniceerd over jouw Wifi, waarna de door jou gekozen App het signaal op kan pikken. Daarom is het gebruiken van een Zigbee hub of bridge cruciaal, omdat het product anders niet door de app wordt gevonden.

Een slimme collectie op het Zigbee 3 protocol

Zoals eerder benoemd, werken alle producten binnen deze collectie op basis van Zigbee. Dit protocol is inmiddels toe aan Zigbee 3. Dit is de nieuwste versie van het systeem, waardoor we kunnen garanderen dat jouw nieuwe Zigbee spot in zijn geheel bestuurd kan worden op de populairste slimme Apps in Nederland. 

Dankzij de nieuwe Zigbee 3.0 update wordt de stevige basis verder uitgebreid door de producten die gebruik maken van Zigbee nog beter bij elkaar te brengen op hetzelfde netwerk. Hierdoor wordt de werking tussen verschillende merken nog gemakkelijker.

Prachtige en krachtige Zigbee smart lampen

Voor het Zigbee protocol zijn er ook slimme spots en lampen beschikbaar. Deze kom je in veel vormen en maten tegen, waarbij ze voorzien zijn van een E27 schroeffitting of een GU10 steekfitting. Naast de fitting is het ook raadzaam om te kijken naar de kleuren waar een specifieke Zigbee lamp toegang tot heeft. Gelukkig staat dit altijd bij de lamp aangegeven, waarbij RGBW het meest voorkomende lampje is. 

Echter zit er wel een groot nadeel aan deze losse lampen: De inbouwhoogte voor het complete spotje wordt hierdoor vaak een stuk hoger dan gewenst. Door deze hoogte is het niet altijd mogelijk om een Zigbee lamp aan te sluiten, maar gelukkig zijn er meer mogelijkheden.

Bij letsleds.nl beschikken wij over de spots van onze Mondo collectie. Deze spots zijn ontzettend sterk dankzij het vermogen van maar liefst 8 Watt, wat ervoor zorgt dat ze veel meer licht kunnen opwekken dan andere spots of losse lampen. Daarnaast is deze Zigbee spot een unicum op de markt, want hij is erg ondiep (slechts 31mm voor de liefhebber). Dit betekent dat je deze ondiepe slimme spot veel sneller kwijt kunt, waardoor je niet beperkt wordt door de grootte van een losse slimme lamp.

Daarnaast zorgt de hoge IP waarde van IP65 ervoor dat jouw spots ook bestand zijn tegen het klimaat van de badkamer

De kleuren van Zigbee lampen

Voor veel mensen is kleur het belangrijkste onderdeel van een Zigbee lamp. Hiervoor is het belangrijk eerst goed te kijken naar de lamp die je wilt aanschaffen, want er zijn veel opties op de markt die allemaal net iets anders te werk gaan. Vooral als het aankomt op kleur.

Om je op weg te helpen, raden we je aan op het volgende te letten:

RGB: Als je alleen RGB tegenkomt op de Zigbee lamp, heb je te maken met een lampje wat alleen beschikt over het RGB kleurenspectrum. Dankzij dit spectrum beschik je over een palet van meer dan 16 miljoen verschillende kleuren combo’s, waardoor je ervan verzekerd hebt dat je de perfecte kleur voor de gewenste situatie kunt vinden!

RGBW: Dit is de populairste keuze voor gekleurde verlichting, aangezien je ook de mogelijkheid hebt om te kiezen voor klassiek warm wit licht. Hierdoor kun je jouw lampen ook in een normale situatie gebruiken, als er geen behoefte is aan gekleurd licht.

WWCW: Met deze combinatie kun je genieten van zowel warm wit als koud wit licht. Hierdoor beschik je over het gros van de klassieke Kelvin maten. Ideaal voor de ruimtes waar behoefte is aan slimme verlichting, maar kleur niet gewenst is.

Een slimme klassieker met de Zigbee filament lamp

Naast standaard Zigbee lampen met een doffe bol is er tegenwoordig ook de mogelijkheid om te kiezen voor E27 filament lampen. Deze lampen ogen als jouw klassieke gloei- of halogeenlamp, maar dragen wel de voordelen van het Zigbee systeem met zich mee.

Dankzij deze filament lampen beschik je dus over een luxe lamp, voorzien van het klassieke ontwerp met filament staafjes of een lichtspiraal, met alle voordelen van een Zigbee lamp.

Dimmers die werken op Zigbee

Natuurlijk zijn er ook slimme dimmers verkrijgbaar die werken op basis van het Zigbee protocol. Deze dimmers werken uitstekend samen de Apps van diverse partijen, waardoor je gegarandeerd bent van de perfecte dimmer die jouw ‘normale’ LED lampen net wat slimmer kan maken. 

Mocht je jouw telefoon niet bij de hand hebben, waardoor je de App niet kunt gebruiken? Geen probleem! Deze dimmers werken verder net als jouw traditionele LED dimmer, waardoor je jouw verlichting ook met de hand kunt schakelen.

Wel handig om rekening mee te houden: Een slimme Zigbee dimmer kun je nooit combineren met Zigbee lampen. Dit komt door het feit dat Zigbee lampen (of andere slimme lampen) niet op de traditionele manier gedimd worden en daarom specifieke accessoires vereisen.

Mocht je geen behoefte hebben aan dimmen, dan is een Zigbee schakelaar natuurlijk voldoende. 

De grote voordelen van een Zigbee dimmer

Natuurlijk brengt een Zigbee dimmer ook veel voordelen met zich mee. Het grootste voordeel van een Zigbee dimmer is natuurlijk het feit dat je deze op verschillende handige manieren kunt bedienen. Denk hierbij aan de volgende punten:

Handmatig bedienen: De makkelijkste manier van bedienen, zoals je dit van een traditionele dimmer gewend bent. Door middel van de drukknop op jouw dimmer kun je jouw verlichting gemakkelijk aan- en uitschakelen en dimmen naar het gewenste niveau. Ideaal voor gezinnen met kinderen die nog geen toegang hebben tot een telefoon.

Op afstand bedienen met een App: Misschien wel het belangrijkste punt voor veel mensen. Wat is er nou fijner dan het dimmen van jouw verlichting, ongeacht de locatie? Dankzij de werking van Zigbee kun je gemakkelijk kiezen voor een van de diverse Apps die je tegenkomt op de markt, zodat je zelf kunt kijken welk systeem jij het prettigst vindt. Naast het schakelen en dimmen kun je ook genieten van vooraf ingestelde lichtscènes en tijdsloten.

Bediening met jouw stem: ‘Zet de verlichting in de woonkamer aan!’ Je leest het goed, dankzij het Zigbee protocol kun je jouw slimme dimmer met jouw stem besturen. Met behulp van een slimme assistent als Google Home of Amazon Alexa kun je specifieke opdrachten aanmaken voor jouw dimmer. Zo kun je gemakkelijk jouw lampen dimmen naar een specifiek niveau, een lichtscène aanzetten of jouw lampen deactiveren. 

Letsleds.nl – Jouw Zigbee specialist

De wereld van Zigbee is immens, dus het is vanzelfsprekend dat je met vragen komt te zitten. Dus mocht je vragen hebben over onze Zigbee producten, evenals het installeren en het gebruik ervan? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Ons team van lichtspecialisten helpt je graag met jouw vraagstuk, zodat jij optimaal kunt genieten van de perfect passende LED verlichting voor jouw kamer of woning.