Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Balkon inspiratie – Alles voor een mooi en sfeervol balkon

2 september 2022

Hoewel een tuin altijd leuk is, zijn er ook ontzettend veel woningen die alleen beschikken over een balkon. Hierdoor is de ruimte buiten misschien beperkt, maar dat betekent niet dat je niet evenveel of zelfs meer aandacht eraan kunt besteden.

Welke balkon inspiratie is relevant voor jou?

Voordat we los gaan met het geven van balkon inspiratie, is het belangrijk om te weten waar je zoal naar wilt kijken. Elke balkon inrichting is namelijk uniek, en daar komen altijd andere zaken bij kijken. Welke kleuren vind je leuk om te gebruiken? Hoeveel ruimte heb je tot jouw beschikking? Wil je graag een moestuin hebben, of juist een plek waar comfortabel van de buitenlucht kunt genieten? Al met al vragen die je jezelf eerst moet afvragen, voordat je begint met het verzamelen van info.

Daarnaast is het raadzaam om een realistisch beeld te schetsen van de ruimte die je hebt op jouw balkon. Hiervoor kun je jouw plattegrond raadplegen of het zelf opmeten. Hierdoor kun je inschatten welke meubels gaan passen, hoeveel ruimte je over gaat houden en in hoeverre dit aansluit op jouw wensen. Kijk ook naar de verticale ruimte die je hebt, want je wilt bij een balkon ook in de hoogte werken.

Balkon inspiratie - Een goede basis is het halve werk

Als je eenmaal weet waar jouw interesses liggen en hoeveel ruimte je tot jouw beschikking hebt, is het tijd om over te gaan op het invullen van jouw balkon! En om bij het begin te beginnen: Welke kleuren ga je toepassen? Je wilt er namelijk voor zorgen dat jouw muren goed aansluiten op de rest van de inrichting. Over het algemeen is wit nog altijd een goede keuze aangezien het een neutrale kleur is. Echter winnen natuurlijke tinten momenteel aan populariteit binnen interieurs, dus dit kun je ook naar jouw balkon brengen.

Als het aankomt op de vloer is het belangrijk dat de vloer ook tegen het weer bestand is. Een vloer die mooi oogt is namelijk top, maar het is zonde als hij naar een regenbui al verpest is. Let daarom goed op de gebruikte materialen, aangezien materialen als steen beter bestand zijn tegen het weer als hout of PVC. Daarnaast is het altijd goed om jouw vloer te laten behandelen, dan blijft jouw vloer in topconditie!

Balkon inspiratie - Optimaliseer de beschikbare ruimte

Een balkon is niet bepaald de grootste buitenruimte die je tot jouw beschikking kunt hebben, maar dat betekent niet dat je geen ruimte hebt voor een mooie lounge.

1

De balkonbar

Aangezien de meeste balkons voorzien zijn van een hekwerk of een muurtje, wil je dit ook optimaal benutten. Mede hierdoor is de zogeheten balkonbar in het leven geroepen. De balkonbar is een perfect alternatief voor de gebruikelijke tafel. Deze bar kun je namelijk direct aan de railing van jouw balkon bevestigen, waarna je een geschikt oppervlak tot jouw beschikking hebt.

Een balkonbar is in veel verschillende vormen en maten beschikbaar en wordt meestal vervaardigd van een sterke houtsoort. Deze sets zijn ook behandeld, zodat ze bestand zijn tegen slecht weer als zware regenbuien, onweer of sneeuw. Zo kun je altijd genieten een prettige zitplek op jouw balkon, zonder dat je moet inleveren op de ruimte!

2

Een inklapbare balkontafel

Dit idee lijkt in veel opzichten op de balkonbar, maar heeft verschillende unieke elementen tot zijn beschikking. Deze tafels kun je gemakkelijk bevestigen aan jouw balkon hek, waardoor je een stevige tafel hebt zonder poten. Daarnaast heb je vaak ook de optie om deze in te klappen, wat ideaal is om waar nodig ruimte te besparen.

Deze tafels zijn in ontzettend vormen, maten en kleuren beschikbaar. Hierdoor kun je altijd een tafel vinden die aansluit aan jouw wensen, zonder dat je moet inleveren op de beschikbare ruimte.

3

Werk verticaal

De kans is groot dat je geen beschikking hebt over een erg groot balkon, het oppervlak is immers gelimiteerd. Daarom is het belangrijk om de beschikbare ruimte optimaal te gebruiken, iets waarbij je de muren ook volop moet betrekken. Een mooi voorbeeld hiervan is een recente trend in de vorm van verticaal tuinieren. Deze vorm van tuinieren kenmerkt zich aan bakken of houders die je aan de muur plaatst, waardoor jouw beplanting aan de muur groeit. Hierdoor bespaar je niet alleen ruimte, maar creëer je ook nog eens een groene oase.

Tevens zijn er ook veel opties om jouw balkon sfeervol te laten ogen. Denk hierbij aan schilderijen of wandkleden of wandlampen en kaarshouders voor sfeervolle verlichting. Daarnaast kun je ook te werk gaan met een vogelhuisje, mits je niet te hoog zit en je in een gebied zit wat rijk aan vogels is.

4

Meubilair met meerdere functies

Als je gebruik maakt van meubels, is het natuurlijk ideaal als je ze op meerdere manieren kunt inzetten. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel opties voor meubels die voorzien zijn van extra opslag mogelijkheden. Denk hierbij aan een bank met schappen onder de kussens, een tafel met lades of een dikke kruk met een deksel. Zo kun je gemakkelijk extra spullen kwijt op het balkon, zonder dat je inlevert op de beschikbare ruimte.

Daarnaast kun je bestaande meubels zonder deze voordelen alsnog voorzien van extra opslag ruimte. Zo kun je ervoor kiezen om platte kisten op wieltjes onder jouw bank te plaatsen, zodat je alles gemakkelijk onder de bank kunt opslaan.

Balkon inspiratie - Zorg voor genoeg comfort

Zoals hierboven benoemd, zijn er ontzettend veel mogelijkheden als het aankomt op het zo optimaal mogelijk indelen van jouw balkon. De ruimte is immers gelimiteerd, dus je wilt elke millimeter gebruiken.

Echter is wel ontzettend belangrijk dat je ook gebruik maakt van meubels die niet alleen passend zijn bij de beschikbare ruimte, maar ook comfortabel zijn. Anders heeft het weinig zin om tijd op het balkon door te brengen, aangezien dat naar verloop van tijd alleen maar vervelender wordt. 

Let daarom goed op de meubels die je wilt gebruiken op het balkon. Zorg ervoor dat de stoelen die je hebt niet te klein zijn, zelfs als dat ruimte kan besparen. Geef de zithoek genoeg ademruimte, zodat je fatsoenlijk kunt bewegen. En vergeet niet om gebruik te maken van zaken als kussens, dekens en kleden om het geheel knusser en vooral zachter te maken. Zo kun je zelfs de strakke, houtige meubels voorzien van een comfortabele laag!

Balkon inspiratie - Decoratie voor het balkon

Balkon inspiratie - Maak jouw balkon extra sfeervol met de juiste decoratie

Naast een scala aan comfortabele meubels en de nodige tafels wil je er ook voor zorgen dat jouw balkon levendig en gezellig oogt. Hierbij komen decoraties uitstekend van pas! Er zijn namelijk ontzettend veel decoraties die compact zijn van formaat en geschikt zijn voor buiten. Hierdoor zijn ze perfect voor een balkon, aangezien ze geen kostbare ruimte in beslag nemen en je ze niet constant hoeft op te bergen als er slecht weer op komst is. 

Als eerste is het goed om te kijken naar speciale buitenkussens voor jouw meubilair. Deze zijn niet alleen goed voor extra opvulling, maar zijn ook ontzettend comfortabel. Daarnaast kun je ze prima combineren met jouw balkon interieur, aangezien er voor elke kleur wel een kussen beschikbaar is.

Naast kussens voor buiten kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een buitentapijt. Deze tapijten zijn behandeld en zijn daardoor prima te gebruiken in de buitenlucht. Deze zijn uiteraard ook beschikbaar in tal van kleuren, vormen en maten. Zo kun je gemakkelijk het perfecte tapijt vinden voor jouw gekozen stijl!

En vergeet de muren niet! Een balkon is de perfecte omgeving om ook verticaal te werk te gaan, aangezien het grondoppervlak vaak schaars is. Denk hierbij aan wandplanken om spullen op te plaatsen, een paar wandlampen of houders voor jouw kaarsen of een paar planten. Dit is ontzettend breed op te pakken, want er zijn ook ontzettend veel schilderijen die je kunt combineren met de gekozen stijlen.

Balkon inspiratie - Creëer een groene omgeving met de juiste beplanting

Hoewel planten veel ruimte in beslag kunnen nemen, is het wel ontzettend belangrijk dat je genoeg groen op het balkon hebt. Planten zijn namelijk een mooie toevoeging aan het decor, naast het feit dat het balkon aangenamer en frisser wordt. Denk hierbij aan bloemen die een lekker ruiken of kruiden die ervoor zorgen dat het balkon altijd fris en fruitig ruikt.

Natuurlijk hebben deze planten ook een plek voor zichzelf nodig, dus hiervoor wil je gebruik maken van een pot of bak met de juiste verhoudingen. Hiervoor kun je echter wel ruimte besparen, want smallere bakken of potten kun je prima tegen de zijkant van het balkon plaatsen. Zo werk je voornamelijk in de lengte, zonder dat een te brede pot in de weg gaat zitten.

Deze bakken hoeven overigens niet op de grond te blijven. Want zoals we eerder hebben benoemd: Verticaal tuinieren is ontzettend populair, vooral voor huizen of appartementen waar de ruimte beperkt is. Deze bakken kun je gemakkelijk aan de muur bevestigen, maar je kunt er ook voor kiezen om een houten klimop te plaatsen. Dan ben je vrij om de bakken te verplaatsen als je dat wilt. Tevens kun je ervoor kiezen om de bakken aan jouw hek of rails te bevestigen. Hiervoor zijn speciale beugels verkrijgbaar, dus aan mogelijkheden geen gebrek!

Balkon inspiratie - Planten op het balkon
15m LED Prikkabel - IP65 Lichtsnoer Buiten - Light String - inclusief 15x E27 lampen

Rond jouw balkon inspiratie sessie af met de juiste, sfeervolle verlichting

Wat is er nou fijner om ook ‘s avonds buiten te kunnen zitten? Voor het balkon is het daarom ook belangrijk dat je beschikt over goede LED verlichting. Zo ben je gegarandeerd van genoeg zicht, zelfs als je laat op de avond buiten bent. Hiervoor kun je gebruik maken van spots die bestand zijn tegen het weer, zoals inbouwspots met een IP waarde van IP65. Dit zorgt ervoor dat jouw spots ook bestand zijn tegen zaken als vocht of hevige regenval. Ideaal voor het balkon!

Echter zijn zaken als in- en opbouwspots niet de enige mogelijkheden die je hebt voor jouw balkon. Wat dacht je van staande lampen voor naast de bank? Of een tafellamp die je gemakkelijk op de tafel of een van de wandplanken kunt zetten? Misschien zijn kaarsen een fijn alternatief, zeker aangezien deze een waardevolle bijdrage geven aan de sfeer?

Daarnaast kun je ook kijken naar specifieke verlichting voor het hetwerk van jouw balkon. Hierdoor raden wij je altijd aan om gebruik te maken van een prikkabel. Deze sfeervolle slinger aan verlichting zorgt er namelijk voor dat je ook ‘s avonds optimaal van het balkon kunt genieten!

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11774 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons