Ma-vr 08:00 tot 17:00
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Creëer sfeer in jouw tuin met de perfecte lichtsnoer!

5 juli 2022
Een lichtsnoer kom je tegenwoordig vaak tegen in de tuin, en met goede reden. Met behulp van de informatie in de volgende blog kun je een lichtsnoer optimaal gaan toepassen!

Het is een product wat je momenteel vaak in de tuin tegenkomt: Een lichtsnoer. Deze met lampen gevulde kabel is ontzettend makkelijk te plaatsen, geeft een prettige hoeveelheid licht af en staan prachtig als bijkomend element in de tuin.

Want waar lichtsnoeren al voor een lange tijd bekent zijn als verlichting voor bijvoorbeeld de horeca, worden snoeren tegenwoordig ook uitgerust met intentie voor gebruik buitenshuis. Dit betekent dat het geheel ook bestand moet zijn tegen zaken als regen, vocht en stof. 

Om je te helpen met het vinden van de perfecte lichtsnoer voor jouw tuin, hebben we de volgende blog voor geschreven. Zo kun je snel aan de gang met het vinden en plaatsen van de perfecte lichtsnoer!

Wat is een lichtsnoer eigenlijk?

Een lichtsnoer is, zoals de naam al verraad, een snoer voorzien van lichtpunten. In de meeste gevallen hebben we het dan over een standaard zwarte kabel die voorzien is van fittingen, welke weer voorzien zijn van een geschikte lamp. 

Een lichtsnoer is een echte sfeermaker. De lampen zijn vaak niet enorm krachtig, waardoor het licht wat ze afgeven prettig, maar niet overheersend is. Hierdoor zijn ze ideaal als bijkomende verlichting aan een schutting of muur, of als zachte opvulling aan het plafond. 

Daarnaast is een lichtsnoer ook in ontzettend veel situaties te gebruiken, met als gevolg dat ze voornamelijk buiten enorm populair zijn. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de grote variatie aan lichtsnoeren die je op de markt tegenkomt. Hierdoor zijn zaken als kleur, lichtopbrengst en de uiteindelijke lengte geen enkel probleem.

15m LED Prikkabel - IP65 Lichtsnoer Buiten - Light String - inclusief 15x E27 lampen

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een prikkabel?

Uiteraard is het ontzettend belangrijk dat jouw lichtsnoer ook daadwerkelijk geschikt is voor gebruik buiten. Een lichtsnoer moet namelijk wel voor een langere tijd mee kunnen gaan, want het zou zonde zijn dat je een lichtsnoer moet weggooien omdat hij doorgeregend is. Voor de perfecte lichtsnoer voor buiten, raden wij je aan om rekening te houden met de volgende punten:

1

Wat is de IP waarde van een lichtsnoer?

Je hebt deze term ongetwijfeld al voorbij horen komen, de IP waarde. Deze eigenschap is van groot belang als je een elektronisch product buiten wilt gebruiken. Deze waarde kan de mogelijkheden op het gebied van plaatsing namelijk flink beïnvloeden, dus het is belangrijk dat je goed voorbereid bent.

Als het aankomt op een lichtsnoer, kom je deze in de meeste gevallen tegen met een IP waarde van IP44. Dit wordt vaak als voldoende geacht, maar persoonlijk raden wij altijd een lichtsnoer met minimaal IP65 aan. Zo hoef je geen rekening te houden met de plaatsing van jouw lichtsnoer, aangezien producten met deze IP waarde veel beter bestand zijn tegen stof, vocht en regen.

2

Welke afstand wil je overbruggen met een lichtsnoer?

Voordat je overgaat op het kopen van een mooie lichtsnoer, is het belangrijk om te weten welke lengte je nodig gaat hebben. Niets is namelijk vervelender dan een lichtsnoer wat de totale afstand net niet kan overbruggen, waardoor het niet geplaatst kan worden zoals je dat wilt.

Daarom is het raadzaam om eerst goed te meten, waarna je kijkt welke kabel het beste gaat passen. Zelf raden we altijd aan een maat te nemen die iets groter is dan de totale afstand. Zo voorkom je dat je de kabel strak moet hangen, met het risico dat er breuken kunnen ontstaan door de spanning die erop komt te staan.

3

Wat zit er allemaal bij de set inbegrepen?

Als je overgaat op het kopen van een lichtsnoer, raden we je altijd aan om goed te kijken wat er allemaal bij de set komt kijken. Veel goedkopere lichtsnoeren zijn namelijk niet standaard voorzien van LED lampen, waardoor de kosten snel oplopen.

Daarnaast is het ook raadzaam om goed te kijken naar de aanwezigheid van een stekker of trafo stekker. Dit is meestal wel het geval, maar soms is een stekker ook los te halen. Zo kun je jouw lichtsnoer direct op 230V aansluiten of kun je jouw bekabeling gemakkelijk doorlussen.

4

Welke LED lampen kun je bij jouw gekozen set gebruiken?

Als laatste is het ook belangrijk om te weten welke LED lampen je moet gebruiken in combinatie met jouw lichtsnoer. In de meeste gevallen heb je namelijk te maken met een E27 fitting met een warme kleurtemperatuur, wat vergezeld kan worden door een trafo die de verlichting omzet naar 12 Volt. 

Mochten de lampen gewoon op 230 Volt functioneren? Dan kun je er ook voor kiezen om de lampen te vervangen. Denk hierbij aan LED lampen met smoked glas, een interessante vormgeving of zelfs slimme verlichting. Dit is ontzettend fijn, aangezien je jouw lichtsnoer niet hoeft te vervangen als je met andere lampen wilt gaan werken.

Verleng jouw kabel met behulp van de bijhorende koppelstukken aan de kabel!

Het verlengen van een lichtsnoer is tegenwoordig ontzettend makkelijk, want veel fabrikanten kiezen er tegenwoordig voor om gebruik te maken van zogeheten koppelstukken. Deze punten zitten al aan de kabel bevestigd, maar worden vervolgens afgedekt door een kapje of een stekker. Als je deze verwijderd, kun je meerdere kabels gemakkelijk aan elkaar verbinden.

Het grote voordeel van deze koppelstukken is natuurlijk de extra lengte die je ineens kunt overbruggen. Zo kun je gemakkelijk een kabel van 30m maken, zonder dat je meteen ontzettend veel extra kosten moet maken om een complete lichtsnoer in deze maat te vinden.

15m LED Prikkabel - IP65 Lichtsnoer Buiten - Light String - inclusief 15x E27 lampen
15m LED Prikkabel - IP65 Lichtsnoer Buiten - Light String - inclusief 15x E27 lampen

Creëer sfeer onder jouw veranda met behulp van een prikkabel!

Ook voor een veranda is een lichtsnoer ideaal. Zo kun je een snoer onder het plafond laten lussen in elkaar om een web van licht te maken, kun je het dakoverstek van de veranda voorzien van een rij mooie lampen of kun je een van de hekken voorzien van een lichtgevende klimop.

Hier is het ook aan te raden om te kijken naar leuke bonussen als slimme verlichting van bijvoorbeeld Novo. Mits de kabel 230 Volt ondersteunt, kun je jouw veranda een compleet nieuwe dimensie geven dankzij alle kleurmogelijkheden die je hebt.

De bonustip: Ook ideaal voor het balkon!

Leef je in een stad, of heb je geen zin om een groter huis te betrekken met een tuin? Dan is de kans groot dat je wel over een balkon beschikt. En natuurlijk is het vanzelfsprekend dat deze plek ook sfeer en comfort mag uitstralen.

Een lichtsnoer is hier, net zoals bij de tuin, een ideaal hulpmiddel, want een cluster warme filament lampen zijn natuurlijk ontzettend sfeervol. Deze snoeren zijn gelukkig ook geschikt voor jouw balkon, dus het plaatsen hiervan is geen enkel probleem. In de meeste gevallen kun je gewoon aan de slag met een standaard kabel, al raden wij wel een kleinere kabel aan. Je wilt het balkon namelijk niet overbelichten.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

Dim slim met behulp van Google Nest!

Google Nest is een ontzettend handig hulpmiddel, ook als het aankomt op jouw verlichting! Met behulp van deze slimme dimmers kun je namelijk niet alleen handmatig dimmen, maar ook via een App of zelfs met spraak bediening. Ideaal toch?

LEES HET BLOG »
De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11387 reviews.
Klantenservice Letsleds

We helpen graag

Heb je een vraag over dit product? Neem gerust contact op. We helpen je graag verder zodat jij zeker bent van een goede aankoop. 

Of mail ons