Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Hoe kan ik mijn lampen op afstand bedienen?

25 maart 2022

Comfort is ontzettend belangrijk, zeker binnen de perken van jouw eigen huis. Mede hierdoor is de opkomst van slimme verlichting ontzettend hard gegaan. Deze tak van sport is ‘booming business’ als het op LED verlichting aankomt, en met goede reden. Lampen met slimme functies kun je namelijk gemakkelijk op afstand bedienen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de locatie van jouw schakelaar.

Maar wat komt er eigenlijk kijken bij slimme verlichting, en wat moet je doen om jezelf hiervoor klaar te stomen? Om je op weg te helpen, hebben we deze blog voor je opgezet. Zo kun je snel aan de slag met jouw Zigbee lampen, zodat je optimaal kunt genieten van jouw nieuwe (of oude) verlichting!

Begin met een Zigbee hub of bridge

Allereerst is het belangrijk om te weten waar je moet beginnen. Welke lampen wil je gaan gebruiken, heb je een specifiek merk op het oog of maak je al gebruik van slimme verlichting? Dit zijn allemaal vraagstukken die aan bod komen tijdens jouw zoektocht naar de perfecte smart lamp of smart spot. 

Een zaak waar je altijd rekening mee moet houden is de connectie tussen de App en de lamp. In de meeste gevallen wordt hier een extra hulpmiddel voor ingezet, namelijk een Zigbee hub. Dit wordt per merk natuurlijk anders ingestoken, maar het concept is in grote lijnen hetzelfde. Een hub of bridge zorgt er namelijk voor dat jouw lampen zichtbaar zijn voor de betreffende App, waarna je deze probleemloos kunt koppelen en besturen. Je moet het als het ware zien als een Wifi router, maar dan speciaal voor jouw verlichting.

Daarnaast is het, mocht je specifiek voor een lamp willen kiezen, belangrijk om te kijken naar de volgende zaken:

1

Fitting

Voordat je een slimme lamp aanschaft is het belangrijk dat je kijkt naar de fitting van de LED lamp. Populaire fittingen voor slimme verlichting zijn GU10 en E27.

2

Bridge of Hub

Zoals hierboven aangegeven is de kans groot dat je gebruik gaat maken van een bridge of hub die werkt op basis van Zigbee. Hierbij is het wel belangrijk dat je goed kijkt naar de lampen die je wilt gebruiken, want dit is vaak merk-afhankelijk.

3

Lichtkleuren

Hoewel veel smart lampen beschikken over een breed kleurenspectrum, is niet elke lamp voorzien van deze mogelijkheid. Daarom raden wij altijd aan om te kijken naar de omschrijving van het product, waarbij RGBW de meest voorkomende variant is.

Verlichting op afstand bedienen

Natuurlijk het belangrijk dat je jouw slimme lampen ook gemakkelijk kunt bedienen. Dit kan via een wandschakelaar, maar er mede dankzij de slimmigheden van jouw nieuwe systeem is er veel meer mogelijk! Hierdoor ben je niet meer verplicht om vast te houden aan een vaste locatie voor het bedienen van jouw verlichting, want je kunt nu gemakkelijk schakelen met een App, afstandsbediening of zelfs met jouw stem. Ook benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Kijk dan vlug hieronder, dan leggen we het graag voor je uit!

Slimme besturing via een App

De meeste slimme systemen beschikken over een eigen App, welke je waarschijnlijk ook moet downloaden als je jouw smart lamp gaat instellen. En dat is natuurlijk niet voor niets, want met behulp van de App beschik je over de complete controle van jouw smart lampen. 

Denk hierbij aan de standaard zaken als schakelen en dimmen, maar ook het instellen en bedienen van scènes, tijdsloten en het bepalen van de kleur liggen aan je vingertoppen.

Lampen met afstandsbediening

Deze methode vraagt soms wat extra werk, maar maakt het bedienen van de lampen alleen maar makkelijker als het eenmaal werkt. Met behulp van een afstandsbediening heb je controle over de belangrijkste functies van de lamp, zoals dimmen, schakelen of in de meeste gevallen het aanzetten van specifieke scènes. Deze optie raden wij ten zeerste aan voor grotere gezinnen waar niet iedereen toegang heeft tot een telefoon, zodat je jouw lampen alsnog kunt bedienen.

Voor de eerder genoemde Mondo spots raden wij deze Mondo afstandsbediening aan. Deze afstandsbediening is een compleet pakket, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot alles wat de Mondo collectie te bieden heeft. Ook leuk om te weten: De afstandsbediening kun je gewoon gebruiken als het internet uit is gevallen, zodat je nog altijd toegang tot jouw Mondo spots.

Denk hierbij aan de standaard zaken als schakelen en dimmen, maar ook het instellen en bedienen van scènes, tijdsloten en het bepalen van de kleur liggen aan je vingertoppen.

Lampen besturen met jouw stem

Je leest het goed, de slimme producten van partijen als Novo en onze eigen Zigbee collectie zijn ook bestuurbaar met jouw eigen stem. Hiervoor zijn echter wel extra middelen nodig in de vorm van een slimme assistent zoals Amazon Alexa, Apple HomeKit of een Google Assistant. 

Deze producten zorgen ervoor dat je toegang hebt tot de functies van jouw smart lamp, zonder dat je ook maar een knop hoeft in te drukken. Zo kun je jouw lampen gemakkelijk dimmen als je Netflix zit te kijken op de bank, en je hoeft het alleen te vragen!

Slimme producten bedienen: Smart lamp, slimme dimmer of een slim stopcontact

Nu je weet wat welke mogelijkheden je hebt voor het besturen van jouw verlichting, is het ook raadzaam om te kijken naar de mogelijkheden van de producten. Zo kun je snel zien welke voordelen elk product heeft:

De Zigbee producten van Letsleds.nl

Ben je nog op zoek naar product die speciaal voor Zigbee bedoeld zijn? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! We hebben namelijk een sterk aanbod als het aankomt op verlichting en accessoires die werken op basis van het Zigbee protocol. Hierdoor heb je niet alleen goede producten die hun mannetje staan, maar ook producten die perfect aansluiten op verschillende bekende merken:

Ook verkrijgbaar als smart lampenset

Natuurlijk zijn onze Mondo spots ook verkrijgbaar in een set, want slimme verlichting is altijd leuker als je het breder kunt inzetten:

Veelgestelde vragen

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11621 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons