Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

LED verlichting in de Douche

22 december 2019
LED-verlichting-badkamer-kiezen.jpg

Onder LED verlichting in de douche kunnen twee soorten verlichting bedoelt worden. Namelijk in het plafond en in een nis in de douche zelf. Voor beide situaties hebben wij passende LED spots en deze zullen beiden hieronder behandeld worden.

LED verlichting in het plafond boven de douche

LED verlichting die in de het plafond geplaatst wordt valt onder zone 2. Daarin wordt minimaal IP65 waterdicht aangeraden voor de gehele badkamer. Wilt u meer lezen over de zones in de badkamer, zie deze blog: klik hier. Voor deze verlichting is veel keuze mogelijk, zowel metalen, witte, zwarte als grijze inbouwspots zijn mogelijk. Klik hier voor het totale overzicht IP65 waterdichte spots.

Maar heeft u niet de mogelijkheid om een GU10 of MR16 spot te plaatsen omdat u de inbouwdiepte niet heeft? Klik dan hier voor ons assortiment ondiepe IP65 waterdichte spots.  Of zoekt u kantelbare IP65 waterdichte spots, dat kan natuurlijk ook, klik dan hier. 

LED spots in een nis in de douche

In de douchecel zelf heerst een heel ander klimaat als in het plafond boven de douche. Daarnaast heb je te maken met een vele hogere kans op direct straalwater van de douchekop of een massage douche. Daarom wordt er in de gehele wand van een douche IP68 onderdompelbare spots geadviseerd.

LED in douche

De laatste jaren is steeds meer de trend dat er een nis in de douche gemaakt wordt waar vervolgens ook verlichting in aangebracht dient te worden. Hiervan ziet u rechts een voorbeeld ter inspiratie.

Deze spots dienen zoals eerder aangegeven minimaal IP68 waterdicht te zijn. Deze hebben wij bij letsleds.nl in zowel kantelbare als niet kantelbare modellen. Beide modellen zijn IP68 waterdicht, net zoals de plug tussen de driver en de spot zelf.

Het voordeel van de kantelbare variant is dat u hem nog kunt kantelen en daarmee een beetje richten. Het nadeel is dat daarmee het vocht wel door het kantelgedeelte heen kan naar achter in de nis (wat niet altijd wenselijk is). Dus dan moet ook achter de nis bestand zijn tegen stoom, dus geen gebruik van een kroonsteentje. Of u moet de aansluiting buiten de nis plaatsen, dus de kabel van de spot naar een andere ruimte loodsen.

Wilt u dit niet, geen probleem! Dan zijn er nog drie mogelijkheden, namelijk de drie niet kantelbare varianten. Namelijk de witte gepoedercoate spot, zwarte gepoedercoate spot, en de RVS (RVS304) variant.

Veiligheid van deze spots

Natuurlijk moet de veiligheid ook even aan bod komen bij deze spots. Ten eerste gaan we het even hebben over de waterdichtheid van deze producten. Zowel de spots, als de plug tussen de spot en de driver zijn IP68 waterdicht, maar ook de driver is helemaal ingegoten en dus waterdicht.

Daarnaast worden deze spots geleverd met standaard één meter kabel aan de 230Volt zijde, daarmee kan de aansluiting ver genoeg weg geplaatst worden van het natte gedeelte. Tussen de spot en driver zit ook zo’n ± 25cm kabel en daarmee komt het totaal aan snoer op 1,25 meter.

Als laatste de driver, deze zet de 230Volt inkomende spanning om naar zo’n 3 tot 6Volt voor de LED spot zelf, dus deze werkt écht op laagspanning en is in combinatie met de IP68 waterdichte waarde helemaal veilig voor in een nis in de douche zelf.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant