Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

LED verlichting voor de woonkamer

21 maart 2017
Woonkamer LED verlichting

LED verlichting voor de woonkamer is niet meteen een term waar iedereen aan denkt. Maar in een woonkamer worden vaak veel meer lampen gebruikt dan men normaal denkt. Vaak is er een grote hanglamp die een eettafel verlicht. Meestal zijn er nog een of meerdere grote lichtbronnen aanwezig om de kamer goed te kunnen verlichten. Er zijn vaak boven de bank of een andere hoek in de kamer spots geplaatst. Met deze spots kan er sfeer gecreëerd worden op de gewenste momenten. Daarnaast zijn er vaak nog een aantal schemerlampen of een ander soort verlichting in de kamer aanwezig, zoals een leeslamp. Al met al zijn dit meer lampen dan vooraf gedacht werd.

Ontdek hier direct LED spots voor verlichting in de woonkamer!

Filteren

Verlichting woonkamer: opties

De meeste lampen zullen veel in gebruik zijn, omdat de woonkamer simpelweg de kamer is waar men het meeste is. Daarom zijn alle lampen in de woonkamer interessant om te vervangen door LED verlichting. Zowel financieel, als voor het milieu is het interessant om een LED lamp aan te schaffen, tevens hoeft u de lamp minder vaak te vervangen. Wat ook moeite en tijd bespaart.

> LED spotjes

Om te beginnen bij de spots, er zijn talloze spots die geplaatst kunnen worden. Zowel 12Volt als 220Volt. In een nieuwe situatie zal ik altijd 220Volt aanraden, doordat deze gemakkelijk aan te sluiten zijn, gemakkelijk te dimmen zijn en omdat er meer keuze mogelijkheden zijn.

Persoonlijk ligt onze voorkeur bij spots die net iets meer toevoegen, omdat men zoveel in de woonkamer is. Dit kan zowel een ronde, vierkante of witte spot zijn die helemaal tot 0% terug te dimmen zijn. Maar dat kan ook een ronde, vierkante of witte spot zijn die warmer wordt naarmate deze meer gedimd worden, dim-to-warm. Ook kan er uiteraard voor een gewoon warm witte spot gekozen worden die qua prijs gunstiger zijn.

Ook zie je vaak opbouwspot waarin GU10 of MR16 lampjes verwerkt zijn. Deze lampen zijn eenvoudig te vervangen voor een LED variant. Simpelweg de oude verlichting eruit halen en vervolgens de LED lamp plaatsen.

Bij ons ruim assortiment LED spots wordt in veel gevallen ook de ip waarde aangegeven. Deze geeft aan hoe goed ze beschermd zijn tegen vaste stoffen en water. Zo is een LED spot met bijvoorbeeld ip65 stofdicht en bestand tegen waterstralen met lichte druk.

> LED schemerlampen

Meestal zijn er in elke woonkamer ook schemerlampen aanwezig. Hierin zit vaak een peer die 40 to 60 Watt verbruikt, zonde van de energie. Want deze oude gloeilampen zijn simpel te vervangen voor een Filament LED lamp. Onze Filament lampen gebruiken maar 10% van de energie van een gloeilamp en daarbij hebben ze een extra warm witte lichtkleur. Daarbij is een gloeilamp eenvoudig te vervangen. De oude verlichting hoeft er maar uit gedraaid te worden alvorens de nieuwe LED lamp geplaatst wordt.

> Hanglampen in de woonkamer

In de meeste gevallen is er ook een hanglamp in de woonkamer, waarbij vaak G4 lampjes gebruikt worden van 10 of 20Watt. Als er dan 10 of 15 G4 lampjes gebruikt worden, dan wordt er al minimaal 100Watt aan stroom verbruikt door die ene lamp. Enorme verspilling, want hetzelfde licht kan al met 18Watt gecreëerd worden. Met een G4 LED lamp kan al heel snel bespaart worden, doe dat dus!

Daarnaast kunnen er nog allerlei andere soorten lampen in gebruik zijn in de woonkamer zoals bijvoorbeeld E14, G9 of GX53 lampen. Maar dit soort lampen wordt algemeen gezien minder vaak gebruikt. Maar voor deze lampen is uiteraard ook een LED vervanger. Klik hier voor een overzicht van al onze LED lampen.

In de meeste gevallen wordt een hanglamp geplaatst boven de salontafel en de eettafel. Dit zijn namelijk de plekken waar het meeste licht gewenst is en waarbij er vaak sociale activiteiten zijn. 

> Plafondlamp

Als alternatief kan er ook gebruik gemaakt worden van een plafondlamp. Het voordeel van een plafondlamp is dat je er niet je hoofd aan zal stoten aangezien hij plat aan het plafond is bevestigd. Bij een hanglamp hebben voornamelijk lange mensen hier nog wel eens last van. 

Een plafondlamp hoeft helemaal niet saai en lelijk te zijn, zoals veel mensen denken. Er is een ruim assortiment plafondlampen te koop en hierin vindt je ook een mooie plafondlamp voor jouw interieur. Een plafondlamp kan een mooie subtiele lichtbron in je woning zijn.

Een lichtplan maken voor een goed verlichte woonkamer

Met de juiste verlichting in je woonkamer creëer je verschillende sferen. Als je de goede verlichting kiest zal je verlichting in je huiskamer zorgen voor veel gezelligheid. Hierbij is het wel belangrijk dat je goed nadenkt welke lichtbron je waar plaats. Om het licht goed te verdelen kun je het beste een lichtplan maken.

Om een lichtplan te maken heb je eerst een plattegrond op de schaal van je huiskamer nodig. Op die plattegrond ga je noteren welke lichtbron waar komt. Houd er rekening mee dat je voor elke sfeer en activiteit verlichting hebt.

Hoe ga je te werk?

  • Basisverlichting is fel licht dat je snel aanzet, maar niet lang aanhoudt. Deze doe je snel aan als je thuis komt, waarna je de andere lampen aan gaat zetten. In de meeste gevallen zijn dit plafondlampen of hanglampen. Als je kiest voor een met een dimmer, dan kunnen deze lampen ook heel sfeervol zijn. Dit is vooral aan te raden als je een plafondlamp of hanglamp boven de eettafel hebt hangen. 
  • Sfeerverlichting zorgt voor sfeer. Dit is zacht, warm en wat diffuus licht. Dit zijn vaak wandlampen of vloerlampen
  • Functionele verlichting is er voor praktische redenen. Hierbij kun je denken aan een leeslamp of een lamp waarmee je je aanrecht verlicht.
  • Accentverlichting gebruik je wanneer je iets in je huiskamer in de spotlight wilt zetten, zoals een schilderij of een plant. 

Woonkamer lampen in lichtplan opnemen

Bedenk goed waar in je woonkamer je welke soort verlichting je wilt hebben en kies hiervoor een geschikte lamp. Zorg ervoor dat er een overlap in de lichtcirkels zit als je deze gaat intekenen op de plattegrond. Op deze manier zal het licht evenwichtig worden verdeeld. 

Onthoud goed dat je vensterbank ook een hele geschikte plek is om sfeerverlichting te plaatsen. Tegenwoordig vindt je daar in bijna elke moderne woonkamer die zijn ingericht naar de laatste trends wel een lamp. Vergeet ook niet om niet alleen je woonkamer verlichting in de plattegrond te tekenen, maar besteed ook aandacht aan de eethoek. Vooral de verlichting die je boven de eettafel hangt zal veel invloed hebben op de uitstraling van de gehele huiskamer.

Houd bij het intekenen van de lampen wel rekening met waar je lichtpunten hebt. Een staande lamp, vloerlamp en tafellamp hebben vaak maar korte snoeren, waardoor je ze niet ver weg kunt zetten van een lichtpunt. Vergeet dus niet alle lichtpunten ook in te tekenen op de plattegrond bij het uitzoeken van woonkamer lampen. Je kan er ook voor kiezen op een verlengsnoer te gebruiken om alsnog een lichtpunt te kunnen bereiken. Bedenk dan wel goed hoe je deze netjes kunt wegwerken. 

Welke woonkamer verlichting?

Als je verlichting gaat plaatsen in je woonkamer, dan is het belangrijk dat je goed kijkt naar het aantal Lumen van de LED lampen. Voor sfeervol licht is het aan te raden om te gaan voor 300-500 Lumen. Deze lampen gebruik je ook boven de eettafel. Bij functionele verlichting dient dit 500-700 Lumen te zijn. Wil je dat de verlichting meerdere functies kan hebben, zoals in de zithoek? Kies dan voor een lamp met een dimmer of schaf een externe dimmer aan. Let er wel goed op of je LED lamp dimbaar is.

Conclusie

In een woonkamer worden vaak meer lampen gebruikt als gedacht. Daarbij wordt deze ruimte vaak verreweg het meest gebruikt in het huis. Daarom is het voor deze ruimte het meest interessant om over te gaan op LED. De lampen zullen in deze ruimte het snelst terug verdient worden doordat ze de meeste branduren maken. Voor elke lamp of spot in de woonkamer is wel een LED vervanger te vinden. Daarbij zijn bijna alle oude lampen heel erg simpel te vervangen door een LED lamp. Geen reden dus om dat niet te doen!

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11473 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons