Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Wat is écht een goede LED snoerdimmer?

21 september 2019

Wij krijgen bij Letsleds.nl al geruime tijd de vraag: Wat is écht een goede LED snoerdimmer voor LED lampen? Deze vraag komt vooral op als de oude lamp vervangen is en de snoerdimmer niet meer werkt. Of je hebt bijvoorbeeld bij de bouwmarkt of online ergens een snoerdimmer gekocht, maar die blijkt niet of niet goed te werken. Graag vertellen we meer over de redenen waarom de LED snoerdimmer niet goed werkt. En, natuurlijk geven we tips voor een LED snoerdimmer die perfect werkt!

Ontdek direct ons assortiment LED producten

Wat is een snoerdimmer LED?

Om de lichtsterkte van je LED spot te regelen gebruik je een snoerdimmer voor LED lampen. Dit is een dimmer met een pulsdrukker of dimmer as. Deze bevestig je aan het snoer tussen de lamp en de stekker op de bedrading. Als je geen ingebouwde dimmers hebt, is dit een makkelijke manier om je lamp te kunnen dimmen. Van belang bij het goed dimmen met een LED snoerdimmer, is de lichtbron van je lamp. Met LED spots kun je namelijk last krijgen van flikkerende verlichting als je niet de juiste snoerdimmer gebruikt.

Waarom werkt de oude snoerdimmer niet?

De meest voorkomende reden waarom de oude snoerdimmer niet goed zal werken is omdat de LED lampen niet dimbaar zijn. Het kan ook komen omdat het vermogen van de LED lamp vergeleken met een halogeenlamp te laag is. Halogeen gebruikt namelijk veel meer stroom. Een dimmer werkt door middel van een elektronische trafo. Om ervoor te zorgen dat de LED lampen goed werken moet er dus voldoende gecombineerd wattage zijn aangesloten.

De LED lamp is simpelweg te zuinig voor de oude LED dimmer en is daarom niet dimbaar. Die is dan gemaakt op halogeenlampen of gloeilampen en heeft vaak een dim bereik van ± 40 Watt tot ± 120 Watt. Dit betekent dat je lichtbron binnen dit bereik van Watt moet vallen om goed te kunnen dimmen. Maar een nieuwe LED lamp is vaak veel zuiniger als het minimaal aan te sluiten 40Watt. De LED lamp zal hooguit zo’n 8 tot 10 Watt zijn. En zit daarbij dus ver onder het minimale wattage van de oude snoerdimmer.

Kies de juiste dimmer voor jouw LED lampen

Wat er dan gebeurt is dat de oude dimmer de lamp als het ware niet ziet. En dus niet weet wat hij moet gaan dimmen. Deze setup is dus niet dimbaar. Daarom gaat die trillen, knipperen of eventueel zoemen. Een passende LED snoerdimmer met een lager bereik is dan vaak de oplossing. Een speciale LED dimmer kan wel omgaan met het lage wattage van LED lampen en zal deze dan ook gewoon dimmen zoals jij dat wilt. Er is een groot scala aan LED snoerdimmers om uit te kiezen. Op onze website vind je er ook verschillende hoogwaardige varianten.

Onze aanrader voor een dimmer voor een LED lamp!

Wij raden dit product aan: letsleds.nl snoerdimmer!

Met deze snoerdimmer kun je een bestaande LED lamp dimbaar maken. Deze snoerdimmer zorgt ervoor dat een schemerlamp toch op elk gewenste stand gezet kan worden. Dus stop met zoeken naar ingewikkelde oplossingen en kies voor deze snoerdimmer. De dimmer is al geschikt voor één enkele lamp!

Deze snoerdimmer is een mooi stukje techniek, het is namelijk zowel een dimmer als schakelaar in één. Klikken staat voor aan of uit, van links naar rechts bewegen zorgt voor het licht dimmen of juist feller maken. Je zult iedereen verbazen dat die vintage verlichting ook gewoon dimbaar is.

Prijs: €27,95 nu €19,95

Waarom werkt de snoerdimmer van bijvoorbeeld de bouwmarkt niet?

Bouwmarkten zijn vaak nog niet 100% over op LED. Het kan dus goed zijn dat de nieuwe snoerdimmer van de bouwmarkt nog voor halogeenlampen en gloeilampen is. Een dimmer die daar heel vaak aangeboden wordt, is een zogenaamde multi toepasbare snoerdimmer. Die zowel voor halogeenlamp, gloeilamp als voor LED geschikt zou zijn. Dit is eigenlijk kortweg niet meer dan een omgebouwde halogeendimmer die ‘ook’ LED zou moeten kunnen dimmen. In de praktijk blijkt dit vaak geen succes en is hij toch niet geschikt voor elke soort verlichting. Dit komt omdat halogeen en gloeilampen middels een andere techniek gedimd worden. En als die dimmer een klein beetje aangepast is, blijft de dim techniek hetzelfde. Resultaat? LED lampen dimmen niet, nauwelijks of je krijgt last van knipperend licht.

Snoerdimmer speciaal voor LED

Zorg ervoor dat je een dimmer aanschaft die puur en alleen voor LED geschikt is en niet een die volgens de verpakking geschikt is voor ook halogeenlampen. Daarbij weet je zeker dat deze 100% gemaakt is om alleen LED verlichting te dimmen. En is de kans enorm groot dat het zonder problemen gaat werken en op sublieme wijze gedimd worden. Hierdoor wordt je voorzien van de beste dimbaarheid en is lichtstabiliteit gegarandeerd.

Aandachtspunten bij het uitzoeken

> Tip! Om ervoor te zorgen dat de kans van slagen nog groter is, moet je kijken naar het minimale en maximale wattage van de nieuwe LED snoerdimmer. Zorg ervoor dat het minimale wattage van de nieuwe dimmer erg laag is, bijvoorbeeld 0,5 Watt of 1 Watt. Hiermee heb je dus de mogelijkheid om de LED lampen enorm ver terug te dimmen.

> Nog een tip! Een andere tip is om een LED snoerdimmer aan te schaffen met de fase afsnijding dim techniek. Met een dimmer met fase afsnijding heb je zo’n 80% kans dat het op jouw eigen lampen gaat werken. Dit type dimmer dat je in onze webshop vindt, werkt met deze techniek. Als je meer wilt weten over het verschil met fase aansnijding, verwijzen we je graag naar ons specifieke artikel hierover.

Aanrader LED snoerdimmer

Een nieuwe dimmer hoeft helemaal niet duur te zijn, het product op onze website is nog geen € 20,00 inclusief BTW. Onze snoerdimmer zorgt dat je van optimaal dimcomfort geniet. De knop zorgt ervoor dat je de lamp zonder flikkering kunt dimmen. Het is wel goed om te beseffen dat de snoerdimmer 230V nodig heeft. Aan de achterkant van de dimmer kun je zelf de maximale en minimale helderheid van de verlichting instellen. Je kunt natuurlijk ook nog voor onze andere modellen kiezen, deze zijn wel wat duurder, maar werken ook erg goed.

Bekijk hier direct ons gehele assortiment LED dimmers!

Waarom verlichting dimmen?

Door gebruik te maken van een LED dimmer in combinatie met dimbare LED lampen kun je zelf de intensiteit van de verlichting instellen en aangeven tot hoe ver het licht gedimd wordt. Hierdoor bepaal je zelf de sfeer in je kamer en kun je het extra gezellig maken. LED verlichting kun je heel goed in bijvoorbeeld de woon- en slaapkamer toepassen, als ook in de keuken. Ook in zakelijke omgevingen zoals een kantoor, een ontvangstruimte of een restaurant is dimbare LED een aanrader.

Met dimmers bepaal je hoe fel jouw lampen schijnen. Een dimmer werkt perfect om de sfeer in een ruimte helemaal aan te passen. Het dimmen zorgt voor een zacht en gezellig licht, fijn bij een romantische avond met je geliefde. Zet het licht feller om meer te zien en een andere sfeer te creëren, zoals een gezellige sfeer met meer licht voor avondje bordspellen met vrieden.

Hoe installeer je een LED snoerdimmer

Na het aanschaffen van de juiste LED snoerdimmer is het tijd voor het aansluiten, zodat je je losse lampen kunt gaan dimmen. Hierbij kun je denken aan een schemerlamp of staande lamp. Maar ook andere lampen die je in het stopcontact moet steken kunnen voorzien worden van een dimmer.

Een snoerdimmer werkt anders dan een normale dimmer. Hij wordt in dit geval verwerkt in het snoer van de lamp. De LED dimmer moet je monteren tussen de snoer van de lamp en het uiteinde van de stekker. Hij moet op de bedrading van de lamp aangesloten worden. Hij wordt dus niet in de muur verwerkt

Het aansluiten is niet erg moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je de handleiding van je LED dimmer wel even heel aandachtig leest en goed volgt voor de veiligheid. Zo is aansluiten binnen een mum van tijd gedaan.

Voor het aansluiten van een LED dimmer heb je een kleine schroevendraaier, kniptang en striptang nodig.

  1. Begin met de stekker uit het stopcontact te halen als de lamp nog is aangesloten. Werken met aangesloten verlichting is uiteraard zeer gevaarlijk.
  2. Open de behuizing van de LED snoerdimmer. Dit doe je door de schroeven aan de onderkant los te draaien. Verwijder hierna de dimmer as of pulsdrukker en de afdekking.
  3. Schroef de trekontlastong los en strip hierna met behulp van een striptang de mantel van de aderuiteinden weg. Sluit de aders van het snoer aan. De blauwe ader op N en de bruine op L.
  4. Herhaal stap 3 aan de kant van de dimmer waar het snoer van de lamp wordt aangesloten.
  5. Schroef de trekontlasting vast en plaats de dimmer as of pulsdrukker weer op de dimer. Hierna plaats je de afdekking er weer op en schroef je de behuizing vast.
  6. Nu kun je de stekker weer in het stopcontact plaatsen. Bij sommige dimmers werkt de pulsdrukker of dimmer as als schakelaar. Hiermee zet je dan ook eerst de verlichting aan. Vervolgens draai je de dimmer zo ver naar rechts of links of druk de pulsdrukker langere tijd in, voor de minimale stand. Als je het lichtniveau hebt bereikt waarop de lamp begint te knipperen kun je de MIN-potmeter achterop de LED snoerdimmer met een schroevendraaier een beetje naar rechts draaien om het lichtniveau af te stellen.

Let er op dat het monteren van een LED snoerdimmer anders kan zijn bij diegene die jij hebt aangeschaft. Hierboven hebben we enkel een algemene schets gemaakt. Lees de handleiding goed aan voordat je de dimmer gaat aansluiten.

Zorg voor dimbare LED verlichting

Een goede snoerdimmer is niet alleen belangrijk als jij het licht in je huis zelf wilt instellen. Maar het is ook belangrijk dat de snoerdimmer gecombineerd kan worden met de LED lampen die je hebt. Niet alle LED lampen kunnen gedimd worden. Bij een dimbare LED lamp zal er expliciet vermeld worden dat dimmen mogelijk is. Je vindt deze info op de lamp of de verpakking. Heb je de verpakkingen niet meer en kun je de info ook niet op de lampen vinden? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag om te kijken of je LED lampen wel of niet dimbaar zijn.

  • Niet dimbare LED lampen worden aangegeven met een draaischijf symbool met een kruis erdoorheen. Er staat vaak ook “non dimmable” bij, dit betekent niet dimbaar.
  • Wanneer de lamp wel dimbaar is staat dit kruis er niet doorheen.

Elk heeft een maximaal en minimaal dimbaar vermogen. Het maximale dimbare vermogen is het vermogen dat mag worden aangesloten, voordat overbelasting optreed. Vaak zijn ze voorzien van een ingebouwde elektronische zekering of zijn zijn elektronisch beschermd tegen overbelasting.

Er zijn LED lampen met laagvolt (12V) deze kunnen niet rechtstreeks gedimd worden met een snoerdimmer. Voor deze lampen heb je een transformator nodig die de spanning van 230V omzet naar 12V. Afhankelijk van de transformator kan het gewenste dim effect gecreëerd worden. Deze moet wel geschikt zijn om te dimmer, want anders heeft de snoerdimmer geen effect.

Letsleds.nl geeft graag advies

Wij bieden bij Letsleds.nl niet alleen een hoge kwaliteit producten, ook bieden we een goede service. Als je vragen hebt, kun je altijd contact opnemen met onze lichtexperts. Zij adviseren je graag zullen altijd hun best doen om ervoor te zorgen dat je voorzien wordt van de antwoorden op jouw vragen. Zo zorgen we er samen voor dat je de juiste producten selecteert voor goed werkende LED verlichting in jouw woning. Zo wordt je dus altijd voorzien van het juiste product!

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11471 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons