Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Wat is écht een goede LED stopcontact dimmer?

10 september 2020

Wij krijgen bij letsleds.nl regelmatig de vraag: Wat is écht een goede LED stopcontact dimmer? Het komt voor dat er een oude lamp vervangen is en de stopcontactdimmer werkt niet meer. Of er is bijvoorbeeld bij de bouwmarkt of online ergens een stopcontact dimmer gekocht, maar die blijken niet of niet goed te werken.

Waarom werkt de oude stopcontact dimmer niet?

LED stekkerdimmer fase afsnijding

De meest voorkomende reden dat een oude dimmer stopcontact niet werkt is omdat het vermogen van de LED lamp te laag is. De LED lamp is simpelweg te zuinig voor de oude stopcontact dimmer. Die is gemaakt op halogeen- of gloeilampen en heeft dan vaak een dim bereik van ± 40Watt tot ± 120Watt. Maar een nieuwe LED lamp is vaak veel zuiniger dan het minimaal aan te sluiten 40Watt. De LED lamp zal hooguit zo’n 8 tot 10Watt zijn en zit daarbij dus ver onder het minimale wattage van de oude stopcontactdimmer.

De oude dimmer in het stopcontact ziet de lamp dan als het ware niet en weet dus niet wat hij moet gaan dimmen. Daarom gaat deze trillen, flikkeren of eventueel zoemen. Een goede LED stopcontactdimmer is dan vaak de oplossing. Wij raden graag een LED stopcontact dimmer aan.

>>> Bekijk de LED stopcontactdimmer die wij aanraden! <<<

Waarom werkt de stopcontact dimmer van bijvoorbeeld de bouwmarkt niet?

De bouwmarkten zijn nog niet altijd geheel over op LED verlichting. Dus het kan goed zijn dat de nieuwe stopcontact dimmer van de bouwmarkt nog voor halogeen en gloeilampen is. Een snoerdimmer die daar heel vaak aangeboden wordt, is een zogenaamde multitoepasbare stopcontactdimmer. Die zowel voor halogeen, gloeilamp als voor LED geschikt zou zijn. Dit is eigenlijk kortweg niet meer dan een omgebouwde halogeendimmer die ‘ook’ LED zou moeten kunnen dimmen. In de praktijk blijkt dit vaak geen succes. Dit komt omdat halogeen en gloeilampen middels een andere techniek gedimd worden. En ook als die dimmer een klein beetje aangepast is, blijft de dim techniek hetzelfde. Resultaat? LED lampen dimmen niet, nauwelijks of gaan flikkeren.

Oplossing voor beide problemen?

LED stekkerdimmer fase afsnijding

Zorg ervoor dat je een stopcontact dimmer aanschaft die puur en alleen voor LED geschikt is. Daarbij weet je zeker dat deze 100% gemaakt is om alleen LED verlichting te dimmen. En is de kans enorm groot dat het zonder problemen gaat werken.

Om ervoor te zorgen dat de kans van slagen nog groter is, moet je ook kijken naar het minimale en maximale wattage van de nieuwe LED stopcontactdimmer. Zorg ervoor dat het minimale wattage van de nieuwe snoerdimmer erg laag is, bijvoorbeeld 0,5Watt of 1Watt. Hiermee heb je dus de mogelijkheid om jouw LED lampen enorm ver terug te dimmen.

Een tweede tip is om een stopcontact dimmer aan te schaffen met de fase afsnijding dim techniek. Hiermee heb je zo’n 80% kans dat het op jouw eigen lampen gaat werken (als je niet terug kunt vinden welke dim techniek de lampen zijn).

Een nieuwe stopcontactdimmer hoeft helemaal niet duur te zijn. Wij raden de LED stekkerdimmer aan die nog geen €25,00 is. Deze kost maar € 22,95 inclusief BTW.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

Welke LED spotjes werken voor jouw badkamer nis?

Licht is belangrijk, ook voor de badkamer. Zelfs de kleinste delen wil je namelijk goed kunnen belichten, zoals jouw eigen badkamer nis naast de douche. Hier komen verschillende zaken bij kijken, dus met behulp van deze blog leggen we je graag uit welke LED spotjes het beste werken voor jouw badkamer nis!

LEES HET BLOG »
De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11778 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons