Ma-vr 08:00 tot 17:00
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Zet jouw tuin in de spotlights met deze tips!

24 januari 2022
tuinverlichting letsleds

Hoewel we nog volop in de winter zitten, is het voorjaar toch al dichterbij dan je denkt. De tijd dat je langzaam aan meer tijd buiten gaat besteden met tal van activiteiten tot jouw beschikking. Misschien weer lekker aan het sporten, erop uit in de bossen of wil je een eigen moestuin opzetten in de achtertuin. 

Er is natuurlijk ontzettend veel te doen, maar dan is het ook handig als jouw tuin in topconditie verkeerd. Dan kun je optimaal genieten van alles wat het buitenleven kan bieden. 

Met behulp van de volgende tips willen wij je graag helpen om jouw tuin tip top te maken, vooral op het gebied van verlichting natuurlijk.

Zorg voor een goede mix van groen en licht

Een goede balans is natuurlijk belangrijk, ongeacht welke ruimte je onder handen wilt nemen. Dit geldt ook voor de tuin, al is het stappenplan wel anders. Denk hierbij aan de keuze van meubilair, aankleding en de algemene opzet van de tuin.

Natuurlijk speelt LED verlichting hier ook een grote rol bij, want een tuin die mooi verlicht is oogt meteen een stuk completer. Door gebruik te maken van de juiste buitenverlichting, kun je jouw tuin gemakkelijk aanvullen.

Tuin

Klaar om jouw tuin in de schijnwerpers te zetten?

Het invullen van jouw tuin is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom staan onze experts klaar om je te helpen als het aankomt op het plaatsen van jouw nieuwe prik-, grond- en andere tuinspots.

Hiervoor hoef je ons niet alleen op onze blauwe ogen te geloven. Mede dankzij het gratis lichtplan heb je namelijk niet alleen goed advies, maar ook een uitgebreide tekening voor het beste resultaat.

Een tuin mag warmte uitstralen

Een goede sfeer kun je natuurlijk op veel verschillende manieren bereiken. Denk hierbij aan warme kleuren, comfortabel meubilair en fijne accessoires. Daarnaast spelen planten ook een grote rol bij de sfeer van jouw tuin, want planten met warme kleuren en een fijne vorm zorgen ook voor een prettige omgeving.

Als het aankomt op verlichting, heb je veel keuze. Natuurlijk kun je kiezen voor standaard warm wit (ook wel bekend 2700 Kelvin), maar er zijn ook interessante keuzes waar je misschien niet zomaar bij stilstaat. Een mooi voorbeeld hiervan, voorals als je voor een warme sfeer wilt gaan, is verlichting met de dim-to-warm techniek.

Deze techniek zorgt ervoor dat je de mogelijkheid hebt om de lampen te dimmen naar een warmere kleur. Hierdoor kun je gemakkelijk variëren tussen een fijne tint wit die voor goed zicht zorgt en licht wat het beste te vergelijken is met een kaars.

Een overzicht van deze spots kun je hier vinden:

Dim-To-Warm prikspot

LED grondspot GU10 7Watt COB vierkant RVS dimbaar IP65

Dim-To-Warm grondspots

Wandlamp LED armatuur GU10 fitting IP65 waterdicht rond 2x 7Watt

Dim-To-Warm wandverlichting

Zorg voor kleur in jouw tuin!

Als er iets is wat een tuin altijd kan gebruiken, is het kleur! Dit komt natuurlijk in overvloed terug in het grote aanbod bloemen, planten en bomen. Hierdoor kun je gemakkelijk een kleurrijke oase bouwen, maar je hoeft je niet te beperken tot verschillende variaties van het groen.

Daarom raden wij je ook aan om te kijken naar de talloze mogelijkheden voor slimme verlichting. Met de verlichting binnen deze categorie kun je er namelijk voor zorgen dat je niet alleen kunt
genieten van kwalitatief goede verlichting, maar ook verlichting die helemaal naar jouw wensen kan functioneren. Denk hierbij aan tijdsloten, dimmen en activatie op afstand en keuze uit een palet van meer dan 16 miljoen verschillende kleuren.

Natuurlijk zijn ook hier verschillende opties beschikbaar, specifiek voor de tuin:

Smart prikspot

LED grondspot GU10 3Watt COB rond RVS dimbaar IP65

Smart grondspots

Novo Smart LED schuttinglamp RGBW IP65 5Watt dimbaar rond up en down

Smart wandverlichting

Veiligheid staat natuurlijk voorop

Naast het feit dat een tuin mooi mag ogen, moet het ook veilig zijn. Je wilt namelijk niet voor onverwachte problemen komen te staan. Denk hierbij aan zaken als een veranda met een lekkend dak omdat deze niet goed is beschermd tegen water, potten of hangers aan de muren die niet goed bevestigd zijn of uitstekende onderdelen. 

Ook als het aankomt op jouw LED verlichting wil je er voor zorgen dat de veiligheid op en top is. Een optater van 220V is namelijk geen pretje. Gelukkig zijn er ontzettend veel mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat jouw verlichting het veiligste onderdeel van jouw tuin is. De volgende onderdelen zijn het belangrijkst:

Bestand tegen water

Dit spreekt natuurlijk voor zich, want water en elektriciteit zijn niet bepaald een goede combinatie. Daarom is het belangrijk dat je kijkt naar producten die een hoge IP waarde met zich meedragen. De IP waarde (ook wel ingress protection value genoemd) geeft weer hoe stof- en waterdicht een specifiek product is. Voor buitengebruik wordt IP44 als voldoende geacht, maar zelf raden wij altijd minimaal IP65 aan. Dan is de lamp niet alleen bestand tegen stof, maar ook tegen spuitwater.

Elektra afgedekt

Natuurlijk is het ook belangrijk dat de bekabeling beschermt is. Hiervoor het natuurlijk logisch dat je dit niet open en bloot laat liggen, maar verwerkt onder de grond, in de schutting of in een losse gleuf. Naast de gebruikelijke PVC buizen, is het ook raadzaam om gebruik te maken van de juiste koppelstukken. Denk hierbij aan een 4-voudige aansluitdoos of een 3-polige connector om jouw losse kabels veilig te verbinden.

Connector 3 polig IP68 waterdicht zwart

Conclusie

En dat waren onze tips voor de tuin! Hopelijk heb je weer iets geleerd als het aankomt op het kiezen van de juiste verlichting. Dan kun je dadelijk genieten van een mooie tuin met goed licht, want dat wil iedereen natuurlijk kunnen doen.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11372 reviews.
Klantenservice Letsleds

We helpen graag

Heb je een vraag over dit product? Neem gerust contact op. We helpen je graag verder zodat jij zeker bent van een goede aankoop. 

Of mail ons