Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

De woontrends van 2022 en daarna!

14 juli 2022
De woontrends van 2022 zijn enorm divers en uitgebreid. Hierdoor is er ontzettend veel om te kiezen, en deze blog gaat je daarbij helpen!
Woontrends voor 2022 - Persoonlijkheid

Terwijl de wereld weer verder open aan het gaan is en 2022 in volle gang is, blijft de interieur wereld zich ontwikkelen. Want ook dit jaar is er weer van alles te vinden als het aankomt op de inrichting van jouw huis. Stijlen met kleuren, natuurlijke tinten en elementen uit de oude doos. Stuk voor stuk zaken die je tegen gaat komen. Maar waar moet ik per stijl precies op letten?

Om je hierbij te helpen, gaan we vandaag kijken naar woontrends die dit en volgend jaar veel gaan voorkomen. Zo zie je welke woontrends jouw woonkamer gaan overnemen en welke trends je juist niet moet toepassen. Dit zijn de woontrends van 2022!

Wat staat centraal bij de woontrends van 2022, 2023 en daarna?

Voor aankomend jaar (en het jaar wat daarna komt) is een woord ontzettend belangrijk: Variatie! Er zijn namelijk ontzettend veel stijlen en trends in de omloop die elk hun eigen fans hebben. Hierdoor is er dit jaar nog meer keuze als het aankomt op verschillende meubels, accessoires, vormen en kleuren. Zo blijven de industriële en Scandinavische stijlen nog altijd in trek, maar zijn er ook stijlen die hard aan populariteit aan het winnen zijn. 

Daarnaast zijn verschillende populaire woontrends aan hun retour bezig. Zo kom je de kleuren zwart en wit nog tegen, maar zie je de monotone interieurs langzaam verdwijnen. Vooral zwart zul je daarom ook minder snel als hoofdkleur tegen gaan komen, maar eventueel nog wel als accentkleur. Dit geldt uiteraard ook voor de verschillende grijstinten die hiermee geassocieerd worden.

woonkamer inspiratie zand styling
Woontrends voor 2022 - Natuurlijke kleuren

Woontrends van 2022 - Laat de natuur terugkeren in jouw huiskamer

Als er een trend is die de afgelopen tijd bezig is aan een flinke opmars. Mensen zijn namelijk steeds vaker op zoek naar de connectie met de buitenwereld, vooral na corona. Zo wordt er steeds vaker voor natuurlijke kleuren als bruin, blauw of groen en zijn meubels veel vloeiender. Dat is natuurlijk een complete tegenstelling van de strakke meubels en monotone tinten die vroeger populair waren. 

Deze natuurlijke woontrend wordt vaak gecombineerd met zaken als planten of specifieke ontwerpen van behang. Patronen als bladeren, cirkels of gekrulde lijnen zijn ontzettend populair. Dit wordt natuurlijk toegepast dankzij de natuurlijke sfeer die deze elementen uitademt. En als je dit nog weet te combineren met de juiste, rustgevende kleuren? Dan zit je helemaal goed bij deze woontrend!

Ronde en organische vormen krijgen een prominente plek

Zoals in de bovenstaande alinea ook benoemd werd, is de vorm van een meubelstok veel belangrijker geworden met de opkomst van de nieuwe trends. De strakke, hoekige meubels die je eerst vaak tegenkwam worden namelijk ingeruild voor ronde, variërende vormen. Deze organische opbouw van meubels zorgt ervoor dat elk meubel op zichzelf staat en dat ze goed aansluiten op het natuurlijke thema. Een groot voordeel van deze verandering is dat meubels zonder strakke lijnen niet alleen vriendelijker ogen, maar ook nog eens minder massief aanvoelen. Hierdoor lijk je veel meer ruimte te hebben, iets wat vooral prettig is voor de kleinere ruimtes.

woonkamer inspiratie botanisch

Woontrends van 2022 - De materiaalkeuze valt steeds vaker op duurzaam

Vandaag de dag is duurzaamheid een hot topic, en met goede reden. Steeds meer mensen besteden veel tijd aan het vinden van goede, ‘eco vriendelijke’ alternatieven. Denk hierbij aan zonnepanelen van verschillend formaat, waterpompen of zaken als een elektrisch fornuis. Ook de inrichting van jouw huis kan een ecologische make-over gebruiken. De rol van duurzame materialen en merken die zich hierin profileren worden steeds belangrijker. Je kunt namelijk niet meer alleen kijken naar de looks van een meubel, maar ook hoe deze vervaardigd wordt door de maker.

Deze trend is een logisch gevolg van de huidige klimaatverandering en hoe men daar op in probeert te spelen. Hierdoor wordt er steeds vaker gekozen voor meubels die gemaakt worden van materialen als glas, hout, plastic of stof. Ook vinden deze materialen weer veel vaker de route naar de woonkamer, aangezien de kwaliteit van het meubelstuk er niet onder lijdt. Deze materialen gaan ook ontzettend goed samen met tal van verschillende trends, wat ideaal is!

Ook tweede hands en doe het zelven spelen een rol!

Duurzaamheid blijft echter niet alleen van belang bij bestaande meubels, want oud meubilair hoef je niet persé af te danken. Oude meubels krijgen namelijk steeds vaker een nieuw leven dankzij het tweede hands circuit, zoals gespecialiseerde winkels of online marktplaatsen. Hier springen mensen ook graag op, aangezien de vraag naar meubels van kwaliteit onveranderd blijft. Ook al is het tweede hands.

Daarnaast is het opknappen van een meubelstuk ook enorm populair. Zo kun je een oud meubel niet alleen een nieuwe lik verf geven, maar kun je eventueel ook de functie aanpassen. Denk hierbij aan een oude kast die nu dient als TV meubel of een barkruk als bijzet tafeltje. Meubels gaan over het algemeen veel langer mee dan verwacht, echter moet je deze meubels wel onderhouden. Denk hierbij aan hout wat zo nu en dan een opfrisser kan gebruiken, glas wat je schoon moet houden of een metalen oppervlak wat je beschermd tegen het klimaat buiten. Met het juiste onderhoud kun je namelijk niet alleen langer genieten van jouw meubilair, maar bespaar je ook geld en een trip naar de woonboulevard.

Woontrends voor 2022 - Persoonlijkheid

Woontrends van 2022 - Laat jouw persoonlijkheid zegevieren

Het volgen van trends is natuurlijk altijd een goed idee. De juiste kleuren, duurzame materialen en vorm spelen namelijk altijd een belangrijke rol. Echter is het niet noodzakelijk om je compleet vast te houden aan een bepaalde stijl, want jouw persoonlijkheid mag gezien worden in het interieur. Er wordt tegenwoordig steeds meer gemixed met stijlen, waardoor de inrichting van een woonhuis steeds diverser en unieker wordt.

Je kunt jouw persoonlijkheid op veel verschillende manieren laten zien. Denk hierbij aan specifieke kleuren waar je fan van bent, extra zachte kussens of dekens omdat je van extra comfort houdt. Hierbij is het ook raadzaam om te kijken naar slimme verlichting. Deze lampen kunnen namelijk van kleuren veranderen, ideaal als je jouw favoriete kleur in volle glorie wilt tonen!

De makkelijkste manier om te personaliseren is en blijft natuurlijk de persoonlijke herinnering bij een object. Foto’s met vrienden en familie zijn bijvoorbeeld erg makkelijke elementen om jouw ruimte aan te kleden. Ook souvenirs van interessante of waardevolle vakanties, cadeau’s van vrienden of een persoonlijke favoriet doen het erg goed!

Woontrends in 2022 - Old school mixen van materiaal, stijl en kleur

Je hebt het vast al eens gemerkt. Trends uit het verleden die ineens weer boven komen drijven. Nostalgie is en blijft namelijk een grote factor als het aankomt op smaak en trends. Ook dit jaar is retro weer booming, waarbij voornamelijk de jaren 80 en 90 veel populariteit kennen.

Allereerst de 80’s: Deze tijdsperiode is momenteel overig terug te zien. Zo komt muziek uit deze periode weer voor in de hitlijsten en zie je overal de invloed terugkeren. En voor het interieur? Vrolijke kleuren, leuke patronen en accessoires die je destijds tegenkwam, het komt allemaal terug!

Ook de jaren 90 zijn weer in trek. In tegenstelling tot de felle kleuren en wilde patronen van de jaren 80, is dat van de jaren 90 veel robuuster. Denk hierbij aan street art, neon kleuren en bijhorende verlichting. Door gebruik te maken van ruwere materialen als beton, staal of metaal te combineren met felle en nadrukkelijk aanwezige kleuren. Zo krijg je echt waar voor jouw geld. Dit effect kun je gemakkelijk versterken dankzij de mogelijkheden omtrent grafitti, posters en lichtbakken. Zo maak je jouw inrichting helemaal ‘tubular’.

Woontrends voor 2022 - Retro

Woontrends van 2022 - Verlichting als onderdeel van het geheel

Ook verlichting speelt een belangrijke rol bij deze trends. Vrijwel elke stijl maakt tegenwoordig gebruik van LED verlichting, een milieuvriendelijk alternatief van halogeen. Deze lampen zijn in veel verschillende vormen en maten verkrijgbaar, dus het plaatsen gaat altijd lukken!

Echter wordt verlichting veel breder toegepast in tegenstelling tot eerst. De sfeer binnen het interieur is een stuk belangrijker geworden, waardoor lampen ook als sfeermakers worden gebruikt. Hiervoor wordt vaak gekozen voor kleinere lampjes als mini inbouwspots. Deze hebben een kleine lichtbron, waardoor het licht niet overheersend is. 

Ook de armaturen worden meer in het interieur betrokken. Denk hierbij aan staande lampen met een paal gemaakt van hout en een staander van natuurlijk steen. Deze natuurlijke materialen kun je namelijk prima verwerken in een mooie lamp.

Trends voor accessoires - Ga goed om met jouw accessoires

Door de opkomst van interieur stijlen die rust moeten uitstralen, heeft dat ook gevolgen voor eventuele accessoires die je momenteel hebt. Zo is het niet persé raadzaam om grote, massieve en soms schreeuwerige spullen in het decor te verwerken, aangezien deze nogal tegenstrijdig zijn vergeleken de rest van de meubels. Daarom raden wij je aan om goed te kijken naar fijne details die luxe kunnen uitstralen, zoals knusse kussens, warme dekens of natuurlijk ogende kaarsen. Deze accessoires zorgen niet alleen voor meer comfort, maar nemen ook weinig ruimte in en zijn in de meeste gevallen niet schreeuwerig.

Aangezien veel stijlen voor een rustgevend uiterlijk gaan, moet je ook rekening houden met de accessoires. Je wilt namelijk geen schreeuwerig beeldje op de boekenkast hebben wat opvalt. Dat is namelijk een flinke stijlbreuk die niet erg prettig is. Dit geld overigens ook voor het formaat, want een product wat te groot is kan ook enorm vervelend zijn.

Naast het formaat van een product, is de kleur ook enorm belangrijk. Want hoewel een beetje kleur geen kwaad kan, wil je er niet voor zorgen dat het storend is vergeleken de rest van de ruimte. Dit jaar staat een warme goudtint genaamd ‘Ginger Gold’ in de spotlight. Goud is namelijk de perfecte accentkleur die je kunt combineren met bijvoorbeeld groen, blauw of zelfs rood. Hierdoor creëer je niet alleen mooie variatie aan kleuren, maar houd je het geheel ook mooi in balans.

Als het aankomt op materiaalkeuze heb je een ontzettend groot aanbod tot jouw beschikking. Deze materialen kun je zelfs nog combineren met jouw huidige aanbod. Zo kun je kiezen voor een harmonische samenwerking of juist voor een product wat het spectrum verbreed. Neem bijvoorbeeld een ruimte met voornamelijke houten meubels. Een perfecte tegenpool hiervoor is een stenen dienbald, wat ook nog eens samengaat met het natuurlijke thema. Daarnaast is het raadzaam om rekening te houden met de kwaliteit van deze producten, aangezien dit ook belangrijk is voor de levensverwachting.

Woontrends in 2023 en 2024 - Wat kun je allemaal verwachten?

Het duurt misschien nog even, maar het is altijd raadzaam om vooruit te kijken. Je wilt immers voorbereid zijn op wat de komende jaren gaan brengen, ook als het op woontrends aankomt. Vooralsnog is het lastig om te zeggen wat er precies gaat komen. Echter kunnen we ons wel baseren op de woontrends die momenteel in trek zijn. Denk hierbij aan muren en plafonds die een stuk kleurrijker worden of organische meubels. Ook zullen verschillende invloeden van de jaren 80 en 90 nog beter naar voren komen. En wellicht wordt dit ook breder opgepakt?

Ook de Scandinavische stijl heeft baat bij de huidige vraag naar milieu vriendelijke producten. Bekende verkopers zoals de Ikea besteden hier namelijk volop aandacht aan, waardoor deze stijl relevant kan blijven. Dit zal op den duur ook binnen andere populaire stijlen voorkomen, zoals de industriële stijl. Denk hierbij aan robuuste meubels die gemaakt zijn met gerecycled hout of omgesmolten metaal. Zo beschik je niet alleen over een mooi meubelstuk, maar bezit je ook een stukje geschiedenis.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11473 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons