Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Kan ik mijn halogeendimmer gebruiken bij LED?

7 juni 2017
Woonkamer LED verlichting

Voordat LED lampen gekocht worden stelt men het zich vaak af: kan ik mijn halogeendimmer gebruiken bij LED? Hieronder zal ik kort de voor- en nadelen uitleggen als men ervoor kiest om een halogeendimmer te gebruiken. Tevens zal ik de voordelen van een LED dimmer kort en bondig uitleggen.

Kan ik mijn halogeendimmer gebruiken bij LED?

Ja en nee. De bovenstaande vraag kan simpelweg niet beantwoord worden met alleen ja of nee. Dit komt doordat sommige halogeendimmers zonder enig probleem goed werken. Maar een andere dimmer zou kunnen gaan flikkeren of de lampen helemaal niet kunnen dimmen. Weer andere halogeendimmers kunnen alleen gaan flikkeren in bepaalde standen. Een groot nadeel van halogeendimmer is dat deze allemaal gebruik maken van een spoel, hierdoor gaat de bespaarde stroom-wattage in de dimmer zitten.

Een tweede grote nadeel van een halogeendimmer is dat deze in de meeste gevallen het minimale wattage vereisen. Dus is de halogeendimmer geschikt voor lampen van 40-300Watt of van 60-600Watt of 50-250Watt, dan dient er minimaal het 40, 50 of 60Watt op aangesloten te worden om goed te kunnen dimmen. Anders zal het vaak gaan flikkeren.

Samenvattend, een halogeendimmer werkt in 50% van de gevallen. Maar in de andere gevallen zullen de LED lampen minder goed gaan dimmen, gaan flikkeren of helemaal niet dimmen. Voor perfecte dimbaarheid is een LED dimmer vereist.

Wat zijn de voordelen van een LED dimmer?

Het eerste grote voordeel van een LED dimmer is dat de lampen daardoor beter dimbaar zullen zijn. De lampen zullen bij een goede LED dimmer niet meer flikkeren, zoemen, brommen of andere raren zaken vertonen tijdens het dimmen. Ook kan een LED dimmer vaak verder de lampen terug dimmen en beter de LED lampen dimmen. Ook gaat er geen stroom-wattage meer in de dimmer zitten, dus wordt er echt bespaart met dimmen!

Verder is het sinds 2019 verboden om halogeen- of spaarlampen te produceren. Zoetjes aan gaat alle oude soorten verlichting weg van de markt. Wij adviseren dus om niet bang te zijn om een overstap te maken naar een goede led dimmer. Dit is namelijk een investering voor de toekomst en zal perfect werken met al je LED verlichting!

Letsleds heeft verschillende LED dimmers in het assortiment. Voor elke situatie een passende oplossing! Ook kunnen wij advies geven over de verschillende trends zoals bijvoorbeeld de populaire zwarte spots, zwart schakelmateriaal, én nog veel meer. Vragen? Mail, chat of bel ons.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11623 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons