Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Wat is het verschil tussen een geïntegreerde LED lamp en een losse lichtbron?

8 december 2022
De aanbod binnen de LED markt is enorm. Zo zijn er lampen van verschillende vormen en maten, elk met eigen lichtbronnen, technieken en leuke bonussen. De grootste splitsing die je hierbij gaat tegenkomen is de keuze voor geïntegreerde LED verlichting of een losse lamp, zoals een GU10 lamp. Echter heeft elke vorm zijn eigen vorm en nadelen, dus wij willen je met behulp van deze blog graag uitleggen welke voor- en nadelen deze varianten hebben.
Letsleds Led verlichting home banner

De losse lichtbron: De klassieker met mogelijkheden

Laten we allereerst kijken naar bekend terrein: Een losse lichtbron. Deze lichtbronnen zijn te kenmerken aan grotere LED lampen die altijd in een losse fitting geplaatst moeten worden. Hier zijn verschillende varianten van, maar de populairste opties bevatten een GU10 of E27 fitting.

Het grote voordeel van deze lampen is natuurlijk het feit dat je ze gemakkelijk kunt vervangen. Het is in de meeste gevallen slechts het uitdraaien van de lamp, waarna je meteen ruimte hebt voor een nieuw model. Hierdoor kun je defecte lampen snel vervangen, maar kun je ook gemakkelijk wisselen tussen verschillende sterktes, specifieke voordelen of slimme verlichting. Zo kun je het armatuur blijven gebruiken, iets wat ervoor zorgt dat deze keuze nog altijd onverminderd populair is bij bijvoorbeeld vloerlampen.

Geïntegreerde LED verlichting: Ingebouwde LED lampen voor een compacter ontwerp

Wellicht heb je al op de website lopen rondsnuffelen, maar we kunnen je alvast zeggen dat het gros van het assortiment bestaat uit producten met geïntegreerde LED lampen. Dit heeft namelijk voordelen, waardoor het voor de meeste fabrikanten flink aan populariteit heeft gewonnen vergeleken de oudere losse lichtbronnen.

Een van de voornamelijkste redenen hiervoor is natuurlijk het feit dat de lampen veel compacter worden door de integratie, waardoor je veel kleinere lampen kunt maken. Daarnaast is het ook veel makkelijker te verwerken in de meeste indrukwekkende vormen, waardoor de variatie aan ontwerpen bij bijvoorbeeld Design lampen, zoals deze industriële hanglampen, nog nooit zo divers was als nu.

Dat is natuurlijk wel leuk, maar waarschijnlijk vraag je je wel af hoe het dan zit met de kwaliteit van de lamp. Daar hoef je je geen druk over te maken, want de chips achter deze LED lampen gaan al snel meer dan 10.000 branduren mee. Dit loopt tegenwoordig zelfs op tot 25.000 branduren, waardoor je bij normaal gebruik na 10 jaar nog steeds zoet bent.

Hierdoor is een kleine greep van producten met geïntegreerde LED lampen:

LED spot kantelbaar 5Watt rond ZWART IP65 dimbaar D2-2
Emperium Design LED hanglamp 8Watt ZWART IP65 dimbaar

Duurzaamheid van een geïntegreerde LED lamp

De grote hoeveelheid branduren heeft natuurlijk ook effect op de duurzaamheid van een lamp met geïntegreerde LED verlichting. Deze zijn over het algemeen een stuk zuiniger in vergelijking tot oudere lampen, want je bespaard veel grondstoffen door de langere levensduur.

Hierdoor is het huidige energielabel van de meeste niet-vervangbare LED lampen aan de hoge kant, namelijk A+ tot A++. Hier wordt wel continue aan gesleuteld, dus in de toekomst kan dit veranderen op basis van de eisen die aan deze labels wordt gesteld.

Maar wat als de lamp defect is? In de meeste gevallen zie je dan goed, want de meeste webwinkels (inclusief Letsleds.nl) bieden 2 jaar garantie voor deze lampen. Daarnaast is het in de meeste gevallen een defect die gerepareerd kan worden, zoals een defecte driver. Dit is het kleine kastje wat bij de meeste niet-vervangbare LED lampen wordt geplaatst, welke je dus makkelijk kunt vervangen. De LED zelf is namelijk erg taai, dus het is zeer zeldzaam dat deze stuk gaat.

230 Volt of 12 Volt voor jouw verbouwde badkamer?

De rol van slimme verlichting bij geïntegreerde én losse lampen

Slimme apparaten worden steeds populairder, en dat is natuurlijk niet zonder reden. Ze maken het leven namelijk een stuk makkelijker, want een koelkast die automatisch een boodschappenlijstje aanmaakt is natuurlijk erg fijn. Ook als het aankomt op slimme verlichting is er de afgelopen jaren veel aan de weg getimmerd. Hierdoor zijn bedrijven als paddestoelen uit de grond geschoten, waardoor het aanbod enorm is.

En ook als het aankomt op de verschillende type licht, zijn er voldoende opties. Neem bijvoorbeeld geïntegreerde LED verlichting in combinatie met slimme opties: Veel merken werken hier al mee, zoals Novo met de vloerlampen. Hierbij zit een slimme strip in de lamp verwerkt, waardoor je met een compact en elegant design kunt werken.

Mondo ondiepe inbouwspot - White & Color - rond ZWART 8Watt IP65 - Zigbee 3
Cyghts slimme LED vloerlamp RGBWW
Nuvis slimme LED vloerlamp - 1

Daarnaast zijn losse lampen ook ontzettend populair binnen de wereld van slimme lampen. Zo heeft elke collectie wel een grote stapel GU10 of E27 lampen liggen, elk met dezelfde voordelen die deze slimme systemen kennen. Deze worden uiteraard gebruikt in zaken als inbouw- of opbouwspots, maar ook in buitenverlichting of ter vervanging van oudere lampen in bestaande armaturen.

Wifi LED spot zwart RGBW-CCT GU10 5,5Watt rond IP65 dimbaar
Novo GU10 SMART LED lamp 5,5Watt dimbaar RGBW Set 10x

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11617 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons