Ma-vr 08:00 tot 17:00
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Wat betekent Lux?

3 februari 2022

Als er iets is wat zowel simpel als complex kan zijn, is het wel LED verlichting. Je hebt ontzettend veel opties als het aankomt op verschillende lampen, fittingen en technieken. Bij het kiezen van de juiste lamp wordt er bijna altijd naar de hoeveelheid Watt gekeken, terwijl dit niet altijd het geval hoeft te zijn.

In deze blog gaan we je vertellen wat Lux betekent voor LED verlichting, het verschil tussen Lumen en Lux, de toepassing van Lux bij de NEN-normen en de toepassing van Lux bij dag en nacht sensoren. Zo weet je dadelijk niet alleen wat het betekent, maar ook op welke manieren het wordt toegepast.

Lux en LED verlichting

Waar de gloeilamp vroeger altijd puur met Wattages werkten, heeft LED verlichting ook hier verandering in gebracht. Tegenwoordig wordt een lamp namelijk aangeduid met Lumen of iets als ‘vervangt 50 Watt traditioneel’. Een product als een LED inbouwspot kun je hierdoor namelijk veel realistischer presenteren. Je focust je immers op de hoeveelheid licht in plaats van op het energieverbruik. 

Vanuit de kracht van de lamp kun je bepalen wat de kwaliteit van het licht bepalen zodra
deze het oppervlak raakt. Dit noemen wij ook wel de Lux van een lichtbundel.

Het verschil tussen Lux en Lumen

Hoewel beide begrippen altijd in verhouding met elkaar staan, zijn Lumen en Lux twee verschillende zaken. Om het verschil tussen de twee eigenschappen duidelijk te maken, zullen we beide naast elkaar zetten:

Lumen

Dit is tegenwoordig de waarde waar je naar moet kijken als je wilt zien wat de lichtopbrengst is van een specifieke lamp. Hoe hoger de hoeveelheid Lumen is, hoe makkelijker het is om een ruimte goed te kunnen verlichten. In de meeste gevallen wordt de hoeveelheid Watt (zoals deze bij halogeen- en gloeilampen het geval was) omgerekend naar een bepaalde hoeveelheid Lumen. Tevens geven veel partijen aan hoeveel Watt een specifieke lamp vervangt.

Lux

Lux is weer het gevolg van de hoeveelheid Lumen die vanuit een lamp afkomstig is. De hoeveelheid Lux staat gelijk aan ongeveer 1 lumen per vierkante meter. Hoewel je dus voornamelijk moet kijken naar de kracht van de lamp zelf, is het ook raadzaam om altijd naar de grote van de ruimte te kijken voordat je iets koopt. In de meeste gevallen raden wij ongeveer een spot per anderhalve vierkante meter aan, afhankelijk van de spot.

Daarnaast is het handig om rekening te houden met factoren als een LED dimmer. Hiermee kun je de hoeveelheid Lumen vanuit de lamp namelijk aanpassen, wat op zijn beurt ook weer een effect heeft op de Lux.

Het grootste verschil is echter het volgende: Omdat Lux geen vaste waarde heeft, is het zeer zeldzaam dat deze op de verpakking van een nieuwe LED lamp staat vermeldt. Echter is de hoeveelheid Lux wel te berekenen, namelijk door de Lumen door de 

Lux en de NEN-normen

Om je een handje te helpen, heeft de Europese Unie een overzicht gemaakt van verschillende toepassingen van verlichting en welke luxwaarden je hierbij moet hanteren. Hierbij wordt aangeraden minimaal 300 Lux te gebruiken bij ruimtes waar je werkt, zoals een werkplek of sportruimte.

Dag en nacht sensoren en bewegingsmelders

Het bestaat al een hele tijd, maar bewegingsmelders zijn nog altijd volop in trek. Deze sensoren zijn ontzettend handig, omdat je hierdoor jouw verlichting optimaal kunt benutten. Jouw lampen branden dan namelijk alleen als er iemand actief in de ruimte aanwezig is, waardoor je niet meer het risico loopt dat je per ongeluk de schakelaar vergeet om te zetten.

Naast bewegingsmelders heb je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van dag en nacht sensoren. Deze zijn wat specifieker dan bewegingsmelders, aangezien deze alleen op zonlicht reageren. Hierdoor zijn jouw lampen aan de schutting, prikspots of grondspots meteen actief zodra de schemer toeslaat. 

Lux is deze situatie ligt echter wel anders. Je hebt het nu namelijk niet over een oppervlak wat je wilt verlichten, maar over een sensor die alleen moet reageren bij een bepaalde hoeveelheid licht (of afwezigheid daarvan). De meeste sensoren hebben hier een specifiek punt voor, waardoor je zelf kunt bepalen wanneer een sensor reageert. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat jouw schutting verlichting zomaar aanspringt terwijl het zonnetje nog volop schijnt.

In tegenstelling tot eerder in deze blog, speelt de hoeveelheid Lux wel een andere rol bij deze sensoren. Je hebt het nu namelijk niet over een oppervlak wat je wilt verlichting, maar juist over een sensor die het licht moet meten. In de meeste gevallen kun je een draaiknop vinden op de sensor, waarmee je kunt aangeven bij welke hoeveelheid Lux de sensor een signaal moet doorgeven. Hierdoor ben je er zeker van dat de lampen in de tuin alleen aanspringen als het ook echt nodig is.

Een aantal van onze bewegingsmelders:

Infrarood bewegingsmelder opbouw spatwaterdicht

Infrarood bewegingsmelder opbouw spatwaterdicht

Microwave bewegingsmelder inbouw snel montage ZWART

Microwave bewegingsmelder inbouw snel montage ZWART

Photocell sensor (dag nacht sensor)

Photocell sensor (dag nacht sensor)

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11377 reviews.
Klantenservice Letsleds

We helpen graag

Heb je een vraag over dit product? Neem gerust contact op. We helpen je graag verder zodat jij zeker bent van een goede aankoop. 

Of mail ons