Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Wat betekent lumen bij LED lampen?

10 mei 2017

Als je een led spot gaat kopen, zul je merken dat hierbij steeds vaker de hoeveelheid lumen getoond wordt en niet meer de hoeveelheid Watt. Wat is lumen eigenlijk en waar staat het voor? En wat betekent lumen bij LED lampen? Dit zijn goede vragen die veel mensen hebben. Want waar komt lumen ineens vandaan bij LED? In deze post leggen we u precies uit wat lumen betekent. En wat het verschil tussen lumen en wattage is. Ook kunt u zien hoe u de vergelijking tussen beide maakt, zodat u precies weet welke LED spot met welke hoeveelheid lumen u nodig heeft.

Veelgestelde vragen over Lumen bij LED lampen

Met Lumen wordt aangegeven hoeveel de lichtopbrengst van een spot is. Hoe hoger het aantal Lumen des te hoger is de lichtopbrengst van een lamp.

Met Lumen wordt aangegeven hoeveel de lichtopbrengst van een spot is. Hoe hoger het aantal Lumen des te hoger is de lichtopbrengst van een lamp. Met Lux wordt er ook gekeken naar de ruimte waarin het licht verspreid wordt. Het houdt dus mede rekening met de oppervlakte van de lichtbundel.

Wederom is dit weer afhankelijk van hoe hoog het plafond is, maar over het algemeen wil je spots van ongeveer 400-500 Lumen, dat zijn de standaard inbouwspots. Afhankelijk van de lengte en breedte van de ruimte dien je te kijken hoeveel spots voldoende is.

Voor huizen met een hoger plafond wil je spots van rond de 700 Lumen elk. Een goed voorbeeld van dit soort spots zijn onze 8Watt LED inbouwspots. Hiermee kun je wat grotere ruimtes prachtig verlichten.

Het aantal Lumen staat gelijk aan de lichtopbrengst. Het aantal Watt staat voor het verbruik van de LED lamp. Een lamp van 10Watt met 500Lumen geeft dus minder licht dan een lamp van 8Watt met 720 Lumen. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar het aantal Lumen.

Lumen is de eenheid voor lichtstroom. Dit kan enkel gemeten worden met een verlichtingssterkte meter. Ook wel een ‘lux meter’ genoemd.

Wat betekent Lumen?

Lumen is een waarde die aangeeft hoeveel lichtopbrengst een object geeft. Licht dat zichtbaar is met het menselijke oog. Als we praten over LED is het dus een indicator hoeveel Lumen lichtopbrengst de LED lamp geeft. Watt spreekt over het energieverbruik en niet over de lichtopbrengst van een spot. Het zijn dus echt twee verschillende termen. Doordat lumen voor velen een nieuw begrip blijft, vermelden veel leveranciers zowel de lumen op de verpakking als de vervanger. Dus bijvoorbeeld bij een 5Watt LED lamp geeft de leverancier aan dat deze een 50Watt halogeenlamp vervangt en deze lamp heeft ± 400 lumen.

Van Watt naar Lumen

U kunt vanaf nu dus naar de hoeveelheid lumen kijken om te zien welke lichtopbrengst u nodig heeft. Wilt u een hoge lichtopbrengst hebben, bijvoorbeeld boven de eettafel of om bij te lezen? Of wilt u juist een warme sfeer creëren en kiest u voor een lagere lichtopbrengst? U kunt het zelf kiezen. Graag tonen we u in onderstaand overzicht aan hoeveel Lumen lichtopbrengst een bepaalde wattage heeft. Daarbij moet u wel rekening houden dat een halogeenlamp snel zijn maximale lumen lichtopbrengst zal verliezen. Dit komt doordat deze lamp erg snel slijt. Dus na de eerste maand zal een halogeenlamp 20% tot 40% minder licht geven.

Halogeen WattageHalogeen LumenLED WattageLED Lumen
20Watt200 Lumen2Watt180 Lumen
35Watt300 Lumen3Watt240 Lumen
50Watt500 Lumen5Watt400 Lumen
75Watt700 Lumen7Watt650 Lumen
100Watt1000 Lumen10Watt900 Lumen

Welke hoeveelheid lumen kiezen

De hoeveelheid lumen die u nodig heeft, is afhankelijk van diverse factoren. Zo is het belangrijk om te kijken naar de vorm en grootte van de kamer te kijken waar de verlichting geplaatst wordt. Het hoogte van de plafond, de kleuren in de ruimte en ook het type lamp zijn factoren die van invloed kunnen zijn op uw keuze.

Graag delen we enkele richtlijnen voor het aantal lumen dat per ruimte wordt aangeraden. We geven hierin aan hoeveel lumen u per m2 nodig heeft. Dit is een basisschema. Natuurlijk kunt u zelf kijken wat het beste werkt in uw kamer.

Woning: hoeveelheid lumen

Over het algemeen is voor een woning een LED spot met 300 – 600 lumens voldoende. Doordat een woning uit verschillende soorten ruimtes bestaat met verschillende functies, is de hoeveelheid lumens per ruimte ook anders.

Zakelijke ruimtes en lumen

Zakelijke ruimtes hebben natuurlijk voldoende verlichting nodig om comfortabel en productief bij te zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat werknemers wakker blijven en hun ogen niet onnodig extra belasten. Voor een werkvloer kunt u daarom denken aan zakelijke LED verlichting met 400 – 600 lumens. En voor de retail waarbij u producten goed wilt uitlichten kunt u denken aan verlichting met 700 – 1500 lumens.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11778 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons