Fase afsnijding en fase aansnijding, klinkt misschien heel technisch. Het is dan ook een veel gestelde vraag en dat snappen wij. Elke LED lamp en LED dimmer is voorzien van een van deze labels. Wat houdt het in? Wat is het verschil? Welke moet je kiezen? En waar moet je op letten? Allemaal vragen wat wij in dit blog gaan beantwoorden.
Nadat je dit blog hebt gelezen heb je een duidelijk beeld wat dit betekent en nog belangrijker; waar je op moet letten.
Wat houdt fase afsnijding en fase aansnijding eigenlijk in?
Zonder al te technisch te worden zijn dit beide technieken waarop verlichting gedimt kan worden. Het is dus best belangrijk dat je goed weet of jouw lamp volgens het fase afsnijding of fase aansnijdingsprincipe gedimt moet worden. Dit bepaalt namelijk onder andere welke LED dimmer er geschikt is.
Fase aansnijding
Fase aansnijding wordt ook wel ‘leading edge’ genoemd of aangegeven met de letters RL. Met het fase aansnijding principe heb je maar een dimbereik tot 10%. Hierdoor adviseren wij om altijd voor een fase afsnijding lamp te gaan inclusief dimmer.
Fase aansnijding werd ook vaak gebruikt voor het dimmen van ouderwetse halogeen- of gloeilampen. Bij LED kom je het af en toe tegen. Een merk wat veel gebruik maakt van fase aansnijding is Philips. Let hier dus goed op wanneer je lampen koopt. Over het algemeen is het grote deel van de LED markt wel fase afsnijding.
Fase afsnijding
Naar onze mening de beste dim techniek. Fase afsnijding wordt ook wel ‘trailing edge’ genoemd of aangegeven met de letters RC. Het voordeel van dimmers die van deze techniek gebruik maken is dat ze doorgaans het volledige dimbereik kunnen gebruiken. Dit is natuurlijk wel weer afhankelijk van de kwaliteit van de dimmer.
Bovendien dimt het veel vloeiender dan fase aansnijding. Verder is het ook veel stiller en heb je praktisch 0% kans op zoemen in de dimmer. Dat is nog eens handig!
Alle lampen en spots in onze collectie zijn fase afsnijding behalve de Philips lampen. Bij al onze producten vind je echter een tabblad genaamd ‘specificaties’. Hierin geven wij altijd aan om welke dimtechniek het gaat. Dit geldt zowel voor de led dimmers als voor onze inbouwspots en losse led lampen.
Waar moet je op letten?
Het is heel belangrijk dat je goed weet wat voor lampen je hebt en vooral met welke techniek deze lampen dimmen. Een lamp wat gedimt moet worden met fase afsnijding zal niet dimmen met een fase aansnijdingsdimmer en vice versa. Het kan gelukkig ook geen kwaad (je maakt niets kapot); het dimt alleen niet.
Ons advies is om altijd te gaan voor een fase af- en aansnijding dimmer. Dit zijn dimmers die beide standen hebben en je kunt dan heel gemakkelijk switchen. Het voordeel hieraan is dat je nooit meer zorgen hoeft te maken bij het kopen van lampen. Zolang ze dimbaar zijn en van LED zit je goed!
Conclusie
Zonder al te technisch te worden heb je nu een beeld van de belangrijkste zaken bij het kopen van dimbare LED verlichting en dimmers.
- Controleer altijd wat voor soort lamp/spot je gaat kopen
- Koop de daarbij behorende dimmer
- Het is zeer verstandig om direct een dimmer te kopen die beide standen aan kan
- Het merendeel van de markt is fase afsnijding op een enkele grote merken na, zoals Philips
- Al onze verlichting is fase afsnijding, behalve Philips