Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

IP44, IP65: IP waarde oftewel Ingress protection uitgelegd

10 januari 2017
LED-verlichting-badkamer-kiezen.jpg

Wat betekent een IP waarde als IP44, IP65 of IP68?​

De IP waarde is een onderdeel van de lamp wat altijd benoemd wordt, maar vaak genegeerd. Deze waarde wordt altijd gebruikt om aan te geven in welke mate een product is beschermd tegen indringing van stof en water. Dit is namelijk bepalend voor de mogelijkheden omtrent verlichting, omdat je voor de badkamer wel een lamp nodig hebt met de juiste water- en stofdichtheid.

De code geeft aan in hoeverre het product beschermd is tegen stof, vocht en water – het bestaat uit twee cijfers. Het eerste getal geeft de beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen aan – denk bijvoorbeeld aan het aanraken met de handen of een schroevendraaier. Het tweede getal geeft de beschermingsgraad tegen vocht aan. IP44 en IP65 zijn veel voorkomende codes. Maar er zijn er nog meer.

De IP waarde geeft dus aan in hoeverre het product beschermd is tegen stof, vocht en water, maar hoe lees je dit af? De IP waarde is te verdelen in twee verschillende onderdelen. Deze zijn te herkennen aan de twee cijfers naast de IP:

Het eerste cijfer is gericht op het weergeven van de mate waarin het product bestand is tegen stof. De stofdichtheid is namelijk belangrijk om te voorkomen dat een product aan de binnenkant beschadigd kan raken door vervelende, kleine stukjes.

Het tweede cijfer geeft de waterdichtheid van het product neer. Vooral bij elektronica is dit belangrijk, omdat een goede waarde niet alleen het product beschermd, maar ook de mensen in de buurt van het product.

Bekijk de verschillende categorieën met variërende IP waardes

IP waarde: Bescherming tegen aanraking en indringen

In de onderstaande tabel zijn alle cijfers met de verklaringen te lezen. Zoals te zien is in de tabel, betekent het cijfer nul dat de lamp niet beschermd is. Nummer 1 tot en met 4 betekenen dat de lamp beschermd is tegen aanrakingen van handen, vingers, gereedschap en draad. 5 staat voor stofvrij en 6 voor stofdicht. Hierin is nummer 6 dus de beste van allen.

Tabel IP waarde stof- en waterdicht

Wat zijn IP waarden voor LED verlichting?

Omdat je bij LED verlichting te maken hebt met een elektronisch product, wil je natuurlijk extra voorzichtig zijn. Vooral als het aankomt op het gebruiken van verlichting in een ‘natte’ ruimte, zoals een badkamer. Daarom is het van belang dat je weet welke rol de IP waarde speelt voor jouw gekozen verlichting, of welke verlichting je uiteindelijk wilt kiezen. Met de IP waarde kun je namelijk achterhalen of het armatuur van de lamp bescherming biedt tegen spat- of spuitwater, of dat je deze lamp daadwerkelijk onder kunt dompelen. Dit is ontzettend belangrijk, want niet elke lamp heeft deze bescherming.

In het onderstaande gedeelte van het artikel kom je alles te weten over de toepassing van IP waarde bij verlichting. Hiervoor gaan we dieper in op de betekenis van de specifieke waardes en vertellen we je meer over de toepassingen van de genoemde IP waarde. Tevens is het raadzaam om bij jouw gekozen lamp altijd de extra informatie te bekijken, zodat je er zeker van bent dat jouw lamp de juiste IP waarde bezit. Zo kom je niet voor onaangename verassingen te staan.

IP44: Spatwaterdichte verlichting

Verlichting met een IP waarde van IP44 is de meest voorkomende waarde als het aankomt op LED verlichting, ook bij onze webshop. Aan de hand van deze waarde moet je rekening houden met de volgende zaken:

De eerste 4: Dit betekend dat de lamp beschermd is tegen stof en voorwerpen groter dan 1 millimeter. Dit bekent ook dat je geen last zult hebben van vervelende vliegjes of muggen die op de een of andere manier in jouw lamp terecht zijn gekomen.

De tweede 4 laat zien dat de lamp bestand is tegen spatwater. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat jouw verlichting meteen bezwijkt onder de druk.

IP44 lampen: Waarvoor zijn deze lampen geschikt?

Lampen met een IP waarde van IP44, zoals onze inbouwspots, zijn de juiste oplossing voor ruimtes waar je niet te maken hebt met overtallig vocht of grote hoeveelheden water.

Denk hierbij aan ruimtes als de woonkamer, slaapkamer of de gang. En mocht je spots voor de badkamer willen toepassen, dan raden wij  vrijwel altijd IP65 of hoger aan om onnodig leed te voorkomen.

IP54: spatwaterdicht en stofvrij

Verlichting met een IP waarde van IP54 is wellicht een vreemde eend in de bijt, maar zeker niet minder waardevol. Deze lampen zijn namelijk voorzien van de volgende bescherming:

Met een 5 als eerste cijfer zijn lampen met deze IP waarde beschermd tegen elke vorm van stof, zand of aarde groter dan 0,5 millimeter.

Daarnaast is de verlichting met deze IP waarde ook beschermd tegen spatwater. Hierdoor kunnen ze tegen een stootje als het aankomt op water, maar bij gebruik in ruimtes waar water aanwezig is (zoals de badkamer) raden wij altijd IP65 of hoger aan.

IP54 lampen: Waarvoor zijn deze lampen geschikt?

Deze spots kunnen, net zoals de spots met een waarde van IP44, uitstekend tot hun recht komen binnenshuis. Daarnaast zijn deze spots zelfs de betere keuze voor de minder begaanbare ruimtes in het huis, zoals de zolder of de kelder. Voornamelijk omdat deze spots beter in staat zijn om het stof weg te houden.

IP65: stofdicht en beschermd tegen lichte waterstralen

Mocht je op zoek naar verlichting voor de badkamer, kom je in de meeste gevallen uit bij waterdichte LED spots. Alle badkamer spots binnen onze webwinkel hanteren het IP65 keurmerk. Dit houdt het volgende in:

Op basis van het eerste cijfer zijn de spots stofdicht. Dit betekend dat deze spots in zoverre sluitend zijn, dat er geen mogelijkheid is voor het stof om zich in de lamp te verzamelen.

Het tweede cijfer laat zien dat de lampen bestand zijn tegen spat- en spuitwater. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat de lampen schade oplopen in natte omgevingen. Hierdoor zijn dit de perfecte lampen voor jouw badkamer!

IP65 lampen: waarvoor zijn ze geschikt

Zoals hierboven benoemd, kunnen deze spots wel tegen een waterig stootje. Daarom zijn deze spots ook uitermate goed geschikt voor de badkamer. Dit is bijvoorbeeld terug te zien bij onze inbouwspots voor de badkamer.

Natuurlijk blijft het niet alleen bij de badkamer, want ook voor gebruik in de tuin zijn deze spots een geschikte kandidaat.

IP66: stofvrij en beschermd tegen spuitwater

Net zoals spots met een IP waarde van IP65, zijn spots met een waarde van IP66 uitermate goed geschikt voor zowel binnen als buiten. Echter komen deze spots wel minder voor in vergelijking met zijn tegenhangers, voornamelijk omdat de onderliggende waarde voldoende is voor dezelfde functies.

Natuurlijk zijn spots met deze IP waarde voorzien van een complete afsluiting omtrent stof, zodat je niet bang hoeft te zijn voor een mogelijk defect.

Daarnaast zijn deze spots een stukje steviger als het aankomt op het tegenhouden van water, voornamelijk omdat deze spots veel beter bestand zijn tegen vocht.

IP67 waterdicht LED verlichting

IP67: stofvrij en geschikt voor beperkte onderdompeling

Voor spots die je tijdelijk onder wilt dompelen ben je bij spots met een IP waarde van IP67 op de juiste plek. Deze spots zijn namelijk zo gefabriceerd dat deze bestand zijn tegen tijdelijke onderdompeling.

Natuurlijk zijn deze spots ook compleet afgesloten als het aankomt op stof, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de lamp.

Zoals eerder benoemd heb je ook de mogelijkheid om deze verlichting beperkt onder te dompelen. Hierdoor kun je de betreffende lamp gedurende 30 minuten tot maximaal 1 meter onder het water houden. 

IP67 lampen: Waarvoor zijn deze lampen geschikt?

Verlichting met deze waarden kom je voornamelijk tegen in de vochtige ruimtes, zoals de badkamer of buiten. Tevens zijn deze lampen vaak aan te raden voor gebruik in de buurt van de kustlijn, in verband met het water.

IP68: stofdicht en geschikt voor gebruik onder water

Als laatste zijn er ook een aantal opties met een IP waarde van IP68. Verlichting met deze waarde zijn, net zoals andere badkamer spots, volledig beschermd tegen indringende voorwerpen en stof. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat deze verlichting schade kan oplopen door kleine elementen.

Eveneens laat deze IP waarde zien dat de verlichting niet alleen bestand is tegen stof, maar ook tegen drukkend water. Dit betekend ook dat de spots onderwater bruikbaar zijn. Hierbij is het natuurlijk raadzaam om de maximale diepte van een meter met slechts 30 minuten aan te houden, aangezien de druk anders te veel van het goede kan worden.

IP68 lampen: Waarvoor zijn deze lampen geschikt?

Een groot bijkomend voordeel van deze IP waarde is dat de verlichting in kwestie vrijwel altijd de veilige keuze is. 

Deze verlichting kun je terugvinden bij bijvoorbeeld balkons, gevels of de nis van jouw badkamer. Vooral voor de nis zijn onze IP68 mini spots uitermate goed geschikt!

Wat is de minimale IP waarde voor mijn badkamer?

Verlichting is natuurlijk belangrijk, ook voor jouw badkamer. Daarom raden wij altijd aan om jouw badkamer onder te verdelen in vier zones. Deze zones zijn als volgt:

  • Zone 0: Deze zone is in het bad of de douche. Mocht je hier water willen plaatsen, maak dan altijd gebruik van spots met een IP68 kwalificering.

  • Zone 1: Deze zone zijn de muren direct bij de douche of het bad. Hier zitten vaak nisjes, waar wij ook IP68 voor aanraden.

  • Zone 2: In een straal van ongeveer 60cm om een ‘natte zone’ raden wij altijd IP65 aan.

  • Zone 3: Volgens de overheid is IP44 hier voldoende, maar wij raden altijd IP65 aan. Dan ben je er namelijk van gegarandeerd dat de badkamer echt veilig is.

Mocht je meer over IP waardes in de badkamer willen lezen, dan raden wij de blog hieronder aan. Hier kun je alles vinden wat je nodig hebt als het aankomt over het verantwoordelijk gebruik van LED verlichting in jouw badkamer.

Badkamer
LED mini spot kantelbaar 3Watt rond RVS-304 IP68 dimbaar

Op zoek naar badkamer spotjes?

Dan ben je bij Letsleds op de juiste plek. Met een uitgebreid aanbod met onder andere een grote hoeveelheid IP65 spots ben je gegarandeerd van de juiste lamp voor jouw badkamer. Daarnaast bieden we ook nog badkamer spotjes aan met een waarde van IP68, waardoor je ook in jouw nis voorzien bent van de perfecte hoeveelheid verlichting!

Wat is de minimale IP waarde voor mijn tuin?

De tuin is in dit opzicht een vreemde eend in de bijt, want hier is de variatie in mogelijke IP waardes een stuk kleiner. In principe wil je namelijk altijd gebruik maken van minimaal IP65. Omdat je te maken hebt met veel verschillende weertypen en condities, vergt dit ook veel van jouw verlichting. 

Daarom wil je er altijd voor zorgen dat jouw lampen goed beschermt zijn tegen water, vuil en vocht. Zo weet je namelijk zeker dat jouw prikspots er niet aan onderdoor gaan als het een keer flink heeft geregend.

Conclusie

Je weet nu alles over IP44, IP65 en andere Ingress Protection waarden. Mocht je nog meer informatie wensen over het onderwerp kun je de vragen altijd stellen via de live chat, per mail of per telefoon. We beantwoorden vragen over IP waarde en over alle andere LED gerelateerde vragen graag. Kijk voor ons volledige aanbod in onze webwinkel, daar vindt u het meest volledige aanbod aan LED lampen, waaronder zwarte spotjes, dimbare verlichting, buitenverlichting, inbouwspots voor de badkamer.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11666 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons