Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

IP44 spatwaterdicht of toch IP65 waterdichte LED spots in de badkamer?

4 oktober 2017
badkamer-led-verlichting-4.jpg

Veel mensen vragen het zich af: Welke spots kan ik in vredesnaam in de badkamer gebruiken? Dit is natuurlijk een terechte vraag, want je wilt altijd kunnen genieten van kwalitatief goed licht wat lang mee gaat. Dan is een spot die samengaat met jouw badkamer geen overbodige luxe.

Met behulp van onderstaande blog gaan we je helpen door antwoord te geven op de vraag: Is IP44 spatwaterdicht genoeg voor de badkamer, of wil je toch gebruik maken van IP65 waterdichte LED spots?

Wat betekent de IP waarde van een LED spot?

De term IP waarde kom je bij veel verschillende producten tegen, zelfs als het geen elektronica betreft. Er is namelijk altijd iets te zeggen over de mate waarin een product beschermd is tegen de buitenwereld. En om dit inzichtelijk te maken, is de Ingress Protection verificatie in het leven geroepen. Deze eigenschap is opgebouwd uit twee cijfers, die elk iets zeggen over het product. Zo geeft het eerste cijfer weer in hoeverre een product beschermd is tegen zaken als stof, kleine steentjes of beestjes. Echter is het tweede cijfer het belangrijkste voor de badkamer, want dat geeft weer in hoeverre een spot beschermd is tegen water en vocht. 

En hoe hoger het getal is, hoe beter de bescherming is. Zo is een spotje met een waarde van IP44 ideaal voor kamers met een ‘normaal’ klimaat, zoals de woon- of slaapkamer. Deze spots zijn goed beschermd tegen zaken als stof en kunnen wel wat druppels hebben, maar zijn geen fan van grotere hoeveelheden water of vocht.

Maar waar IP44 misschien niet ideaal is, is IP65 dat zeker! Deze IP waarde geeft namelijk aan dat de spots in kwestie wel tegen een stootje kunnen. Zo zijn ze bestand tegen straal- en spatwater, hebben ze weinig moeite met vocht en zijn ze een mooie toevoeging aan de badkamer. 

Natuurlijk kun je ook een stap verder gaan met behulp van spots met een IP68 IP waarde. Deze spots zijn nog beter bestand tegen water, waardoor ze ideaal zijn voor een nisje of vlakbij het bad. 

LED spot kantelbaar 5Watt rond NIKKEL IP65 dimbaar D-2

Hoeveel Kelvin wordt toegepast op een werkplek?

Om de keuze in spots makkelijker te maken, wordt de badkamer opgedeeld in verschillende zones. Deze zijn allemaal voorzien van eigen voorwaarden, met als gevolg dat het advies voor de IP waarde van een spot ook varieert. Water en elektriciteit gaan immers niet samen, dus het is belangrijk dat je deze adviezen goed volgt.

Neem de onderliggende kaart als voorbeeld:

De verschillende vocht zones binnen de badkamer

Deze badkamer is voorzien van verschillende vlakken met elk een eigen zone, namelijk zone 0 tot 3. Dit is gelukkig niet gecompliceerd, want hoe dichter je bij de waterbron bent, hoe strenger de veiligheidseisen zijn. Het gevolg hiervan is dan ook een hogere IP waarde. 

Voor de zones gelden de volgende voorschriften:

  • Zone 0 – Gebieden in en rond een bad of douche bevatten veel water, dus het is aan te raden om spots met minimaal IP68 te hanteren. Denk hierbij aan nisjes onder de douchekop of spots in het plateau van het bad.
  • Zone 1 – Deze zone komt, net zoals zone 0, snel in contact met water. Hierdoor is het belangrijk dat je ook hier gebruik maakt van spots met minimaal IP68
  • Zone 2 – Spots binnen dit gebied moeten altijd IP65 of hoger zijn. Hiervoor moet je rekening houden met een straal van ongeveer 60cm buiten zone 1. Hier komt weliswaar minder water, maar het vochtgehalte blijft intensief. Daarom is het slimmer om voor veiligheid te kiezen, aangezien spots met een lagere IP waarde hier niet goed tegen bestand zijn.
  • Zone 3 – Deze zone is niet zichtbaar op de afbeelding, maar zou je kunnen zien als de witte ruimte buiten de overige zones om. Volgens de voorschriften voldoet IP44, maar in verband met de vocht ophoping raden wij altijd IP65 aan. Vooral in het kader van veiligheid is het aan te raden, zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan.

Wat is het advies van Letsleds?

Er is dus meer dan voldoende keuze als het aankomt op LED verlichting voor de badkamer. De kleur is natuurlijk een kwestie van smaak, maar persoonlijk raden wij altijd aan dit goed te combineren met de aanwezige materialen op de badkamer. Zo is een industriële badkamer vaak voorzien van veel metaal en zwart tinten, dus het is niet meer dan logisch dat je dan voor metalen – of zwarte badkamer inbouwspots kiest. Natuurlijk blijft de witte badkamer inbouwspot ook enorm populair, dus dat is nog een optie om rekening mee te houden.

Iets waar we wel zekerheid in kunnen bieden, is de veiligheid van jouw verlichting. De veiligheidsvoorschriften zijn namelijk enorm strak, en met goede reden. Je werkt immers met elementen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Daarom raden wij van Letsleds altijd aan om volop in te zetten op veiligheid, vooral als het op iets als het op verlichting voor de badkamer aankomt.

Kortom, wij adviseren altijd spots met een IP waarde van minimaal IP65. Goede verlichting binnen de badkamer is namelijk belangrijk, maar de veiligheid is net zo belangrijk, al dan niet belangrijker!

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11600 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons