Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Hoe warm wordt een LED lamp?

16 mei 2017

Een veelgestelde vraag is: wordt een LED lamp warm en hoe warm wordt een LED lamp daadwerkelijk? Het antwoord op de eerste vraag is heel simpel, ja. Maar een uitgebreid antwoord op deze twee vragen zal ik hieronder geven.

Wordt een LED lamp warm?

Ja een LED lamp wordt ook warm als deze aan staat. Een LED lamp produceert voor plusminus 90% van zijn energie licht. De overige 10% van de energie wordt omgezet is warmte, verspilling dus. Maar dit percentage is relatief gezien heel erg laag, want bij een gloeilamp wordt namelijk meer dan 90% verspilt aan warmte. En bij een gloeilamp wordt dus maar maximaal 10% van de gebruikte energie omgezet in licht, enorm inefficient.

Een halgoeenlamp is iets efficiënter dan een gloeilamp, een halogeenlamp zet namelijk plusminus 15% a 20% om in licht. Minimaal 80% gaat daarmee dus verloren aan warmte. Dit resulteert in het feit dat halogeenlampen tot 250 graden warm kan worden. Hieraan kun je dus lelijk je handen verbranden, let hierbij dus ook op bij kinderen!

Hoe warm wordt een LED lamp?

We weten inmiddels dat een LED lamp wel warm wordt, maar hoe warm is dat daadwerkelijk? Ik begin eerst met de warmte van een halogeenlamp nogmaals te herhalen, die lampen worden tot 250 graden celcius heet. Een LED lamp wordt daarentegen gelukkig alleen handwarm. Dit resulteert in 30 tot 50 graden warm. Dit is dus handwarm en daarom kan een LED lamp altijd vastgepakt worden, ook al heeft hij heel de nacht per ongeluk gebrand.

Hierbij moet er wel rekening mee gehouden worden dat de levensduur (standtijd) van de LED lamp achteruit gaat als een LED lamp te warm wordt. Een LED lamp kan bijvoorbeeld te warm worden als deze geen ruimte heeft om te koelen, dit kan bijvoorbeeld in een hele kleine ruimte zijn. Tevens kan een LED lamp te warm worden in bijvoorbeeld een afzuigkap, sauna of een andere hete plaats. De omgevingstemperatuur zou voor een LED lamp niet hoger moeten zijn als 50 graden celcius. Als de omgevingstemperatuur onder dit punt blijft, dan zal de LED lamp de langste levensduur voortbrengen.

Geïnteresseerd in de dimbare LED lampen, klik dan hier.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11880 reviews.