Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Hoeveel lumen moet mijn LED lamp zijn?

3 oktober 2017

Als u tegenwoordig een lamp koopt, dan staat daar altijd lumen op de verpakking. Maar waar staat die lumen nu precies voor en hoeveel lumen heeft u nodig? In de onderstaande blog wordt het allemaal uitgelegd. Dit artikel zal ook de vraag beantwoorden van: Hoeveel lumen moet mijn LED lamp zijn?

Betekenis Lumen

Lumen staat voor de lichthoeveelheid die een lamp afgeeft. Dus hoe meer lumen, hoe meer licht de lamp geeft. Maar waarom gebruiken we dan niet meer Watt of Wattage? Wattage werd vroeger altijd gebruikt in de tijd van gloeilampen en halogeenlampen. Maar omdat gloeilampen niet meer gemaakt mogen worden en halogeenlampen ook niet meer in 2018 is Watt niet meer relevant. Want de Wattage is niet meer dan een uitdrukking voor de hoeveelheid stroom die de lamp gebruikt. Dus wattage zegt niet direct iets over de hoeveelheid licht die de lamp uitstraalt, lumen dus.

Lumen vergelijken met Watt

Maar toch is er redelijk gemakkelijk te koppelen aan de wattage. Zowel de wattage van de oude lamp als de wattage van een LED lamp. Dit is voor velen toch gemakkelijker omdat zij nogsteeds denken in de termen van Wattage.

Ook maken de meeste fabrikanten van LED lampen het gemakkelijker door op de verpakking te zetten hoeveel Watt de LED lamp vervangt. Dus dan staat er bijvoorbeeld 400Lumen op de verpakking en dat de LED lamp een 50Watt lamp vervangt.

Oude lamp

25Watt

35Watt

50Watt

75Watt

100Watt

Lumen

200 Lumen

300 Lumen

400 Lumen

700 Lumen

900 Lumen

LED lamp

± 2,5Watt

± 3Watt

± 5Watt

± 7Watt

± 10Watt

Lichtkleur en Lumen

De kleur van de LED verlichting kan mensen aardig om de tuin heen leiden. Want in sommige gevallen wordt een lamp met relatief weinig lumen aangezien voor een lamp met veel licht.

Dit komt doordat LED lampen met een hoge kleurtemperatuur, bijvoorbeeld 6000 Kelvin of hoger als fel gezien worden. Dus een lamp met heel wit licht wordt vaak gezien als een lamp die veel licht geeft.

Er moet dus rekening mee gehouden worden dat een lamp met een lage kleurtemperatuur, dus warmer licht, voor ons gevoel minder licht geeft dan dezelfde lamp met witter licht. Dus dan moet er een iets hoger wattage gekozen worden om toch het juiste gevoel bij de lichthoeveelheid te krijgen.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

Dim slim met behulp van Google Nest!

Google Nest is een ontzettend handig hulpmiddel, ook als het aankomt op jouw verlichting! Met behulp van deze slimme dimmers kun je namelijk niet alleen handmatig dimmen, maar ook via een App of zelfs met spraak bediening. Ideaal toch?

LEES HET BLOG »
De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11849 reviews.