Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Stralingshoek LED

8 september 2020

Als je een LED spot gaat uitzoeken, kom je ook de term stralingshoek LED tegen. Dit gaat over de gradenbundel van de LED spot. Het geeft de hoek aan van de lichtbundel uit de lamp aan – het oppervlakte waar het licht daadwerkelijk schijnt. Hoe kleiner de stralingshoek, hoe smaller de lichtbundel. En omgekeerd geldt dus ook dat hoe groter de stralingshoek, hoe breder de lichtbundel. Hoe kies je nu de juiste stralingshoek van de LED spot? Eigenlijk hangt dit vooral af van het doel dat je hebt met het licht.

Stralingshoek LED: hoeveelheid licht

Bij een gewone lamp schijnt het licht helemaal rondom, omdat je de lamp in de fitting draait. Een LED spot monteer je bijvoorbeeld in het plafond, waarbij het licht enkel naar beneden schijnt. Een grote stralingshoek LED biedt een breed uitwaaierende lichtbundel. Een lager nummer bundelt het licht sterk in een smalle strook. Het zogenoemde effect van een spotlight. Het is trouwens niet zo dat een LED spot met een grotere stralingshoek ook meer licht verspreid. De hoeveelheid licht wordt hierbij over een groter oppervlakte verdeeld. De intensiteit van het licht neemt dus af, de helderheid blijft wel gelijk.

Meest voorkomende stralingshoek led spot

Bij LED spots is 36 graden een veelvoorkomende stralingshoek. Deze spots bieden een mooi genuanceerd licht, wat overeenkomt met die van een traditionele halogeenspot. Je kunt veel van onze LED spots ook dimmen, zodat je zelf de lichtintensiteit kunt bepalen. Afhankelijk van de gewenste hoeveelheid licht in een ruimte, kun je het aantal spots bepalen. Zo zal je in de keuken waar je aan het werk gaat mogelijk meer licht wensen dan in een woonkamer waar je ‘s avonds ontspannen tv kijkt. Ook is het natuurlijk afhankelijk van je eigen behoeften en smaak – wat de een mooi vindt, kan een ander helemaal niets vinden.

In welke situatie welke stralingshoek LED

Zoals gezegd kun je verschillende gradenbundels bij LED spots tegenkomen. Wanneer gebruik je nu welke stralingshoek? Wat wordt aangeraden?

    • Een gradenbundel LED tot ongeveer 20 graden wordt vaak gebruikt om een specifiek element uit te lichten. Als je bijvoorbeeld een kunstwerk of een schilderij wilt belichten, kun je hiervoor een spot met een lage stralingshoek kiezen.
    • Een gradenbundel tot ongeveer 40 graden, een medium straal, is het meest voorkomend. Voor verlichting in een woning, een winkel of een restaurant is deze stralingshoek aan te raden.
    • Een stralingshoek tot ongeveer 150 graden zorgt voor een zeer gespreid licht. Dit kan handig zijn op kantoren, in magazijnen of bij recepties. Er wordt namelijk direct en gelijkmatig een groot oppervlakte verlicht.
    • Een zeer grote stralingshoek tot 360 graden komt door ander type verlichting zoals TL-buizen.

Bekijk producten en hun stralingshoek LED

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11601 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons