In eerste instantie lijkt het een moeilijke opgave om de juiste badkamer verlichting uit te zoeken.
Moet ik juist heel veel licht hebben, of op sommige plekken wat minder? Moet het licht heel warm zijn, of juist niet? Moeten alle lampen en of spots waterdicht zijn? Op al deze vragen wordt hieronder antwoord gegeven.
Het type badkamer is ook belangrijk voor de keuze verlichting die er gemaakt wordt. Een moderne badkamer met strakke designarmaturen mag zakelijker en koeler aanvoelen dan een klassieke badkamer die meer gezelliger en warmere kleuren.
Badkamerverlichting in het algemeen
De badkamer wordt het beste verlicht door indirect verlichting of verlichting met een diffusor, zoals deze ronde of deze vierkante inbouwspot. Het is beter om verschillende armaturen te plaatsen met minder Wattage en wat minder lichtopbrengst, dan één groot armatuur met heel veel lichtopbrengst. Een groot armatuur zal veel schaduwen werpen en te weinig licht geven op de plaatsen waar dat gewenst is.
De douche
In de douche is veel licht gewenst, dit enerzijds omdat men hier ’s ochtends wakker onder wordt tijdens het douchen. Anderzijds omdat veel licht tijdens het douchen gewoonweg fijner is dan een half schemerende douche. Een spot met diffuser (mat glaasje) zorgt ervoor dat het licht niet verblindend is als er in de spot zelf gekeken wordt. Het is dus aan te raden om een inbouwspot te kiezen met meer wattage en een diffusor uit de onderstaande waterdichte IP65 spots: LED inbouwspots badkamer, klik hier
Het bad
Boven het bad zijn spots aan te raden die niet zo veel licht geven als in de douche, dus een inbouwspot met minder wattage. Er kan ook voor gekozen worden om toch spots met een hoger wattage te nemen, maar deze dan te dimmen als men het bad gebruikt. Een diffusor wordt tevens in deze situatie geadviseerd.
De wastafel met spiegel
Of er nu wel of geen verlichting in de spiegel gemonteerd is, bij het scheren, tanden poetsen of het aanbrengen van de make-up is sterke verlichting gewenst. De verlichting dient een brede stralingshoek te hebben om schaduwen te voorkomen. Een spot met zacht licht, eventueel een diffusor en een brede stralingshoek is voor deze situatie een aanrader. Plaats twee spots boven de spiegel met een brede stralingshoek om de schaduwen te voorkomen, wat op de onderstaande foto goed te zien is. Link naar de spots uit onderstaande foto: klik hier.
Het toilet
Let op: Gebruikt nooit een directe spot boven het toilet! Maak altijd gebruik van een spot die de gehele ruimte verlicht door middel van een brede stralingshoek. Deze opbouwspot is een goede oplossing: LED inbouwspot Toilet. Maar ook de volgende opbouwspot: LED opbouwspot Toilet.
Zones en bijbehorende IP waardes voor de badkamer
In de badkamer gelden verschillende zones met daarbij behorende IP waardes. Daar omdat water en elektriciteit niet samen gaan. De gehele strikte veiligheidsvoorschriften staan in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
De badkamer wordt onderverdeeld in vier zones, zone 0 tot en met zone 3. Eigenlijk heel gemakkelijker, hoe dichter bij de waterbron (douche, bad of kraan), hoe strenger de veiligheidseisen en daarbij hoe hoger de IP waarde.
Onderstaande afbeelding geeft de zones weer met daaronder puntsgewijs de vier zones uitgelegd.