Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Kleurtemperatuur LED (Kelvin)

22 januari 2017
Blog | Header 2

De zoektocht naar de juiste LED verlichting kan ontzettend uitgebreid zijn. Dit komt natuurlijk door het grote (en groeiende) aanbod van verschillende lampen, fittingen, kleuren, stijlen en bovenal hoeveel licht de lamp afgeeft. Om deze elementen duidelijker in beeld te brengen, werken de meeste bedrijven met verschillende termen. Denk hierbij aan zaken als wattages, zaagmaten, lumen en het onderwerp van vandaag: Kelvin!

Wat is Kelvin?

Kelvin klinkt natuurlijk leuk, maar wat is het eigenlijk? Eigenlijk is het een andere benaming voor de kleurtemperatuur van verlichting. Dit heeft niets te maken met hoe warm de lamp wordt, maar vooral of het licht koud of warm oogt als deze aanstaat. 

Er is veel variatie onder de klassieke lichtbronnen, welke we in naastgelegen grafiek op een rijtje hebben gezet:

  • De kaars: Deze klassieker wordt nog altijd veel gebruikt, en met goede reden. De 1800K temperatuur is namelijk perfect voor sfeerverlichting.
  • De gloeilamp: De gloeilamp is van nature een warme lamp, zowel letterlijk als figuurlijk. Hoewel deze niet meer gemaakt wordt, kom je de 2400K nog vaak tegen.
  • Halogeen: De vervanger van de gloeilamp en nog altijd een type wat veelvoudig terugkomt in het huishouden.
  • Onze LED verlichting: LED heeft als zuinige vervanger van Halogeen een flinke opmars gemaakt. Mede dankzij de snelle ontwikkelingen op het gebied van verlichting zijn er steeds meer opties, waaronder de populairste lampen met een Kelvin van 2700K tot 2900K.
  • Neutraal daglicht: Ontzettend populair voor menig kantoor en school. Deze categorie heeft als voordeel dat de verlichting motiverend werkt op het gebied van concentratie.
  • Helder daglicht: Deze kleurtemperatuur kom tegen op plekken waar goed zicht cruciaal is, zoals de operatie ruimte van een ziekenhuis.
  • Xenon: Deze tint kom je vooral op de weg tegen. Deze blauwachtige kleur wordt namelijk gebruikt bij bepaalde automodellen. 
Uitleg van de kleurtemperatuur in Kelvin

Welke kleurtemperatuur heb ik nodig?

Misschien is het je al opgevallen, maar LED verlichting staat niet in het rijtje. LED verlichting heeft namelijk geen specifieke kleurtemperatuur, zoals je dat van andere lichtbronnen wel gewend bent. LED is namelijk verkrijgbaar over een brede kleurtemperatuur, waardoor je niet vast zit aan een specifieke kleur. 

Neem bijvoorbeeld een van onze inbouwspots, deze zijn voornamelijk verkrijgbaar in 2700 tot 3200 Kelvin. Dit is vergelijkbaar met de gemiddelde kleurtemperatuur van 3000 Kelvin. Hierdoor zit je net een stukje warmer in vergelijking met traditioneel halogeen, zonder dat je inlevert op functie. 

Naast de standaard verlichting voor de algemene ruimte kun je ook kiezen voor extra warme verlichting. Deze vind je meestal rond de 1700 tot 2700 Kelvin en zit rond dezelfde warmte als kaarslicht. Dit type verlichting wordt meestal gebruikt vanwege het effect wat de verlichting uitoefent op haar directe omgeving. Binnen deze categorie is ook de dim-to-warm verlichting bespreekbaar, aangezien deze in combinatie met de dimbaarheid voor dezelfde kleurtemperatuur kan zorgen.

Voor kantoren wordt vaak gekozen voor een frissere tint in de vorm van neutraal daglicht. Deze categorie is gecentreerd rond 4000 Kelvin, maar heeft hier en daar ook uitschieters. Deze kleurtemperatuur wordt meestal gekozen vanwege positieve effect op de medewerkers, de koelere tint zorgt er namelijk voor dat men alert en gefocust blijft. Deze koele verlichting kom je in veel producten tegen, zoals de LED panelen of zakelijke verlichting.

Als laatste kun je ook nog spreken over daglicht. Dit vind je rondom de 6500 Kelvin en wordt vaak gebruikt in ruimtes waar goed zicht cruciaal is. Ook hiervoor heb je natuurlijk meer dan voldoende keuzes, zoals LED straatverlichting.

Lampenlicht

Bepaal de kleurechtheid aan de hand van de CRI waarde

Met behulp van de ‘Color Rendering Index’ kun je uitvinden in hoeverre verlichting kleuren correct kunnen weergeven. De CRI waarde wordt altijd uitgedrukt in een waarde tussen de 0 en de 100. Hoe hoger de waarde, hoe beter de kleur! 

Voor verlichting binnenshuis wordt geadviseerd om een CRI waarde van minimaal 70 a 75 te hanteren. Hoewel dit vroeger nog wel eens voor een probleem kon zorgen bij LED verlichting, zijn de lampen zodanig verder ontwikkeld dat deze norm inmiddels gemakkelijk haalbaar is. Lijkt het je interessant om meer te leren over de ontwikkeling en de verschillende LED types? Klik dan vlug hier voor een overzicht!

CRI waarde: Hoe oogt een object in het licht.

Zoals de bovenstaande afbeelding ook laat zien, is het verschil tussen de CRI waardes goed zichtbaar. Daarbij oogt de laatste appel ook niet erg fris, voornamelijk vanwege de ‘vuile’ verlichting van CRI 60. Terwijl een waarde van 80 tot 90 CRI juist erg fris oogt. Onze lampen hebben allemaal een minimale CRI waarde van 75, met veel van onze 7Watt verlichting als uitschieters met waardes van boven de 85 CRI.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

Ondiepe inbouwspots zonder trafo of driver

[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”29608″ img_size=”” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”https://letsleds.nl/?s=driver&post_type=product” label=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”29614″ img_size=”” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”https://letsleds.nl/?s=driver&post_type=product” label=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”29620″ img_size=”” alignment=”center” onclick=”custom_link”

LEES HET BLOG »
De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 12530 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons