Als LED lampen knipperen terwijl u deze wilt dimmen levert dat veel irritatie op, wat volkomen begrijpelijk is. De oorzaak van het flikkeren kan aan verschillende factoren liggen. Hieronder worden deze verschillende factoren per alinea beschreven.
In de onderstaande blog geven wij veel voorkomende oorzaken voor het knipperen van LED lampen, maar wij kunnen geen wonderen verrichten en kunnen daarom ook vaak niet de oorzaak achterhalen bij lampen die niet van ons zijn. Dus als u lampen elders heeft gekocht adviseren wij om terug te gaan naar de verkopende partij om het probleem op te lossen.
Lekspanning in het net
Lekspanning is een veel voorkomend probleem in Nederland. Vaak heeft men dit niet door doordat het verschil van 0,5Watt of 1Watt niet opvalt bij vier halogeenlampen van 50Watt. Maar als deze lampen vervangen worden door LED lampen van 5 Watt en die terug gedimd zijn tot 10%, wat resulteert in 0,5Watt per lamp dan is de lekspanning van 0,5Watt of 1Watt ineens wel heel veel. Dit zorgt er dan voor dat de lamp kan gaan flikkeren of ineens heel kort even knippert. Dit probleem is op te lossen door een LED dimstabilisator te plaatsen die de fluctuaties opvangen.
Meer over dit probleem en de oplossing daarvan leest u hier.
LED lampen niet dimbaar of niet dimbare drivers
LED lampen kunnen gaan knipperen als de LED lampen zelf niet dimbaar zijn. Als de lampen niet dimbaar zijn is het niet mogelijk om deze te dimmen, zelfs niet met een LED dimmer. Het probleem kan ook voorkomen als de driver van een inbouw- of opbouwspot niet dimbaar is, dan is het ook niet mogelijk om de lampen te dimmen en dan kunnen de lampen gaan flikkeren tijdens het dimmen.
Gebruik van een halogeen- of gloeilamp dimmer
Dimbare LED lampen kunnen ook gaan flikkeren als er een verkeerde dimmer gebruikt wordt. Dit kan bijvoorbeeld een gloeilamp- of halogeendimmer zijn. Deze dimmers hebben een minimaal vermogen van bijvoorbeeld 40, 50 of 60 Watt nodig om goed te kunnen dimmen. Zelf als de LED lampen dit wattage bereiken zegt dat nog niet dat deze dimmer de LED lampen goed dimt. Als er bijvoorbeeld 70 Watt LED op deze dimmer wordt aangesloten, maar deze wilt u terug dimmen tot 50% of 20% dan blijft er nog maar 35 Watt of 14 Watt totaal vermogen over. Dit is onder het minimale wattage wat de halogeen- of gloeilamp dimmer vereist en daardoor gaat de dimmer flikkeren. Deze heeft te weinig wattage en is daardoor zoekende naar voldoende vermogen, waardoor deze kan gaan flikkeren of trillen.
Verkeerde LED dimmer bij fase af- of aansnijdingstechniek
Een andere oorzaak van het flikkeren van LED lampen kan zijn dat er een verkeerde LED dimmer wordt gebruikt. Sommige LED lampen dienen gedimd te worden door een fase afsnijdingsdimmer maar andere LED lampen vereisen een fase aansnijdingsdimmer. Als een LED lamp fase afsnijding vereist om goed te kunnen dimmen en een fase aansnijding wordt gebruikt, dan kan dit flikkeringen, trillingen of andere problemen opleveren tijdens het dimmen van uw LED lampen.
Defecte driver
Een defecte driver van een LED lamp kan de oorzaak zijn waarom ineens één of meerder individuele LED lampen gaan flikkeren, trillen, of maar op 10% van het totaal licht geven. Elke LED lamp werkt op laagspanning en heeft daarvoor een driver nodig die de 220 Volt of 12 Volt omzet in laagspanning van 2 Volt tot 45 Volt. Deze driver kan de vorm hebben van een kleine trafo, die buiten de inbouwspot zit, maar deze zit ook aan de achterkant van een opbouwspot of bijvoorbeeld in het voetje van een losse lamp verwerkt.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een driver defect is geraakt, als de driver van de lamp los te klikken is, dan werkt de lamp vaak nog gewoon. Mocht de driver in het voetje van de lamp verwerkt zitten, zoals bijvoorbeeld bij een GU10, MR16, E14, E27 LED lamp dan is het al een stuk moeilijker om de driver te vervangen en daarom wordt daarbij in bijna alle gevallen de gehele lamp vervangen.
De eerste reden hiervoor is dat de driver zijn levensduur gehaald heeft en daardoor defect raakt. Maar het kan ook zijn dat de driver defect is geraakt doordat deze zijn warmte niet kwijt kan. Dit kan bijvoorbeeld voor een grote driver in een hele kleine afgesloten ruimte een probleem worden. Een andere oorzaak voor het defect raken van de driver kan ook een defect in de driver zelf zijn waardoor een kleine kortsluiting ontstaat en de driver defect raakt. De laatste reden waarom een LED driver defect raakt is piekspanning, dit kan veroorzaakt worden door PL en TL lampen die bij in- en uitschakeling een piekspanning in het net veroorzaken. Na verloop van tijd zullen de drivers door deze piekspanning kapot gaan. Piekspanning kan ook gecreëerd worden door zware elektrische apparaten of een grote keramische kookplaat.
Halogeen trafo heeft te weinig vermogen
Indien u 12 Volt LED lampen gebruikt op uw oude trafo, dan kan het voorkomen dat uw LED lampen niet goed dimmen of gaan knipperen. Dit komt doordat de halogeen trafo een minimaal vermogen nodig heeft die vaak niet door LED lampen gehaald wordt. Daardoor kan de trafo de lampen helemaal niet dimmen of kunnen de LED lampen gaan knipperen tijdens het dimmen. Dit kan ook resulteren in flikkeren in bepaalde standen, of alleen in de laagste stand. Dit is alleen op te lossen door een goed dimbare LED trafo te plaatsen.
Dimmen van filament lampen
Filament LED lampen zijn erg lastig te dimmen, zelfs met een LED dimmer levert dit vaak problemen op. Toch blijven de dimbare filament lampen erg populair door hun mooie klassieke en sierlijke vorm. Daarbij hebben de filament lampen van Letsleds een extra warm witte 2200 Kelvin kaarslicht kleur. Het daadwerkelijk goed toepassen van de dimbare filament lampen kan alleen maar met een heel klein aantal LED dimmers. Een van deze dimmers is de onderstaande Speciale Filament LED dimmer. Deze dimmer kan gewoon in elke situatie toegepast kan worden en ook is een hotelschakeling mogelijk.