Een van meest gestelde vragen wat betreft verlichting voor de badkamer is natuurlijk het Voltage. Want wat is nu verstandig of veilig? 230 Volt, of toch het oude 12 Volt? En welke zaken zijn nog meer belangrijk, zoals het Wattage van de lamp of de benodigde IP waarde? Deze vragen willen we graag voor je beantwoorden, dus lees snel verder!
Hoeveel volt mag je in de badkamer gebruiken?
Als het aankomt op verlichting voor de badkamer, wil je natuurlijk wel voor veiligheid kiezen.
230 Volt (netstroom)
Het overgrote deel van ons assortiment bestaat uit spots die op 230 Volt werken, ook wel netstroom genoemd. Dit betekent dat jouw nieuwe inbouwspots direct op het net worden geplaatst, zonder tussenkomst van extra transformators.
Tevens zorgt een aansluiting op netstroom ervoor dat jouw lampen veel makkelijker zijn als het aankomt op dimmen, waardoor de juiste LED dimmer dé ideale ervaring kan bieden. Daarnaast werkt slimme verlichting ook het net, waardoor je altijd kunt genieten van een kleurrijke lichtbeleving!
12 Volt (laagspanning)
Naast 230 Volt is het nog altijd mogelijk om aan de slag te gaan met het oude en vertrouwde 12 Volt, ook wel laagspanning genoemd.
Dit betekent dat jouw lampen worden omgezet naar een veilige hoeveelheid stroom, ver voordat ze in de buurt komen van jouw badkamer. Dit wordt altijd geregeld door middel van een transformator.
12 Volt heeft echter zijn nadelen. Zo is het dimmen niet altijd even ideaal, moet je een extra transformator kopen die te combineren is met jouw lampen en is het aanbod beperkt.
Wat is zwakstroom?
Wellicht heb je deze term al eens voorbij horen komen: zwakstroom. Dit is erg belangrijk als het aankomt op verlichting voor jouw badkamer, aangezien dit betekent dat jouw verlichting veilig is voor gebruik in nattere ruimtes.
Gelukkig hoef je je hierbij geen zorgen te maken, want de producten van letsleds.nl zijn allemaal voorzien van zwakstroom. Een LED chip wordt namelijk altijd teruggebracht naar slechts 3 tot 10 Volt, waardoor producten op netstroom meestal zelfs veiliger zijn dan de 12 Volt variant.
IP-zones binnen jouw badkamer
Naast de benodigde Voltage, is het ook belangrijk om te kijken naar de IP-waarde van jouw verlichting. Dit is namelijk enorm belangrijk voor de levensduur van de spots, evenals de veiligheid binnen de ruimte.
De IP waarde geeft aan in hoeverre een product beschermd wordt tegen zaken als stof, water en vocht. Deze hebben elk hun eigen plek binnen de badkamer, en met behulp van het onderstaande overzicht helpen we je op weg!
– Zone 0 (IP68): Dit is de natste zone van de badkamer. Hierbij is het belangrijk dat de spots genoeg bescherming bieden tegen water, met bescherming tegen onderdompeling tot maximaal één meter gedurende 30 minuten. Dit zit in en om de douchekop, dus zaken als de vloer of de nis hebben dit nodig.
– Zone 1 (IP68): Hoewel deze zone iets minder extreem is wat betreft water, blijft het vocht gehalte wel enorm hoog. Hierdoor blijft een spotje met minimaal IP68 een must.
– Zone 2 (IP65): Voor de plekken naast water wil je altijd te werk gaan met waterdichte IP65 inbouwspots of IP65 opbouwspots. Hierdoor blijven de spots beschermd tegen zaken als spat- en straalwater, zonder dat ze telkens ondergedompeld hoeven te worden.
– Zone 3 (minimaal IP44): Het ‘droge’ gedeelte van de badkamer wil je voornamelijk beschermen tegen spatwater en vocht. Dit wordt volgens officiële kanalen al goed bevonden vanaf IP44, maar ervaring leert dat je langer plezier hebt als jouw verlichting in de badkamer minimaal IP65 is.
Kun je verlichting in de badkamer dimmen?
Het is natuurlijk handig als je jouw verlichting kunt dimmen wanneer het nodig is. Dit is namelijk een erg makkelijke manier om voor extra sfeer te zorgen, mocht je bijvoorbeeld in bad gaan.
Gelukkig zijn LED dimmers prima geschikt voor de badkamer, mits deze op een veilige plek geplaatst worden (zone 3). Zo beschik je altijd over de perfecte hoeveelheid licht, ongeacht het moment van de dag. Een complete fase af- en aansnijdingsdimmer helpt in dit geval het beste, als is het per product altijd aan te raden welke dimmer wij adviseren.