Energie is duur, vooral door de huidige omstandigheden. De prijzen rijzen hierdoor de pan uit, dus het is niet meer dan logisch dat je op zoek gaat naar manieren om extra te kunnen besparen. Denk hierbij aan zaken als de tijd onder de douche inkorten, de verwarming een paar graden lager zetten of zelfs uitlaten of de fiets gebruiken als de afstand niet te groot is.
Deze maatregelen helpen natuurlijk al flink als het aankomt op het besparen van gas, maar met elektra kun je ook veel besparen. Vooral als het aankomt op verlichting valt er nog veel te halen. Veel huishoudens maken nog gebruik van Halogeen, waar een goede LED lamp juist veel beter is voor de portemonnee.
Want hoewel LED verlichting bij aanschaf iets prijziger is, verdien je dit verschil binnen een mum van tijd terug. Dit kun je gemakkelijk berekenen met behulp van de zogeheten terugverdientijd. Ook benieuwd hoe dit werkt? Wij helpen je graag verder met behulp van deze blog!
Waarom zou je kiezen voor LED verlichting als vervanging van halogeen?
Halogeen verlichting is voor een lange tijd dé optie geweest als het aankomt op verlichting. Daardoor is het niet gek dat menig huishouden nog altijd gebruik maakt van een halogeen lamp. Echter wordt het steeds moeilijker om een nieuwe halogeen lamp te vinden, aangezien verlichting van dit type sinds september 2018 niet meer wordt geproduceerd. Echter hoef je je geen zorgen te maken, want LED verlichting is een uitstekende opvolger!
Neem bijvoorbeeld een klassieke GU10 lamp. Dit type lamp bestaat al ontzettend lang, waardoor de kans groot is dat jouw oude halogeenlamp gebruik maakt van deze fitting. En door de populairiteit van deze lampen is de kans ontzettend groot dat je een vergelijkbare LED variant tegen gaat komen. En waar een halogeen GU10 lamp al snel aan vervanging toe was, gaan LED lampen ontzettend lang mee!
Controleer de energielabels van jouw verlichting!
Als je aan de slag gaat met het verduurzamen van jouw huis, is het ontzettend belangrijk dat je in een oogopslag kunt zien hoe ‘groen’ een product is. Om de consument te helpen, zijn er om die reden speciale energielabels in het leven geroepen die aangeven hoe energiezuinig een specifiek product is.
En als het aankomt op LED verlichting, zit je in de meeste gevallen goed. Op basis van het energielabel kun je namelijk al snel zien dat lampen op LED basis vaak hoog op de ladder staan. Echter is het wel goed om te weten dat het nieuwe label pas sinds september 2021 bestaat en LED lampen op het vorige label op A++ zaten. Dit is met het nieuwe label vergelijkbaar met A of B.
Maar als het aankomt op slimme verlichting is het goed om te weten dat het label hiervan gebaseerd is op de piekspanning van de lamp. Hierdoor staan deze lampen op het label slecht aangegeven, maar in 99% van de situaties blijft het verbruik gewoon gelijk met de rest van jouw ‘normale’ LED lampen.
Eigenschappen van jouw LED lamp die invloed kunnen uitoefenen op de terugverdientijd
Als het op LED verlichting aankomt, is de markt enorm! Er zijn tal van verschillende vormen en maten, fittingen en vreemde termen die je tegen gaat komen. Maar als het aankomt op de terugverdientijd van een LED lamp, raden wij je aan om rekening te houden met de volgende eigenschappen:
1
De levenduur van een LED lamp
LED verlichting gaat over het algemeen voor een langere tijd mee, vooral in vergelijking met oude halogeen lampen en gloeilampen. Momenteel is het raadzaam om rekening te houden met een levensduur van minimaal 10.000 branduren, afhankelijk van het type LED wat je wilt gebruiken.
Natuurlijk speelt de tijd dat jouw lamp licht geeft ook een rol. Een lamp die slechts drie uur brandt doet er namelijk langer over om de uiteindelijke levensverwachting te halen, maar heeft ook een langere terugverdientijd.
2
De IP waarde van een LED lamp
Als je op zoek bent naar verlichting voor ruimtes als de badkamer, veranda of de tuin, is het raadzaam om goed te kijken naar de IP waarde van een LED lamp. Deze bescherming zorgt ervoor dat jouw LED producten beter bestand zijn tegen zaken als stof, water en vocht. Hierdoor hoef je niet te vrezen voor spots die snel kapot gaan, met als gevolg dat je met een investering zit die de verwachtingen niet kan waarmaken.
Maar welke IP waardes zijn het belangrijkst om naar te kijken? Bij Letsleds zijn er een drietal IP waardes waar wij de aandacht graag op vestigen. IP44 gebruiken wij voor droge ruimtes als de woon- en slaapkamer, IP65 voor de badkamer en de tuin en IP68 voor zaken als nisjes direct onder de douche. Zo zijn jouw spots optimaal beveiligd en ben je ervan verzekerd dat ze lang mee zullen gaan.
3
De hoeveelheid Lumen van een LED lamp
Wellicht ben je nog niet bekend met deze term, maar Lumen is ontzettend belangrijk tijdens jouw zoektocht naar de perfecte LED lamp. Dit geeft namelijk aan hoeveel licht een specifieke lamp gaat opbrengen, waardoor je goed kunt schakelen ten opzichte van jouw oude halogeen lamp.
Hierdoor kun je een lamp kopen met een veel lager wattage, terwijl je de dezelfde hoeveelheid licht ervoor terug krijgt. Dit betekent ook dat het een positief effect heeft op de uiteindelijke terugverdientijd, die lager uitvalt naarmate het verschil in wattage tussen jouw oude halogeen lamp en nieuwe LED lamp hoger wordt.
4
De prijs van jouw elektriciteit
Naast de eigenschappen van jouw LED lamp, is het ook goed om te weten hoe jouw huidige energierekening eruit ziet. Het percentage wat je kwijt bent aan jouw oude halogeen verlichting kun je namelijk drastisch verminderen met de juiste LED lampen.
Echter is het wel goed om te weten dat dit getal de grootste variabel is die je tegen gaat komen in de zoektocht naar nieuwe LED verlichting. Het is namelijk afhankelijk van zaken als jouw huidige rekening, de hoeveelheid halogeen- of gloeilampen die je gebruikt en hoe schadelijk deze zijn in tegenstelling tot LED.
Jouw terugverdientijd berekenen met de LED besparingscalculator
Om je verder op weg te helpen met het vinden van de perfecte LED lamp, raden we je aan om gebruik te maken van de zogheten LED besparingscalculator. Hiermee kun je gemakkelijk een schatting krijgen van de tijd die jouw LED lamp nodig gaat hebben om zichzelf terug te verdienen.