Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Een lichtplan maken: dat doe je zo!

14 december 2020

In de kern is verlichting ontzettend simpel, je hebt het immers alleen nodig om goed te blijven zien als het donker is. Echter kun je veel meer doen met verlichting, waardoor je jouw huis naar een nieuw niveau kunt tillen. Dit komt steeds vaker voor, wat ook bekend steeds meer mensen op zoek zijn naar een goede invulling hiervan.

Om deze invulling vooraf te bepalen, kun je gebruik maken van een lichtplan. Met behulp van een lichtplan kun je aangeven waar en hoe je een bepaalde ruimte wilt verlichten. Hierbij vraag je jezelf af welke sfeer je wilt creëren, welke functie de verlichting moet vervullen en welke lampen uiteindelijk geschikt zijn. 

Om je op weg te kunnen helpen, gaan we je alles vertellen wat je moet weten over het maken van een lichtplan, zodat je dadelijk precies weet wat er allemaal bij komt kijken.

Wat is een lichtplan?

Om bij het begin te beginnen, wat is een lichtplan? Een lichtplan is een variant van een plattegrond waarbij je gericht aangeeft waar je jouw LED verlichting wilt plaatsen. Aan de hand van een lichtplan kun je zien of je genoeg verlichting hebt en of er genoeg overlap is in de lampen die je plaatst. Uiteindelijk krijg je een ruwe schets van de lichtbeleving, die je kunt gebruiken om jouw keuzes vast te stellen voordat je gaat monteren.

Eigenlijk is een lichtplan te vergelijken met het maken van een standaard bouwtekening. In beide gevallen is het namelijk belangrijk dat je vooraf keuzes maakt, zodat je eventuele pijnpunten in een vroeg stadium kunt aanpakken.

Naast het vermelden van lichtpunten, kun je ook aangeven welke lampen je waar wilt gaan plaatsen. Hierbij kun je rekening houden met zaken als de wattages van de verlichting, de hoeveelheid lumen én de uiteindelijk Kelvin die je wilt gebruiken. Het is natuurlijk wel handig om dit vooraf ook te weten, zodat je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan als blijkt dat de lamp toch niet ideaal is.

Waarom is een lichtplan belangrijk?

Een lichtplan zorgt dus voor duidelijkheid, controle en beeldvorming. Wat ons betreft essentieel bij een serieuze verbouwing.

Het belang van een goed lichtplan spreekt voor zich, want goede verlichting is voor elke ruimte belangrijk. Denk hierbij aan spots voor de badkamer, sfeerverlichting voor de slaapkamer of een compleet plan van de tuin.

Hoe maak je een lichtplan?

Het opstellen van een lichtplan is over het algemeen niet zo moeilijk. We hebben het in een paar stappen omschreven:

Nu je weet wat een lichtplan is en welke voordelen het met zich meebrengt, is het natuurlijk fijn om te weten hoe je een plan maakt. Daarom hebben we een fijn stappenplan opgesteld, zodat je dadelijk zonder problemen aan de slag kan. Want zo heb je dadelijk het perfecte lichtplan, voorzien van alles wat je nodig hebt:

1. Verzamel materialen voor het lichtplan

Voordat je begint met het tekenen van jouw lichtplan, is het handig om alle benodigde spullen en informatie bij de hand te hebben. Zo weet je namelijk meteen waar je de verlichting wilt focussen. Voor het maken van een lichtplan heb je het volgende nodig:

  • Tekenmateriaal;
  • Papier (liefst met hulplijnen);
  • Een liniaal.

2. Teken de plattegrond van de gewenste ruimte(s)

Vervolgens begin je met het eerste deel van een lichtplan, de plattegrond van de ruimte. De ruimte zelf kun je op schaal tekenen, zodat je een realistische uitwerking hebt om alle elementen goed te plaatsen.

 Hierbij moet je ook rekening houden met eventuele zaken als meubilair, aangezien deze het licht in een ruimte kunnen beïnvloeden.

3. Markeer eventuele obstakels waar je rekening mee moet houden

Zodra je het frame van de kamer hebt opgezet, is het van belang dat je aangeeft waar eventuele stoorzenders liggen. Denk hierbij een hoge inbouwkast, ramen van alle soorten en maten en de deuren die de kamer aan de rest van het huis verbinden. 

Voornamelijk de ramen zijn het belangrijkst, omdat deze gedurende de dag ook dienen als een extra lichtbron. Daarom raden wij altijd aan om jouw verlichting daar niet te focussen, omdat het dan veel van het gewenste effect kan verliezen zodra de zon ook maar een beetje schijnt.

4. Verdeel de plattegrond op basis van de activiteiten die er plaatsvinden

Nu je hebt aangegeven welke omvang de kamer heeft en welke obstakels je eventueel tegenkomt, is het tijd om de ruimte op te splitsen. Het splitsen is redelijk eenvoudig, want je gaat aangeven wat er in de ruimte gebeurd.

Denk hierbij aan de keuken, waar je een zone hebt voor het aanrecht, voor het eiland en voor het eetgedeelte. Voor deze zones heb je vaak specifieke verlichting nodig die aansluit bij de activiteiten die hier plaatsvinden, dus neem hier de tijd voor!

5. Teken de locatie van lichtschakelaars en stopcontacten

Mocht je bezig zijn met een kamer die nog gebouwd moet worden, dan is dit zeker een stap die je niet wilt overslaan. Voordat je de verlichting gaat plaatsen, is het namelijk handig om te weten waar de specifieke contactpunten zitten. Op deze manier kun je namelijk alvast goed inspelen als het aankomt op zaken als het aanleggen van bedrading. 

Op deze manier kom je niet voor vervelende verrassingen te staan als je de verlichting eenmaal gaat aansluiten.

6. Plaats stippen op de plekken waar je verlichting wilt plaatsen

Nu is het tijd om te bepalen waar je de verlichting wilt gaan plaatsen. Hierbij is het raadzaam om te starten met de basisverlichting. Dit zijn bijvoorbeeld lampen of spots aan het plafond die gebruikt worden om de ruimte te voorzien van het benodigde licht.

Vervolgens ga je aan de slag met het intekenen van accentverlichting, zoals werk- en sfeerverlichting. Werkverlichting gebruik je voornamelijk als functionele verlichting die een waardevolle bijdrage levert aan het zicht in gebieden waar je werkt. Het bekendste voorbeeld hiervan is de keuken, waarbij de werkbladen altijd zijn voorzien van extra spots.

Sfeerverlichting (zoals de mini inbouwspots) daarentegen is weer gefocust op het verbeteren van de algemene sfeer in de ruimte. Denk hierbij aan verlichting voor de boekenkast, een staande lamp bij de TV hoek of de grote lamp boven de eettafel. Deze verlichting is ontzettend divers, dus het is zeker raadzaam om dit goed in kaart te brengen.

Een bonus tip: Zorg ervoor dat verlichting elkaar deels overlapt. Hierdoor zorg je er niet alleen voor dat de ruimte verlicht is, maar dat het licht ook gelijkmatig verdeeld wordt en je geen vreemde plekken krijgt.

7. Bevestig jouw keuzes voor het gebruik van de armaturen en LED lampen

Als laatste stap kun je aan de hand van het lichtplan gaan winkelen, want het is tijd om te kijken welke lampen je wilt gaan gebruiken in de ruimte. De keuze wordt dankzij het lichtplan een stuk makkelijker, aangezien je weet welke eigenschappen elke lamp moet hebben. 

Hierbij is de keuze tussen zaken als inbouwspots, opbouwspots of een LED strip dadelijk verleden tijd.

Deze zaken hebben we eerder in de blog benoemd, maar om het geheugen even op te frissen:

  • De wattage van de lamp: Dit slaat op het stroomverbruik van de lamp. De meeste verlichting die je tegenkomt zit tussen de 3 en 7 Watt.

  • De lumen van de lamp: Met lumen geven we weer wat de lichtopbrengst van de spot is. Hoe hoger de hoeveelheid lumen,
    hoe hoger de lichtopbrengst van de lamp.

  • De kelvin van de lamp: Dit is de kleurtemperatuur van de lamp. Voor menig woonhuis is 2700K tot 2900K (warm wit) de populairste keuze, terwijl je hier en daar ook te maken hebt met 1800K (extra warm wit), 4000K tot 4500K (neutraal daglicht) en 5500K en 6000K (Helder daglicht).

Met het perfecte lichtplan weet je waar je aan toe bent!

Nu je weet wat er bij een lichtplan komt kijken, is het natuurlijk tijd
om aan de slag te gaan met het maken van het perfecte plan. 

Natuurlijk is advies altijd welkom, daarom kun je bij ons terecht voor een gratis
lichtplan. Hierdoor ben je niet alleen verzekerd van de juiste plaatsing,
maar ook van de juiste verlichting voor de gewenste situatie.

Conclusie

Gefeliciteerd! Met bovenstaande tips en het stappenplan kun je nu aan de slag met het maken van het perfecte lichtplan. Natuurlijk is er wel werk aan de winkel, want een goed lichtplan vraagt wel wat tijd en kennis. Maar uiteindelijk kun je tevreden zijn, want je bereikt een resultaat waar je normaliter alleen maar van kunt fantaseren.

Mocht je nog vragen hebben over het maken van een lichtplan? Neem dan snel contact met ons op!
Met onze expertise op het gebied van LED verlichting ben je gegarandeerd van het juiste advies bij het realiseren van een lichtplan.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 12530 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons