De sfeer van jouw interieur kan staan of vallen op basis van de verlichting die je gebruikt. Het bepaald hoe men kijkt naar een ruimte, hoe warm of koud het oogt en hoe we deze ruimte ervaren.
Hier komt natuurlijk veel bij kijken, want hoe creëer je nou die perfecte comfortabele sfeer? Hierbij kan indirect licht een belangrijk hulpmiddel zijn. Indirect licht is licht wat gebruikt wordt om de wanden of plafonds van ruimtes te belichten.
En met behulp van deze blog weet ook jij dadelijk alles wat je wilt weten van indirect licht!
Wat houdt indirect licht in en hoe herken je het?
Allereerst wil je natuurlijk weet wat kwalificeert als indirect licht. Indirect licht is een uitvoering van licht wat via een wand, plafond of object wordt gereflecteerd. Hierdoor krijg je een mooi effect waarbij de verdeling tussen schaduw en licht vrijwel gelijk verloopt, waardoor het contrast tussen de twee ontzettend mooi oogt. Tevens heb je ook nog het voordeel dat indirect licht niet verblindend werkt, omdat direct zicht op de lichtbron wordt afgeschermd door het armatuur. Hierdoor heb je geen overbelichting, want de uiteindelijke bundel wordt aanzienlijk ingeperkt.
Om deze reden is indirect licht ook erg behulpzaam als het aankomt op taken als het lezen van een boek, het werken in de keuken of als je op je thuiskantoor aan het werk bent. De beperkte lichtbundel heeft namelijk een aanzienlijk kleinere stralingshoek, waardoor het licht gefocust is op het punt waar jij ook op moet focussen. Dit is ook een van de voornaamste redenen dat je indirect licht ook terugziet in tal van omgevingen als kantoren, ziekenhuizen, tandartsen of scholen. Hierbij heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor verlichting met een hogere kelvin. Zo wordt jouw concentratie niet alleen geholpen door een compacte straal, maar ook door een frisse en heldere kleur!
Zorgen voor het juiste licht: Een lichtplan ontzorgt!
Nu je weet wat indirect licht is, wil je natuurlijk ook weten waar je dit kunt gaan toepassen. Voor het bepalen van de juiste lichtverdeling in combinatie met jouw eisen, is een lichtplan altijd raadzaam om te overwegen. Een lichtplan is een aanvulling op de bestaande plattegrond van een ruimte, huis of pand, waarmee je de plaatsing van jouw verlichting bepaald. Hierdoor ben je altijd gegarandeerd van de optimale hoeveelheid licht naast een gevarieerde invulling op het gebied van functie.
Bij Letsleds helpen we voortdurend met het invullen van verschillende ruimtes, met een fijne verdeling op het gebied van basis-, werk- en sfeerverlichting.
Ook behoefte aan het juiste advies voor jouw verlichting?
Soms kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet, ook als het aankomt op verlichting. Omdat de juiste keuze ontzettend belangrijk is, willen wij je graag helpen met het maken daarvan!
Met behulp van ons gratis lichtplan ben je verzekerd van het juiste advies in combinatie met kwalitatief hoogstaande verlichting, zodat je meteen verzekerd bent van het beste resultaat.
Waar kun je indirect licht zoal toepassen?
Aangezien indirect licht een vorm van licht is, is deze niet gelimiteerd door de lampen die je wilt gebruiken. Echter zijn er wel lampen die specifiek met dit doel gemaakt zijn, daarom willen wij graag een paar voorbeelden voor je uitlichten. Zo heb je dadelijk genoeg inspiratie om zelf ook aan de slag te gaan met jouw verlichting!
De woonkamer
Aan opties geen gebrek voor de woonkamer, want naast basisverlichting kun je elke lamp gebruiken om indirect licht te verzorgen. Denk hierbij aan een staande lamp die je omhoog laat schijnen, een opbouwspot die je tegen een muur laat schijnen of een lamp die een wit gordijn belicht.
De keuken
In de keuken kom je indirecte verlichting vaak tegen. Als je het werkblad uitlicht, maak je namelijk vrijwel altijd gebruik van dit type verlichting. Denk hierbij aan een LED strip achter een diffuus frame of kastverlichting waarmee je jouw kasten kunt voorzien van een fijne gloed.
De badkamer
Deze ruimte heeft, net zoals de keuken, al een paar vaste rollen. Het bekendste voorbeeld hier is verlichting voor in een nisje. Met behulp van de IP65 mini spots kun je jouw nis namelijk voorzien van een fijn stukje sfeerverlichting, zonder dat je last hebt van de felheid van de lamp zelf.
Buiten
Natuurlijk kan de juiste buitenverlichting niet ontbreken, want hier vind je misschien wel de bekendste uitvoeringen van indirect licht. Denk hierbij aan zaken als gevelverlichting, waarbij lampen ervoor zorgen dat jouw huis er meteen een stuk spannender uit gaat zien.
Indirect licht met een slim randje
Het zal je vast niet ontgaan zijn, want slimme verlichting komt steeds vaker voor. Met een exponentieel groeiend aanbod ben je tegenwoordig verzekerd van een slimme optie op jouw bestaande verlichting. Dit is natuurlijk ook het geval met indirecte verlichting. Denk hierbij aan een van de diverse slimme grondspots, die je op afstand kunt besturen en elk kunt voorzien van de perfecte kleur.