Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Help! Hoe kan ik mijn halogeenlamp vervangen door LED?

6 september 2021
LED verlichting keuken

Een halogeenlamp vervangen is appeltje eitje, zolang je weet waar je op moet letten. Zo kun je het beste besparen op jouw energiekosten met behulp van LED verlichting. LED kun je in veel gevallen indraaien in je oude GU10 fitting, gaan gemiddeld zo’n 25 keer langer mee in vergelijking met een halogeenlamp én zijn beschikbaar in tal van samenstellingen.

Tijdens deze blog gaan we dieper in vragen die wellicht bij je opkomen en waar je op moet letten. Zo ben je dadelijk verzekerd van de perfecte LED lamp voor jouw specifieke situatie.

Waarom kan ik geen halogeen meer vinden?

Allereerst is het fijn om te weten waarom halogeen de laatste jaren steeds zeldzamer lijkt te worden. Dat komt namelijk door een aanpassing in de regelgeving omtrent stroomverbruik in Europa. Sinds september 2018 heeft de Europese Unie halogeen namelijk verboden in Europa, waardoor de productie en verkoop van nieuwe halogeenlampen onmogelijk is gemaakt. Hierdoor zijn winkels genoodzaakt om de oude voorraad halogeen te verkopen, maar dit is slechts een kwestie van tijd voordat deze voorraad is uitgeput en halogeen compleet zal verdwijnen.

Met het verdwijnen van halogeen is het natuurlijk een stuk moeilijker om even een lampje te vervangen, toch? Natuurlijk niet! In de meeste gevallen kun je jouw bestaande halogeen fittingen gebruiken voor nieuwe type verlichting, zoals LED.

Waarom kiezen voor LED als vervanger van halogeen?

Maar waarom is juist LED een goede vervanger van jouw bestaande halogeenlamp? Eigenlijk is het antwoord erg simpel, want LED heeft gewoon ontzettend veel voordelen in vergelijking met halogeen. Deze zijn als volgt:

1

LED verlichting is voordeliger voor de portemonnee

Op eerste gezicht lijkt dit natuurlijk raar, halogeen kom je namelijk al snel voor een paar euro tegen, terwijl LED al snel boven de 10 euro uitkomt. Maar in tegenstelling tot halogeen, kun je LED ook zien als een investering. LED is namelijk een stuk vriendelijker voor jouw portemonnee op langer termijn. LED verlichting verbruikt namelijk veel minder energie, waardoor dit ook weer voor een lagere energierekening zorgt. Hierdoor verdien je het verschil in prijs op termijn terug. 

Mocht je meer willen weten over het ‘verdienmodel’ van LED verlichting? Met behulp van onze LED besparingscalculator weet je binnen mum van tijd wanneer je jouw bestelling hebt terugverdient!

2

LED is veel duurzamer

Met het bovenstaande punt is het natuurlijk vanzelfsprekend dat LED ook veel duurzamer in vergelijking met de halogeenlamp. Omdat LED over het algemeen ongeveer 25 keer langer meegaat dan de concurrentie (en dus ook halogeen), is LED veel beter voor het milieu. Daarnaast bevatten LED lampen ook veel minder schadelijke stoffen, waardoor de ecologische voetafdruk van de spots aanzienlijk verkleint is. Als laatste verbruikt een LED spot ook veel minder energie in vergelijking tot halogeen, waar een 5 Watt opbouwspot bijvoorbeeld net zoveel licht opwekt als een halogeenlamp van 50 Watt.

3

LED heeft meer mogelijkheden op het gebied van kleur

Waar je bij halogeenlampen gelimiteerd was tot slechts één lichtkleur, heb je met LED lampen veel meer opties. Hierbij heb je de populairste lichtkleuren: 1800 Kelvin (kaarslicht), 2700 Kelvin (zeer warm wit), 3000 Kelvin (warm wit), 4000 Kelvin (koel wit) en 5400 Kelvin (daglicht). 2700 Kelvin is dezelfde lichtkleur als halogeen, dus deze is dan ook aan te bevelen als je tevreden bent over de kleur van jouw halogeenlamp.

Mocht je meer willen weten over lichtkleuren is onze blog over Kelvin zeker een aanrader!

4

LED maakt gebruik van moderne technieken

Het is misschien een kwestie van open deuren intrappen, maar zeker waard om te benoemen: Omdat LED veel jonger is, maakt LED ook gebruik van veel modernere en nieuwere technieken. Een van de bekendste technieken is wellicht de slimme verlichting. Aan de hand van deze techniek kun je jouw verlichting gemakkelijk op afstand dimmen en activeren, geautomatiseerde timers gebruiken én kleuren aanpassen (mits de lamp dit kan).

Met de juiste fitting kun je ver komen!

LED lamp GU10 COB 3Watt dimbaar

GU10

LED kooldraad E27 4Watt dimbaar globe 95mm amber

E27

Wifi LED lamp RGBW-CCT E14 5,5Watt dimbaar

Slimme lampen

Wat moet je weten als je wilt overstappen op LED?

Allereerst wil je beginnen met het controleren van de fitting. Je wilt namelijk weten welke aansluiting deze nodig heeft en welke voltage de halogeenlamp heeft gebruikt. Een fitting kun je namelijk in twee varianten vinden: 12 Volt of 220/230 Volt. De fitting beschikt over een van deze voltages, maar nooit over beiden. Kijk dus goed welke van de twee dit is, want het is cruciaal voor de keuze van een nieuwe lamp.

Ten tweede is het raadzaam om ook de wattage van je halogeenlamp te controleren. Hiermee kun je namelijk bepalen in hoeverre de halogeenlamp en de eventuele LED lamp gelijk zijn op het gebied van lichtopbrengst. Het kan namelijk tot wel 90% schelen op de uiteindelijke energierekening! Eventueel kun je ook de hoeveelheid lumen raadplegen, maar niet elke halogeenlamp bevat deze informatie.

Als laatste wil je ook nog rekening houden met randvoorwaarden als slimme technieken of het gebruik van een LED dimmer. De nieuwe LED spots moeten namelijk wel in staat zijn om gebruik te kunnen maken van deze techniek. Dit kun je makkelijk herkennen aan de naam van de lamp, want deze zal altijd de term dimbaar bevatten. Daarnaast kun je slimme technieken makkelijk herkennen aan de specifieke symbolen en extra uitleg bij het product.

En mocht je nu een mooie LED lamp hebben, maar moet je de oude halogeenlamp nog vervangen? Houd er dan rekening mee dat je de halogeenlamp eerst laat afkoelen, aangezien een halogeenlamp kan oplopen tot maar liefst 250 graden (meer info? Check onze blog: Hoe warm wordt een LED lamp?) . Vervolgens kun je deze ook deponeren bij de speciale lamp inleverpunten, zodat deze netjes worden verwerkt.

Toch geen fitting, maar wel LED?

Het schakelen van halogeen naar LED bied natuurlijk veel mogelijkheden, zoals hierboven al is aangetoond. Een optie die we echter nog niet hebben besproken zijn de inbouwspots.

Met deze spots ben je namelijk gegarandeerd van prachtig licht in combinatie met een mooi armatuur. Het armatuur zelf zit strak tegen het plafond aan, waardoor je een frame hebt wat aanwezig is zonder dat het de aandacht trekt.

Natuurlijk heb je ook hier weer de mogelijkheid om aan de gang te gaan met tal van technieken, waaronder dimmen en slimme verlichting.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 12930 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons