Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Spotjes keuken: alles wat je nog niet wist!

18 januari 2021

Spots keuken: wat je weten moet!

Het ziet er natuurlijk onweerstaanbaar uit. Led inbouwspots in de keuken. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je nog niet wist.

We zullen inzoomen op keuken spotjes, hoe deze LED spots werken en waar je tijdens het aanschaffen op moet letten. Voor LED winkelen? Ga dan naar Letsleds!

Filteren

Wat is belangrijk om op letten bij de aanschaf van LED inbouwspots keuken?

Wanneer je LED verlichting voor de keuken gaat bestellen moet je van een aantal dingen op de hoogte zijn:

  • Zaagmaat
  • Inbouwhoogte
  • Dimbaarheid
  • Smart LED of niet?

 

Zaagmaat en inbouwdiepte

De zaagmaat is belangrijk wanneer er al gaten voor een LED inbouwspot in de keuken zijn. Wanneer dit zo is dan moet je de diameter hiervan opmeten. Dit is namelijk bepalend welke inbouw LEDspot er het beste bij je keuken past. Een LED inbouwspot met een los lampje heeft doorgaans 8 tot 10 centimeter inbouwdiepte nodig.

Een LED inbouwspot met een  geïntegreerde LED is vaak een stuk ondieper en daarom dus uitermate geschikt voor een lage inbouwdiepte geschikt, hierbij kun je denken aan ongeveer 3 centimeter.

Voor LED inbouwspots zijn de inbouwmaten dus van groot belang, dat snap je. Wellicht dat je al een hele mooie LED inbouwspot hebt gezien. De inbouwdiepte zal bepalen of deze sots bij je passen of niet.

Naast de zaagmaat is dus inbouwdiepte ook van belang, wat is de maximale mogelijkheid zodat de spot op de juiste manier kan worden geïnstalleerd? Een spot die je boven het plafond installeert heeft meer ruimte ruimte nodig zodat deze de warmte kwijt kan, anders kan hij sneller stuk gaan.

Voor GU10 inbouwspots die vandaag de dag veel worden gebruikt is rond de 8 tot 10 centimeter normaal, omdat de inbouwspot zelf al 8 tot 10 centimeter hoog is. Mocht je met een beperkte hoogte zitten, veel LED inbouwspots zijn zijn uiterst compact uitgevoerd zodat ze de ideale uitkomst hebben bij de beperkte hoogte van een verlaagd plafond.

Nog geen gaten?

Wanneer je nog geen gaten hebt in het plafond en het plafond nog niet hebt verlaagd Dan heb je wel een groter voordeel omdat je dan praktisch vrij kunt kiezen.  Wanneer je het plafond nog moet verlagen dan zul je moeten kiezen voor ondiepe inbouwspots. Hierdoor hoef je het plafond dan niet 30 mm te verlagen, dat is wel fijn. Wel het genot van inbouwspots, maar niet het plafond hoeven verlagen.

De zaagmaat die je hebt hangt ook weer sterk af van de inbouwspots. De ervaring is echter dat in de meest universele huizen 70 mm tot 75 mm geldt voor spots met een Wattage van 5 en 80 mm tot 85 mm voor inbouwspots met een Wattage van 8.

Dimbaar LED?

Ook zul je moeten bekijken of je wilt gaan voor de dimbare variant. Dit zal namelijk bepalend zijn of je dimbare spotjes moet aanschaffen of niet. 

Er zijn genoeg mogelijkheden en dimbare LED spots zorgen vaak voor een gezellige sfeer. Zo kun je kiezen voor dim to warm. Als deze zich in je keuken bevindt dan kun je lichten dimmen naar de sfeer van de dag! Even rustig lezen in de keuken? Dan kun je de lichten dimmen. Een avondje gezellig borrelen? Zet de lichten voluit voor maximale sfeer!

Trafo nodig?

Het is wel belangrijk dat je even goed nadenkt over het feit of je een nieuwe trafo nodig hebt. Een trafo is namelijk vaak nodig om LED inbouwspots die dimbaar zijn goed te laten functioneren. Een trafo die niet past bij jouw spotjes kan voor vervelende situaties zorgen, het kan zorgen dat de spotjes eerder stuk gaan of dat ze niet werken zoals ze horen te worden.

Daarnaast werken 12 Volt spots niet op 230 Volt stroom uit een lichtpunt en als je dus kiest voor spots met 12 Volt dan heb je dus een 12 Volt trafo nodig of een 12 of 24 Volt LED driver. Led drivers vormen de stroom om van 120 Volt naar bijvoorbeeld 700mA of lager.

Mocht je een LED driver nodig hebben dan moet je hier wel rekening mee houden tijdens het bepalen van de inbouwdiepte.

Smart LED

Dit is ook absoluut zeker het moment om na te denken over slimme verlichting. In de keuken kun je sfeerverlichting vaak goed gebruiken, en dat kun je met slimme verlichting maar al te goed creëren, en dat kan met de nieuwste producten van Letsleds. 

Zo kun je kiezen voor warm wit licht of een andere kleur afhankelijk van de situatie, je kunt de lichtkleur aanpassen wanneer je dat wilt. Met smart LED creëer je alles wat nodig is voor een strak interieur. 

Met slimme verlichting kun je lichtbronnen in kleur aanpassen, je kunt ze op de timer instellen en nog veel meer. De keuken is een plek waar gezin en vrienden samenkomen, als er een plek is waar sfeer belangrijk is dan is het de keuken wel. 

Een keuken die perfect binnen het kader van een modern interieur past, dat wil toch iedereen?

Waarom een inbouwspot in plaats van een hanglamp of wandlampen?

Inbouwspots zijn veel compacter. Wanneer ze ingebouwd zijn dan heb je licht zonder dat je dit direct ziet, het zit niet in de weg. 

Daarnaast kun je het licht beter verdelen en een beter lichtplan maken. Ook kun je kiezen voor LED spots die kantelbaar zijn als je iets meer variatie wilt. Dan kun je ze in de juiste richting kantelen wanneer je dat wilt.

Denk ook aan materiaal!

Denk niet alleen aan zaken zoals de inbouwdiepte, dimbaar LED, smart LED, de kleurtemperatuur, fitting, armatuur, etcetera. Het is ook belangrijk om de esthetische waarde de overwegen. Het oog wilt immers ook wat. 

Kies je voor spots van chroom of aluminium? Overweeg ook het materiaal waar de spots van gemaakt zijn, of je dit mooi vindt en hoe goed dit materiaal en de uitstraling bij het interieur past. Je wilt tijdens het koken uiteraard ook tegen een mooie keuken aan kijken, daar horen de lampen natuurlijk ook bij.

LED spots keuken: Wat is voor mij de juiste optie?

Welke LED lampen heb je nodig in de keuken? In de keuken volstaan spotjes van IP44 of lager. De keuken is doorgaans niet echt een vochtige plek, dat betekent dat je geen waterdichte spots nodig hebt en in principe allerlei soorten spots kunt plaatsen. 

De lichtsterkte is echter wel een belangrijk aandachtspunt bij LED spots in de keuken. De keuken is een ruimte waar sfeer belangrijk is, maar het is ook een praktische ruimte waar gekookt en soms gewerkt wordt. Wij adviseren minimaal een Wattage van 5. 

Heb je een grote keuken of heb je hoge plafonds? Dan adviseren wij om op te schalen naar spots van 12 Watt. Daarnaast kun je het beste werken met spots van 230 V. Dan zijn dure trafo’s niet nodig en eigenlijk is het met LED verlichting vrij standaard.

Zoals we al zeiden, 230 Volt volstaat. In principe worden voor inbouwspots in iedere ruimte van de woning zoals in de slaapkamer, hal, overloop, zolder, woonkamer en dus ook de keuken volstaat 230 Volt. 

Alleen spotjes in combinatie met vocht en 230 Volt gaan niet zo goed samen. Wanneer je dus spotjes boven de kastjes die boven de kookplaat hangen gaat installeren, of boven de wasbak, dan kun je wellicht voor deze plekken boven het aanrecht beter kiezen voor een ander spotje.

Hoeveel LED spots heb je nodig?

Zoals je waarschijnlijk al weet is het aantal spots dat je nodig gaat hebben sterk afhankelijk van hoe groot je keuken is.

  • Heb je een keuken die iets kleiner is dan kunnen 3 a 4 spots van 5 Watt al ruimschoots voldoende zijn.
  • Heb je echter een grote keuken? Dan kan het zijn dat je 6 tot 8 LED inbouwspots nodig hebt van ongeveer 8 Watt.

Je kunt hierbij niet op voorhand een gokje wagen. Je moet dit zeker weten, een goede lichtbundel moet samengesteld worden uit jouw keuken indeling en verwachting. Gelukkig hebben wij meert dan 20 jaar ervaring op het gebied van verlichting. 

Wij kunnen altijd een lichtplan voor je maken. Dan weet je precies hoeveel lichtopbrengst op welke plek in de keuken handig is. Neem hiervoor contact met ons op. Het enige wat we hiervoor nodig hebben is een plattegrond van jouw keuken. Je kunt bij ons basisverlichting voor je keuken kopen, maar ook sfeerverlichting en praktische verlichting voor bijvoorbeeld boven de keukenkastjes of het aanrecht. 

LED Inbouwspots keuken: Keuken verlichting dimmen

Er zijn veel mensen die nog relatief ouderwets denken en die het liefst licht geplaatst hebben met een normale aan en en uit schakelaar. Dit is wat ze gewend zijn. Maar een lamp die je kunt verlichten in sterkte kent vele voordelen. Wij raden dan ook sterk aan om in ons assortiment naar een led dimmer te kijken.

Hiermee kun je de sfeer en de lichtopbrengst in de keuken zelf bepalen. Wanneer je in de avond wel eens naar de koelkast loopt voor een midnight snack, dan wil je natuurlijk niet verblindt worden. Maar stel je bent in de avond lekker aan het koken, dan wil je natuurlijk wel zo veel mogelijk kunnen zien. 

Daarnaast wil je in de vroege ochtend de dag een beetje rustig beginnen. Dim to warm LED inbouwspots hebben veel meer praktische voordelen dan je denkt, altijd zelf de sfeer van je verlichting bepalen heeft iets heel moois.

Spotjes bij de keukenkast of juist niet?

Zit je nog te twijfelen of je aan de bovenkant of de  onderkant van je keukenkastjes ook LED spots wilt plaatsen? Dit kan best handig zijn. Hiermee kan een extra verlichtingspunt gemaakt worden.

Het grote voordeel is namelijk dat je altijd genoeg lichtopbrengst hebt en dat je nooit in je eigen schaduw zult werken. Ook wanneer jouw plafond inbouwspots verkeerd zijn geplaatst dan bestaat er een kans dat je in je eigen schaduw gaat werken. Dat kun je voorkomen met keukenkast spotjes.

Waar ga je ze plaatsen?

Dus, je wilt spotjes in de keuken plaatsen? Wij geven je graag ook nog even iets diepgaander advies over waar je die spots allemaal kunt plaatsen. Boven de keukenkastjes? In het plafond? Boven de wastafel. Boven de kookplaat? Boven de eethoek?

Wij hebben genoeg in ons assortiment om ervoor te zorgen dat jij de juiste spots vindt. Kantelbare spots, warmwit spots, dimbare spots, smart spots, je kunt het zo breed niet bedenken.

Spots met een aparte keukenruimte

Sommige huizen hebben nog altijd een aparte ruimte voor de keuken. In dit soort keukens vindt je vaak geen aparte eethoek. Je bent vaak alleen praktisch bezig. Vaak is een dimmer dan niet noodzakelijk omdat de keuken dan enkel een praktische ruimte is. 

Het is dan vooral belangrijk om goed werklicht te hebben. Het sfeerlicht kun je dan het beste in de woonkamer regelen, waar wij overigens ook de juiste spots voor hebben! Meestal wordt er in die soort situaties gekozen voor een spot die vergelijkbaar is met een 50W halogeen. 

De afstand tussen de spots is sterk afhankelijk van hoe groot de ruimte is. Zorg er echter wel voor dat de spots evenwichtig verdeeld zijn. Houdt aan als leidraad, 1 spot per 3 vierkante meter, verdeel ze evenredig over je ruimte zodat de lichtinval gelijk blijft en een dimmer is niet per definitie noodzakelijk in een ruimte waar je toch alleen maar werkt. 

Ga je af en toe nog wel eens gezellig in de keuken zitten? Dan is het uiteraard prima als je wel gaat voor een LED dimmer.

Het is veel altijd voordelig als je spots spatwaterdicht zijn, de keuken is doorgaans geen vochtige ruimte, maar better to be safe than sorry!

Een spot in de keuken zonder kastjes

Voor sommigen is het bijna onvoorstelbaar, maar in veel moderne keukens verdwijnen bepaalde elementen zoals keukenkastjes. In dit soort keukens is vaak te zien dat licht in twee groepen verdeeld is. Je hebt een gedeelte met werkverlichting boven het aanrecht en een groep als algemene verlichting. 

Dit soort keukens zijn vaak open en verbonden met de rest van het huis. Deze groepen worden vaak dus uitgevoerd met een dimmer. WIj adviseren hierbij de algemene verlichting ook 1 spot te plaatsen per 3 vierkante meter en dimmer toe te passen voor het creëren van de sfeer. 

Hier raden wij het gebruik van een dimmer dus sterk aan, omdat je dit ligt waarschijnlijk nog wel eens zult willen aanpassen naar een andere sfeer. Als je aparte werkverlichting hebt dan is het heerlijk als dit kan!

Open keuken met kastjes

Heb je een open keuken met bovenkastjes? Dan heb je alleen inbouwspots als als algemene verlichting nodig! Wederom geldt het advies hier ook voor 1 spot per 3 vierkante meter, verdeel de spots evenredig over alle loopruimte en zorg dat je ze niet te dicht bij de kastjes plaatst voor een goede lichtinval Het toepassen van een dimmer is hier absoluut zeker sterk aan te raden.

In sommige gevallen zijn inbouwspotjes in de kastjes ook mogelijk, maar dit vereist vaak wel iets meer werk. Als dit teveel gedoe is hebben we ook nog genoeg andere producten om hier iets moois van te kunnen maken.

Open keukens met een woonkamer of eetkamer

Heb je en open keuken? Dan is het zeker belangrijk dat de lichtkleur uit de woonkamer door wordt getrokken naar de keuken om contrasten te voorkomen. Je wilt het liefst dat alles mooi één geheel is. 

Niet dat je iets anders in de keuken hebt dan in de woonkamer. Dat staat natuurlijk niet mooi. Je wilt dat alles lekker vloeiend doorloopt, je gaat je hier anders gegarandeerd aan irriteren.

Daarom raden we in dit geval smart LED zeer aan. Hierbij kun je de lampen maximaal aanpassen zoals jij dat wilt. Je hoeft je niet druk te maken over dat er iets niet past, want hoe je het licht instelt is helemaal aan jou. Als je niet voor smart led gaat, dan raden we tenminste aan om voor dimbaar LED te gaan. Er zijn tegenwoordig ook dimbare LED lampen waar geen dimmer voor nodig is.

Wanneer het licht van de woonkamer en de keuken goed met elkaar in verbinding staat dat kun je altijd een mooie sfeer creëren en dan is alles mooi één geheel. Met smart LED kun je dan bijvoorbeeld de lichtkleur aanpassen. 

Staat er bijvoorbeeld een avond hard werken voor de deur? Dan wil je warm wit licht voor maximale productiviteit. Ga je een avond lekker borrelen? Dan kun je best een sfeerlicht creëren. Daarnaast kun je nog veel meer met smart LED, je kunt de verlichting ook in zones indelen en je kunt zorgen dat het huis mooi verlicht is als jij thuiskomt van je werk.

Veelgestelde vragen over keuken spots

Het is afhankelijk van de plaats in het plafond welke spots je het best in de keuken kunt plaatsen. Ben je op zoek naar een felle verlichting waarbij je bijvoorbeeld voldoende licht hebt om groenten te snijden? Of ben je op zoek naar een spot met een dimmer voor boven de eettafel in de keuken? Door een lichtplan te maken, kun je precies zien welke verlichting je waar in de keuken nodig hebt.

Als algemene regel kun je natuurlijk aanhouden dat je spotjes plaatst daar waar je verlichting nodig hebt. Normaal gesproken betekent dit boven het kookgedeelte, boven je keukenblad waar je werkt, bij de keukenkasten en boven de eettafel. Als je vragen hebt over waar je spotjes in de keuken moet plaatsen, neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

Om te zorgen dat je voldoende licht hebt, wordt minimaal 6 Watt aangeraden, met een voorkeur voor 12 Watt voor in de keuken. Je kunt ook kiezen voor een dimbare spot, zodat je de lichtsterkte makkelijk kunt aanpassen aan de activiteit.

Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van de grootte van je kookeiland hoeveel spotjes je nodig hebt. Bij een standaard afmeting van 150cm breed, worden minimaal 2 spotjes aangeraden. Door dimbare inbouwspots te plaatsen, kun je zelf de lichtsterkte bepalen en aanpassen.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

Letsleds Led verlichting home banner

Wat is het verschil tussen een geïntegreerde LED lamp en een losse lichtbron?

De aanbod binnen de LED markt is enorm. Zo zijn er lampen van verschillende vormen en maten, elk met eigen lichtbronnen, technieken en leuke bonussen. De grootste splitsing die je hierbij gaat tegenkomen is de keuze voor geïntegreerde LED verlichting of een losse lamp, zoals een GU10 lamp.

Echter heeft elke vorm zijn eigen vorm en nadelen, dus wij willen je met behulp van deze blog graag uitleggen welke voor- en nadelen deze varianten hebben.

LEES HET BLOG »
De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 12776 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons