Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Veelgemaakte fouten bij het overstappen naar LED lampen

3 mei 2019
Keuken-spots

Het is ondertussen algemeen bekend dat LED lampen de juiste keuze is voor energiezuinige verlichting. Toch kan de overstap van traditionele verlichting naar LED verlichting probleempjes met zich meebrengen. Voordat je gaat overstappen geven wij het antwoord op de volgende vraag: Veelgemaakte fouten bij het overstappen naar LED lampen. Door deze blog even te lezen ontwijk je deze problemen gemakkelijk.

Wattage weergeeft de hoeveelheid licht, toch?

Dit is de fout die het vaakst gemaakt wordt door klanten. We weten allen inmiddels dat LED verlichting zuiniger is dan traditionele verlichting. Dan wordt als snel de wattage en de hoeveelheid licht door elkaar gehaald. De hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt wordt uitgedrukt in Lumen. Watt of Wattage geeft aan hoeveel energie de lamp verbruikt.

Bij traditionele verlichting, zoals een gloeilamp, halogeenlamp of oude TL lamp gaf de hoeveelheid watt nog enigszins de hoeveelheid licht aan. Maar bij LED verlichting is dat totaal niet meer het geval. Een gloeilamp van 75Watt kan bij LED al vervangen worden door een lamp van 5 tot maximaal 8Watt. Daarom wordt er bij LED verlichting puur naar lumen lichtopbrengst gekeken.

Het kan nog steeds lastig zijn om een goede keuze te maken bij het aanschaffen van een nieuwe LED lamp. Vandaar dat wij bij letsleds.nl altijd aan de linkerzijde van de pagina een filteroptie hebben, waarbij u kunt aangeven hoeveel Watt traditioneel de LED lamp moet vervangen. Zodat u daarmee altijd een goede vervanger heeft voor uw oude lamp. Heeft u een nieuwe woning of wordt een ruimte opnieuw ingericht, neem dan even contact met ons op zodat wij samen met u de verlichting kunnen invullen (of eventueel het lichtplan kunnen aanvullen).

LED verlichting is er alleen in wit of koud licht, klopt dat?

Een van de belangrijke waarde waar je op moet letten bij het aanschaffen van LED lampen is de kleurtemperatuur. Oftewel Kelvin. Toen LED in de winkels verkocht werden, rond het jaar 2000, waren dit bijna allemaal lampen met koud licht, bijna blauw licht. Ondanks dat men vaak denkt dat dit nog steeds zo het geval is, is dat helemaal niet meer het geval. In de afgelopen 19 jaar zijn er in LED verlichting veel meer verschillende kleuren beschikbaar, warm wit, extra warm wit, maar ook bijvoorbeeld helder daglicht of allerlei kleuren zoals, rood, groen en blauw (RGB).

Wanneer je een traditionele lamp wilt vervangen door een LED lamp is het belangrijk om te weten dat de lichtkleur wordt weergeven in Kelvin (K). Hoe lager het getal, hoe warmer de kleur. Hieronder geeft de afbeelding een erg goede indicatie van de Kelvin en de bijbehorende lichtkleur.

Kleurtemperatuur-kelvin


Een LED lamp aanschaffen zonder te controleren of de dimmer dit wel aan kan

Een dimmer is een grote toevoeging bij alle verlichting. Gezellig even de lampen terug dimmen als je op de bank zit. Of de spots in de keuken terug dimmen tot een lage stand als je rustig even het eten laat zakken op de bank. Voorheen kon een willekeurige gloeilamp dimmer elke gloeilamp dimmen en een willekeurige halogeen dimmer elke halogeenlamp dimmen. Helaas is het niet zo gemakkelijk bij LED. Er zijn twee soorten dim techniek waar een lamp gebruik van kan maken en de LED dimmer moet vervolgens afgestemd worden op de dim techniek van uw lamp.

Vaak hebben lampen een bepaalde voorkeur voor de dim techniek en werken ze dus iets beter op de ene dim techniek. Het kan ook voorkomen dat LED lampen alleen op één dim techniek werken en flikkeren, knipperen, zoemen of brommen op de andere dim techniek. Maar het kan ook zo zijn dat de lampen goed werken op beide dim technieken.

De twee dim technieken zijn er bij LED verlichting:

  1. Fase afsnijding
  2. Fase aansnijding

Hoe weet u welke dimmer u moet aanschaffen bij de nieuwe LED lampen? Bij al onze dimbare producten staat onderaan de pagina een aantal dimmers welke de desbetreffende lamp kunnen dimmen en welke het beste werkt wordt dan aanbevolen.

  • Heeft u geen lampen van ons en weet u niet welke dim techniek uw lampen gebruiken. Geen nood! Dan zou ik de volgende dimmer aanraden, deze maakt gebruik van beide technieken.
    LED inbouwdimmer

Hiermee bent u praktisch zeker dat u een goed werkende dimmer voor uw lampen heeft, die niet knippert, zoemt of bromt. Want deze dimmer kan doordat deze beide dim technieken voor LED lampen bezit theoretisch elke dimbare LED lamp dimmen.

Een (erg) goedkope LED lamp aanschaffen

LED lampen zijn duurder dan traditionele lampen. Maar zelfs tussen LED lampen zijn er erg grote prijsverschillen. Niet is niet helemaal zonder reden. Als je alle voor en tegen argumenten tegen elkaar afweegt. Je zou dan kunnen kiezen voor de goedkope lamp, maar hier kun je later misschien spijt van krijgen. Aangezien de goedkopere LED lamp hoogswaarschijnlijk van aanzienlijk lagere kwaliteit is.

De duurdere LED lamp heeft over het algemeen een hogere kwaliteit. De LED chip, de driver, de kabels, gebruikte metalen, gebruikte polycarbonaat, gebruikte koelpasta’s, gebruikte schroefjes, boutjes, onderdelen et cetera zullen van hogere kwaliteit zijn.

Goedkopere lampen zijn vaak van plastic en niet van metaal. Goedkope plastic geleidt een stuk minder als hoogwaardige plastics en metalen. Dit is belangrijk omdat de LED chip moet koelen om de stand tijd of levensduur de kunnen waarborgen. Maar goedkoop en dun plastic in aanzienlijk goedkoper in de productie en de verkoopprijs zal aanzien lager zijn. Het kan dus aantrekkelijk zijn om een goedkope LED lamp te kopen, maar hoogstwaarschijnlijk zal die binnen een paar maanden of binnen 1 à 2 jaar defect zijn. Is er dan nog exact dezelfde lamp leverbaar of moet je een andere lamp erin plaatsen, die een andere lichtkleur en hoeveelheid licht geeft?

Duurdere LED lampen zullen ten eerste veel langer mee gaan (lees jaren). Maar deze zullen ook langer verkrijgbaar zijn, dus mocht er ooit eentje defect raken dan zal deze nog gewoon te verkrijgen zijn bij de verkopende partij. Dan kun je de defecte lamp moeiteloos vervangen door exacte dezelfde spots met exacte dezelfde lichtkleur en lichtopbrengst. Een groot voordeel dus.

Samengevat: Goedkoop is vaak toch duurkoop

Je vergeet te kijken naar de garantietermijn van de LED lamp

De garantietermijn weergeeft vaak de kwaliteit van de LED lamp. Dus zit er helemaal geen, of maar een paar maanden garantie op de LED lamp. Dan zal de kwaliteit ook (erg) laag zijn. LED lampen met bijvoorbeeld één of twee jaar garantie zijn vaak van goede kwaliteit. Simpelweg omdat de verkopende partij en de leverancier achter het product staan en dus één of twee jaar moeiteloos garantie geven.

Alle LED verlichting die Letsleds verkoopt zit minimaal 2 jaar garantie op. Oplopend tot wel 5 jaar garantie op sommige artikelen. Hiermee verzekeren wij onze klanten van goede LED verlichting, zelfs als er eventueel fouten in een product zitten. Dit wordt meestal al door ons uitgesloten, omdat elke LED lamp voor verzending naar de klant wordt getest op werking en dimbaarheid in ons eigen magazijn.

Dit is combinatie met de goede kwaliteit en garantietermijn bent u als klant verzekert van een risicovrije aanschaf.

Al met al zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden als u wilt overstappen naar LED verlichting. Maar per situatie en type LED lamp zijn er ook nog tips & tricks. Mocht u hulp nodig hebben bij de aanschaf of overstap op nieuwe LED verlichting. Bel dan even naar: 0486 750 438 of chat (ook ’s avonds en in het weekend) met ons via de blauwe chat rechts onderaan de pagina.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 12926 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons