Er zijn verschillende redenen waarom er toch vaak witte inbouwspots in de badkamer geplaatst worden. De volgende vraag wordt regelmatig aan ons gesteld: Waarom wordt er vaak voor witte LED inbouwspots gekozen in de badkamer? Deze zal in de onderstaande blog behandeld worden evenals andere praktische tips bij het kiezen van LED badkamerverlichting.
Waarom zijn badkamers wit?
Badkamers zijn nog steeds bijna altijd wit. Een wit plafond en vaak ook witte of lichte muren. Dit is niet alleen praktisch, maar oogt vaak fris en schoon. Ook maakt een witte kleur de ruimte groter lijken dan dat deze in werkelijkheid is, dat is ook een reden waarom kleine badkamers nagenoeg altijd wit zijn.
Waarom er vaak witte inbouwspots in een badkamer geplaatst worden?
In de witte badkamers wordt vaak een witte inbouwspot geplaatst. Simpelweg omdat het plafond vaak gestuukt is en men daarin witte inbouwspots het mooist vindt aansluiten. In de meeste gevallen wordt er een ronde spot geplaatst omdat dit een veilige keuze is. Maar vaak is iets grotere badkamer is een vierkante inbouwspot een chique toevoeging! Dit komt door de strakke belijning van een vierkante inbouwspot.
Altijd IP65 waterdicht spots nemen
Wij krijgen vaak de vraag van klanten of er IP65 waterdichte spots in de badkamer geplaatst dienen te worden of dat IP44 / IP20 volstaat. IP20 en IP44 spots hebben helemaal geen extra bescherming tegen vocht, stoom, of water. IP65 waterdichte spots hebben dit uiteraard wel, middels pakkingen en afsluitingen. Dus wij van Letsleds adviseren altijd IP65 waterdichte spots te gebruiken in de badkamer.
Voor de nis in de douche altijd IP68 spots
Spots voor in een nis bij uw douche of bad is een ander verhaal. Deze dienen zelf een hogere waterdichtheid te hebben dan spots in het plafond. Namelijk IP68 drukwaterdicht. Deze mini IP68 spots zijn een perfecte oplossing voor dit soort kleine nisjes in uw badkamer.
Deze zijn er in zowel RVS304, wit en zwarte uitvoering. Een ander groot bijkomend voordeel is dat deze spots gewoon dimbaar zijn. Dus mocht u deze mini spot tegelijk willen dimmen met de overige verlichting in uw badkamer, dan is dat geen probleem.
220Volt of 12Volt LED spots?
Een vraag die ook vaak gesteld wordt is of 220Volt spots wel veilig zijn voor de badkamer. Of dat men toch 12Volt spots moet nemen. 12Volt spots zijn eigenlijk achterhaald van vroeger. Er worden alleen 12Volt LED spots geplaatst in badkamers en andere ruimtes als men de trafo niet weet te zitten. Of als de trafo niet verwijdert kan worden achter bijvoorbeeld een gestuukt plafond.
Spots met los lampje of complete LED spot?
Vaak wordt er gekozen voor een IP65 waterdicht armatuur in de badkamer met een los verwisselbaar lampje. Dit zijn dan GU10 badkamer spots, hierbij twee linkjes. Ronde witte GU10 spots en vierkante witte GU10 spots. Maar er zijn twee nadelen aan spots met een los GU10 lampje, deze spots zijn minimaal 6 tot 7cm diep. Ondiepe IP65 waterdichte spots zonder los lampje zijn bijvoorbeeld maar 2,5cm of 4,5cm diep. Dit zijn spots zonder los lampje, maar daarvan kan de spot zelf en de driver vervangen worden, mocht er ooit één van de twee defect raken.
Een tweede nadeel aan badkamer spots met een los lampje is dat deze nooit kantelbaar kunnen zijn. Omdat het lampje zelf niet IP65 waterdicht is dus het gat naar het plafond moet waterdicht afgedicht worden. Het IP65 waterdichte armatuur dicht het gat naar het plafond IP65 waterdicht af, waar vervolgens een niet IP65 waterdicht lampje gebruikt wordt in de spot. Als er gekanteld wordt, dan kan er lucht, maar ook vocht, stoom en water tussen het kantelgedeelte naar het lampje, wat niet meer veilig is. Bij een complete inbouwspot kan de gehele module, zowel aan de voorkant als de achterkant IP65 waterdicht afgedicht worden en kan daarom wél kantelen.
Dit is een groot voordeel voor mensen die een schuin plafond hebben, of voor diegene die de luxe wenst van een kantelbare IP65 waterdichte spot. Klik hier voor een overzicht van al onze kantelbare IP65 waterdichte spots.