Als je bezig bent met slimme producten, komt de term RGB je wellicht bekent voor. Losse lampen die beschikken over een breed kleurenpalet, complete armaturen en zelfs LED strips: Allemaal bieden ze deze mogelijkheden. Hierdoor is er ontzettend veel om over na te denken, maar wat is nou eigenlijk het beste? Wat kan RGB LED verlichting voor me betekenen? Hoe werkt RGB eigenlijk en voor- en nadelen heeft het voor mij?
Om je te helpen met jouw vragen over RGB, gaan we je alles vertellen over dit onderwerp aan de hand van deze blog. Zo weet je dadelijk precies wat RGB is, welke voordelen het met zich meebrengt en welke producten binnen ons assortiment met dit principe werken!
Wat betekent de afkorting RGB?
De term RGB slaat op de drie hoofdkleuren die gebruikt worden om verschillende kleuren te maken, namelijk rood, groen en blauw. Echter wordt zwart als basis gebruikt, wat ervoor zorgt dat het specifieke kleurenmodel alle mogelijke kleuren kan opzetten. RGB is een additief systeem, wat betekent dat het licht van verschillende kleuren worden opgeteld.
Hoe wordt RGB toegepast bij LED verlichting?
De technieken die voor de RGB modules zorgen worden breed toegepast. Sterker nog, het gros van de lampen maakt al gebruik van soortgelijke technieken om normaal wit licht te genereren. Deze kleine lichtpuntjes binnen spotjes genaamd diodes worden namelijk al heel lang gebruikt, maar vooral de afgelopen jaren is het hard gegaan met de ontwikkeling van deze punten.
Hierdoor is het steeds makkelijker geworden om gebruik te maken van RGB binnen bestaande lampen als een GU10 lamp. Het grote voordeel hiervan is dat je jouw bestaande lampen gewoon kunt vervangen voor een RGB variant, zonder dat je het hele armatuur hoeft te vervangen.
Hoe wordt RGB toegepast bij LED verlichting?
Hoewel je de klassieke vorm van RGB het vaakst tegen zult komen, zijn er meer mogelijkheden als het aankomt op verschillende type verlichting. Dit kan al snel een technisch verhaal worden, maar gelukkig kan het belangrijkste gedeelte goed versimpelt worden: De kleuren van jouw lamp.
Vaak wordt er nog steeds met standaard LED lampen gewerkt, welke beschikken over een specifieke kleurtemperatuur. Voor de meeste woonhuizen wordt gekozen voor warm wit (2700K), maar er is natuurlijk meer mogelijk. Denk hierbij aan Dim-To-Warm verlichting, licht wat warmer oogt naarmate het verder wordt gedimt.
Echter zijn deze lampen niet slim en hebben ze alleen opties op het ‘witte’ spectrum. Voor echte kleuren kom je hoe dan ook bij RGB uit. Binnen RGB verlichting zijn er drie hoofdtakken die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Om je een handje op weg te helpen, hebben we deze voor je op een rijtje gezet:
1
Standaard RGB
LED producten die puur op RGB werken maken gebruik van drievoudige diodes, waarbij rood, groen en blauw op slechts een lichtpunt worden toegepast. Hierdoor kun je een groot deel van de gewenste kleuren toepassen, inclusief wit licht. Echter heb je niet te maken met ‘echt’ wit licht, aangezien het wit van deze lampen wordt opgebouwd uit rood, groen en blauw.
2
RGB+W
Deze variant bevat een drievoudige diode (met rood, groen en blauw op een diode) en een aparte diode die voor zuiver wit licht zorgt. Echter zorgt de losse diode ervoor dat je in sommige gevallen de losse chips kunt zien, aangezien deze verder uit elkaar liggen.
3
RGBW
Deze variant bevat een viervoudige diode, waardoor rood, groen, blauw én wit op slechts een diode zitten. Hierdoor heb je toegang tot het gros van de kleuren, terwijl dit ook voor prachtig egaal licht zorgt in de gewenste kleuren.
Welke merken van RGB LED verlichting kom je zoal tegen bij Letsleds?
De markt van LED verlichting is enorm, maar laat dat nou ook het geval zijn als het aankomt op verlichting met RGB mogelijkheden. Om je verder op weg te helpen, hebben we drie verschillende merken naast elkaar gezetten die wij verkopen. Zo weet je welke voor- en nadelen elk merk heeft en ben je ervan verzekerd dat je een goed overwogen keuze kunt maken:
Zigbee - De populairste keuze met een divers assortiment
Momenteel is Zigbee een van de meest geavanceerde systemen als het aankomt op slimme RGB verlichting. Het protocol bestaat uit tal van producten die samen eem zogeheten mesh netwerk vormen. Hierdoor wordt het signaal versterkt en kun je jouw huis gemakkelijker voorzien van Zigbee producten, zoals de genoemde lampen of Zigbee dimmers. Het enige wat je nodig hebt is een bridge of een hub en je bent klaar om te beginnen!
Novo - De gemakkelijkste keuze als het aankomt op Wi-Fi lampen
De uitgebreide collectie van Novo brengt slimme RGB verlichting naar het volgende niveau. Zodra je de lampen binnen hebt kun je al aan de slag, want de lampen hebben alleen een 2.4 GhZ Wi-Fi verbinding nodig in combinatie met de Smart Life app. De perfecte optie als je wilt genieten van prachtige RGB verlichting, zonder dat er allemaal randzaken bij komen kijken!
Mi-Light - Toegankelijk en makkelijk uit te breiden, de perfecte keuze voor de beginner
Het systeem van Mi-Light is een ontzettend makkelijke methode als het aankomt op het aansturen van RGB verlichting. Vanuit de doos werken de lampen van Mi-Light samen met een bijhorend touch paneel of een bijhorende afstandsbediening. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor de Wi-Fi kit, waardoor je ook kunt schakelen met de app of via Google Home!