Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Wat is een goede LED dimmer?

17 december 2016
LED verlichting keuken

Vroeger kon men heel eenvoudig dimmen. Elke halogeenspot werkte in combinatie met een standaard dimmer, kan niet fout gaan. Maar met de nieuwe LED verlichting is dit heel anders, er kunnen allerlei problemen ontstaan als men een LED lamp probeert te dimmen met een ‘oude’ halogeendimmer. De vraag is heel simpel: Wat is een goede LED dimmer?

Chinese fabrikanten gebruiken vaak hun eigen techniek met hun eigen dimmers, waardoor ze beweren dat het werkt. Maar sluit je een andere dimmer aan op hun lampen of juist omgekeerd, hun dimmer op andere lampen, dan kan het resultaat flink tegenvallen. Dit probleem is er nagenoeg niet bij Europese dimmers, maar kies bij voorkeur onze dimmer in combinatie met de door ons geteste lampen op onze website!

Standaard halogeendimmers dimmen vaak niet goed, of helemaal niet, maar wat gaat er nu fout?

  • Spanningsverlaging
  • Te hoge minimum weerstand

Spanningsverlagingen

Als de traditionele dimmer de spanning verlaagd van 230 Volt naar bijvoorbeeld 207 Volt dan heeft de LED lamp een te lage voltage. Dit heeft als gevolg dat de LED lamp minder goed kan gaan dimmen of dat de LED lamp gaat flikkeren. Het is heel belangrijk om de LED lamp dan niet op deze dimmer te blijven gebruiken, want dit gaat ten koste van de levensduur van de LED lamp!

Te hoog minimum weerstand

Een LED lamp kan ook gaan flikkeren of slecht dimmen door een te hoog minimum weerstand van de dimmer. Dit houdt in dat de dimmer minimaal vermogen van 50 Watt nodig heeft om te kunnen dimmen. Normaal gesproken is dit bij halogeenlampen geen probleem, want die zijn al snel 50 Watt per stuk. Echter doordat LED veel zuiniger is dan halogeen lampen, wordt het minimum vermogen niet gehaald.

Én als dat vermogen wel gehaald wordt met bijvoorbeeld 10 stuks 5 Watt LED lampen, dan zal de halogeendimmer de LED lampen terug dimmen tot ± 0.5 Watt. Dat resulteert in te weinig vermogen voor de halogeendimmer, want dan verbruiken de 10 LED lampen nog maar 5 Watt en wordt het minimum vermogen van de dimmer niet gehaald.

De dimmer weet dan niet wat hij moet dimmen en zal gaan flikkeren. Het is heel belangrijk om de LED lamp dan niet op deze dimmer te blijven gebruiken, want dit gaat ten koste van de levensduur van de LED lamp!

Het kan ook zijn dat uw LED lamp niet dimt, omdat deze simpelweg niet geschikt is voor dimmen. Deze LED lampen zullen dan aanzienlijk gaan zoemen en flikkeren.

Fase afsnijding of fase aansnijding?

  • Fase aansnijding dimmers zijn de dimmers die gebruik maken van een ontstoringsspoel
  • Fase afsnijding dimmers hebben geen ontstoringsspoel maar ingebouwde elektronica en zullen hierdoor nooit gaan zoemen of iets dergelijks.

LED dimmers

Alle LED lampen maken gebruik van een driver, een soort kleine trafo. Deze kan intern geplaatst zijn, maar ook extern zijn. De driver zorgt ervoor dat de LED lamp (goed) dimbaar is. Om LED verlichting goed te kunnen dimmen heeft u een bijpassende LED dimmer nodig. U moet een LED dimmer aanschaffen die bijpassend is bij de LED dimtechniek van uw LED lamp. Weet u niet welke dim techniek uw lamp gebruikt, dan raad ik persoonlijk de volgende LED dimmer aan, deze maakt gebruik van beide dim technieken en daardoor kan die dimmer 99% van alle dimbare LED lampen dimmen: LED dimmer fase af- en aansnijding

Er zijn LED dimmers met ontstoringsspoel, maar ook zijn er dimmers die LED lampen dimmen zonder spoel, dit zijn elektronische LED dimmers die vaak nog net iets verder terug dimmen dan een dimmer met spoel.

Alle dimmers van Letsleds met spoel zijn standaard voorzien van een potmeter (potentiometer). Met deze potmeter kan het minimum dimvermogen aangepast worden. Mochten de LED lampen toch iets gaan flikkeren, dan kan het minimum vermogen iets omhoog gesteld worden om dit probleem te verhelpen.

dsc01794

Primair of secundair dimmen?

Bij het dimmen van LED lampen wordt er onderscheid gemaakt tussen primair en secundair dimmen:

Wanneer men een LED lamp gaat dimmen voor de trafo, dan wordt dit primair dimmen genoemd. Hiervoor heeft u dus een goede dimbare trafo nodig in combinatie met een van onze 230 Volt fase-afsnijdingsdimmers.

Secundair dimmen houdt in dat de LED lamp na de trafo gedimd wordt. Dit wordt in principe alleen toegepast bij LED strips en bij speciale LED lampen waar dit expliciet vermeldt staat. 99% van de LED lampen zijn niet geschikt om secundair gedimd te worden en zullen gaan zoemen of zelfs kapot gaan.

Conclusie

Het dimmen van LED lampen is dus niet zo gemakkelijk als halogeen lampen. Maar toch is de oplossing hiervoor niet zo moeilijk als er met de onderstaande punten rekening gehouden wordt.

  • Houdt rekening met het minimale vermogen van de dimmer. De LED lampen zijn vaak zo zuinig dat het minimale vermogen van uw huidige dimmer niet gehaald wordt. Daarom is een LED dimmer de beste oplossing om dit probleem te voorkomen.
  • Kies bij voorkeur voor een fase-afsnijdende dimmer, deze dimt de LED lampen in de meesten gevallen veel beter dan een fase-aansnijdingsdimmer.
  • Mochten de LED lampen toch een heel klein beetje flikkeren bij de nieuwe LED dimmer, probeer het probleem dan op te lossen door met kleine potmeter het minimum vermogen wat te verhogen.
  • Wilt u 12 Volt verlichting gaan gebruiken met uw huidige halogeendimmer of een nieuwe 230 Volt LED dimmer. Zorgt u dan voor een goed dimbare LED trafo. Let erop dat de halogeendimmer fase afsnijdend is, dit is overigens vaak wel het geval.

Let op!

Letsleds heeft sinds kort een nieuwe speciale LED dimmer. Deze maakt gebruik van de allernieuwste technieken en hierdoor gebruikt deze fase aansnijding en fase afsnijding afzonderlijk van elkaar. Hierdoor kan deze dimmer alle dimbare LED lampen dimmen! Klik hier voor een link naar deze dimmer.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 12808 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons