Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Haal het maximale uit jouw energie met deze besparende tips!

17 januari 2023
Met de huidige energiekosten, was het nog nooit zo belangrijk om te besparen op jouw energierekening. Hier zijn tal van mogelijkheden voor om het maximale uit jouw woning te halen, allemaal met behulp van handige hulpmiddelen. Ook benieuwd hoe jij kunt besparen? Bekijk dan snel dit artikel!
Haal het maximale uit jouw energie met deze besparende tips! - Banner

Controleer het verbruik van jouw apparaten

Laten we allereerst kijken naar het verbruik van jouw elektronische apparaten. Deze producten zijn namelijk stuk voor stuk uitgerust van een uitgebreid blad met eigenschappen. Hierdoor kun je producten gemakkelijk met elkaar vergelijken. Het belangrijkste hiervoor is het energielabel, waarmee je kunt zien hoeveel Watt een apparaat verbruikt.

Aan de hand hiervan kun je snel een keuze maken tussen verschillende producten, want een apparaat met een A label verdient zichzelf ontzettend snel terug in vergelijking met bijvoorbeeld een F. Zo kun je al snel extra besparen op jouw energierekening, waardoor je dit bedrag kunt gebruiken om

Voorkom sluipverbruik bij jouw elektronica

Veel producten verbruiken stroom, zelfs wanneer ze op stand-by of zelfs helemaal uit staan. Dit fenomeen wordt ook wel sluipverbruik genoemd, aangezien het elektriciteit is wat niet wordt verbruikt als het apparaat actief is. Dit is op het eerste gezicht niet zo erg, aangezien het om kleine hoeveelheden gaat. Echter is dit een optelsom die aan het einde van het jaar duur kan uitpakken, dus je wilt dit wel tackelen.

De oplossing hiervoor is gelukkig makkelijk: Je verwijdert de stekker uit het stopcontact. Een apparaat zonder connectie kan namelijk ook niet slurpen. En mocht je beschikken over meerdere apparaten bij elkaar? Maak dan gebruik van een stekkerblok! Dan kun je alles in een handeling uitschakelen en ga je sluipverbruik gemakkelijk tegen!

Haal het maximale uit jouw energie met deze besparende tips! - Stekkerdoos

Verbruikt jouw verlichting veel stroom?

Goede verlichting is ontzettend belangrijk, dat hoeven we je niet te vertellen. Echter hebben deze ook genoeg stroom nodig, want licht heeft nou eenmaal zijn prijs. Echter kunnen de verkeerde lampen ervoor zorgen dat jouw uiteindelijke energierekening een stuk hoger kan uitvallen dan nodig is. 

Daarom is het raadzaam om te kijken naar de lampen die momenteel gebruikt, en vooral wat voor lampen het zijn. Zo is de kans groot dat je nog gebruik maakt van halogeen verlichting. Deze lampen vreten veel energie, waardoor je veel kosten maakt die je kunt voorkomen.

Gelukkig kun je dit gemakkelijk tackelen, want tegenwoordig is er altijd een geschikt alternatief met LED verlichting. Deze lampen zijn voorzien van de nieuwste technieken, waardoor je tot wel 90% kunt besparen ten opzichte van traditionele verlichting.

De juiste LED lamp voor jouw situatie

Als je jouw verlichting eenmaal hebt gecontroleerd en weet welke lampen op halogeen werken, is het tijd om op zoek te gaan naar het juiste alternatief. Zoals eerder gezegd kan LED verlichting hier prima bij helpen, want deze zijn vrijwel altijd beschikbaar met dezelfde aansluitingen als dat van halogeen.

Neem bijvoorbeeld inbouwspots, welke in tal van vormen, maten en kleuren beschikbaar zijn. Deze kun je gemakkelijk plaatsen in plaats van oudere, losse GU10 armaturen en hebben zelfs mogelijkheden die extra ondiep zijn. Of opbouwspots die zowel contact als kantelbaar zijn. Daarnaast kun je ook genieten van nieuwe bonussen als gemakkelijk dimmen met een LED dimmer of uitgebreide slimme verlichting.

Een kleine greep uit ons assortiment

LED spot kantelbaar 5Watt rond ZWART IP65 dimbaar D2-2
LED opbouwspot Malta 5Watt rond kantelbaar ZWART dimbaar
Mondo ondiepe inbouwspot - White & Color - rond ZWART 8Watt IP65 - Zigbee 3
Nero Delux Glas LED dimmer compleet fase af- en aansnijding
Haal het maximale uit jouw energie met deze besparende tips! - Slimme thermostaat

Ga slim om met jouw verwarming

Jouw energierekening is opgedeeld in verschillende elementen, zoals stroom en water. Ook gas valt binnen deze groep, maar is in de meeste gevallen meteen een groot deel van de uiteindelijke kosten. En nu de prijs voor het gas extra hoog ligt, is het natuurlijk geen overbodige luxe om hier op te kunnen besparen.

Gas wordt gebruikt voor een aantal belangrijke zaken, zoals het verwarmen van jouw huis. Nu verwachten we niet dat je zomaar in de kou gaat zitten, dus raden we je aan om optimaal gebruik te maken van de warmte. Zo kun je de verwarming een paar graden terugzetten (van 25 naar 20 graden bijvoorbeeld), of kun je de verwarming helemaal uitzetten als je slaapt of van huis gaat. Om dit wat makkelijker te maken, kun je ook gebruik maken van een slimme thermostaat. Dit is een handig apparaatje wat jouw verwarming volledig automatiseert, waardoor de verwarming altijd precies naar wens werkt. 

Al met al kun je hier flink op besparen, want met een kleine aanpassing in de maximale temperatuur kun je al snel meer dan €100,- per jaar besparen, of zelfs meer dan €200,- met een slimme thermostaat!

Zorg ervoor dat de isolatie op orde is

Uiteraard gaat energie niet alleen verloren aan apparaten of overmatig gebruik van gas, maar ook van de staat van jouw huis. Voornamelijk oudere huizen zijn namelijk voorzien van tal van kieren, scheuren of oudere elementen die een opening naar buiten openen.

Dit zorgt er natuurlijk voor dat jouw huis de nodige charme heeft, maar zorgt voor een hogere rekening. Daarom is het ontzettend belangrijk om gebruik te maken van de juiste middelen, zodat je jouw huis optimaal kunt isoleren. Zo kun je kijken naar de isolatie in het dak, de muren, de ramen of zelfs de vloer. Hier gaat namelijk veel warmte verloren, wat gemakkelijk getackeld kan worden met zaken als bodemisolatie, spouwmuurisolatie of isolerend glas. Soms kan zelfs een beetje kit of een tochtstrip veel schelen, dus pak het probleem aan en bespaar direct!

Haal het maximale uit jouw energie met deze besparende tips! - Isoleren

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11666 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons