Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Wat zijn de kosten voor het verbouwen van een badkamer?

24 november 2022
De kosten voor het verbouwen van een badkamer kan flink uiteen lopen, op basis van wat je allemaal wilt aanpakken. Met behulp van de volgende blog vertellen we je graag waar je zoal rekening mee moet houden!
LED-verlichting-badkamer-kiezen.jpg

Met de huidige huizensector is het niet gek dat je kijkt naar mogelijkheden om jouw huidige woning te verbeteren. Denk hierbij aan een nieuwe vloer, een update voor de ramen of het vernieuwen (of plaatsen) van isolatie materiaal. Dit brengt natuurlijk allemaal kosten met zich mee, want elke ruimte heeft zijn eigen aanpassingen nodig. 

Zo ook de badkamer. Deze ruimte is namelijk erg belangrijk voor het huis, want een goede badkamer gaat jaren mee én kan veel waarde toevoegen. Daarom kan het nooit kwaad om de badkamer onder handen te nemen, zolang het maar in het plaatje past. Want de kosten voor het verbouwen van de badkamer kun je gemakkelijk schalen naar jouw wensen!

Kosten badkamer verbouwen: Bepaal het budget voor jouw renovatie

Voordat je losgaat met het slopen en vervangen van de oude tegels, wasbak of douche, is het goed om te weten hoeveel speelruimte je uiteindelijk hebt. De renovatie van een gemiddelde badkamer kan namelijk al snel in de prijs schieten, met een bedrag wat meestal tussen de €5000,- en €7500,- uitkomt. Echter zijn er veel factoren die de prijs omhoog kunnen drijven, zoals nieuwe tegels, een nieuwe inloopdouche of een compleet ligbad. 

Allereerst wil je jezelf inventariseren als het aankomt op de status van jouw badkamer. Je kunt de hele ruimte namelijk met de grond gelijk maken, maar elk element wat je kunt recyclen is natuurlijk mooi meegomen. Daarom raden we je aan om vooraf te kijken naar de complete badkamer en te noteren welke onderdelen je terug kunt laten komen, welke stukken optioneel zijn en welk gedeelte echt aan vervanging toe is.

Als je eenmaal weet waar je aan toe bent met de badkamer, is het tijd om ervoor te zorgen dat je de benodigde centen in kaart kunt brengen. Want zoals eerder benoemd, hangt er al snel een prijskaartje aan het verbouwen van jouw badkamer. Dit schaalt natuurlijk op basis van de benodigde werkzaamheden en nieuwe meubels, dus het benodigde bedrag kan per situatie enorm verschillen.

Natuurlijk zijn de kosten voor het verbouwen van de badkamer ook afhankelijk van de grootte van jouw badkamer. Want hoe groter de badkamer, hoe meer geld je er tegenaan moet gooien.

Inspiratie voor het verbouwen van jouw badkamer

Als je er eenmaal voor kiest om (vrijwel) de gehele badkamer te vernieuwen, is het meteen hét moment om te kijken naar de huidige trends. Een badkamer met een nieuw likje verf kan immers veel langer mee dan een opgelapte badkamer met veel oude elementen.

Neem bijvoorbeeld de kleur van jouw badkamer. Vroeger waren kleine, geel witte tegels populair, maar tegenwoordig oogt dit oudbollig en zorgt het ervoor dat de badkamer veel drukker en vooral voller oogt. In plaats hiervan zou je kunnen kiezen voor grotere tegels met een grijze tint voor de vloer, terwijl de muren alleen tegels hebben op de stukken die nat kunnen worden. 

Uiteraard is het belangrijk om genoeg inspiratie op te doen voor jouw badkamer. Daarom raden wij je ook van harte aan om gebruik te maken van een zogeheten moodboard. Dit is een collage voorzien van verschillende sfeerbeelden van badkamers in stijlen die je mooi vindt. Zo kun je verschillende elementen gemakkelijk in kaart brengen, waarna je een duidelijk beeld kunt schetsen voor wat je eigenlijk wilt.

Hierbij is het belangrijk dat je niet alleen kijkt naar hoe het oogt, maar ook de materialen en kleuren die je gaat toepassen. Momenteel zijn industriële en natuurlijke elementen populair, dus het nodige steen en hout is zeker geen overbodige luxe. Daarnaast zijn de meubels ook van groot belang, dus kijk ook naar zaken als diverse douchekoppen of wasbakken. Zo kun je jouw ideale badkamer gemakkelijk bij elkaar sprokkelen.

Kosten badkamer verbouwen: Wat kosten de verschillende onderdelen?

Aangezien een badkamer is opgebouwd uit verschillende elementen, is het belangrijk om te kijken naar wat je wilt en kunt vervangen. Want hoewel het altijd leuk is om vanaf nul te beginnen, kan het geen kwaad om goed om de centjes te passen. Want extra budget om andere zaken in het huis aan te pakken is alleen maar mooi meegenomen.

In het onderstaande schema staat een greep van de werkzaamheden die je in een badkamer tegenkomt:

Nu is het goed om te weten dat de data binnen dit schema gebasseerd is op de gemiddelde kosten die bouwbedrijven, loodgieters en elektriciens rekenen, in combinatie met eventuele kosten voor materialen. Dit kan enorm variëren, dus als het altijd handig om te kijken wat je zoal tegenkomt in jouw omgeving, of dat je een kennis hebt die staat te trappelen om te helpen.

De kosten van het verbouwen drukken met de juiste prijs/kwaliteit verhouding

Het verbouwen van een badkamer kan al snel nadelig uitpakken voor de portemonnee, dus het kan zeker geen kwaad om goed op deals te letten die je tegenkomt. De ideale badkamer is namelijk gemakkelijk te creëren, zonder dat je meteen de hoofdprijs hoeft te maken.

Vooral als het aankomt op sanitair is het belangrijk om goed te kijken naar de kwaliteit van het product én voor welke prijs het wordt aangeboden. Want een mooie actie is natuurlijk erg prettig voor de portemonnee, maar soms is het ook te mooi om waar te zijn. Daarom is het ook altijd aan te raden om zelf een kijkje te kunnen nemen bij de winkel in kwestie. Zo kun je het meubel grondig bekijken en weet je zeker dat het goed zit.

Natuurlijk is het ook belangrijk om goed te kijken naar speciale acties of aanbiedingen die gedurende het jaar plaatsvinden. Denk hierbij aan Black Friday, een lente opruiming of vakantie acties. Er is altijd wel iets te vinden als het aankomt op de inrichting van jouw badkamer, wat een hoop kan schelen!

Inspiratie voor het verbouwen van jouw badkamer

Een badkamer blijft nog altijd een praktische ruimte die vooral gefocust moet zijn op de functie, is men steeds meer aandacht gaan besteden aan de inrichting ervan. De badkamer is namelijk een plek geworden waar men echt tot rust kan komen, iets waarbij de gebruikte materialen, meubels en accessoires een grote rol bij spelen.

Een natuurlijke oase

Zo zie je aardse kleuren volop terugkomen in de badkamer. Denk hierbij aan bruine tinten, zand, terracotta, beige of taupe. Deze kleuren zijn dé trendkleuren als het aankomt op de badkamer. Deze kleuren kun je vervolgens gemakkelijk combineren met natuurlijke materialen als hout en steen, waardoor je een rustige oase creëert.

Een industriële badkamer met luxe

De industriële stijl bestaat al veel langer, en met goede reden. Het oogt strak, stoer en modern en is gemakkelijk toe te passen binnen een woning. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een combinatie van zwarte of witte elementen, hout, beton en metaal. Hierdoor creëer je een minimalistische look die een ruimte laat ademen. 

Ook binnen de badkamer kun je deze stijl tot in de detail uitvoeren. Wat dacht je van een wasbak met metalen voeten en een blad van onbewerkt hout? Of een grote douche deur met zwart metalen frame. Een industriële badkamer is zeker niet minder populair, waardoor het aanbod in meubels, tegels en accessoires immens is.

230 Volt of 12 Volt voor jouw verbouwde badkamer?

De badkamer future proof maken tijdens het verbouwen

In het kader van de toekomst is dit hét moment om jouw badkamer ook onder handen te nemen in het kader van klimaat. Er zijn tegenwoordig verschillende maatregelen die je kunt treffen om het verbruik drastisch te verminderen. Dit natuurlijk goed voor de planeet, maar ook voor jouw portemonnee.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor domotica waarmee je jouw badkamer slimmer kunt maken. Zo kun je gebruik maken van een systeem wat een waardevolle bijdrage levert aan het gebruikersgemak. Denk hierbij aan automatische besturing van jouw verlichting of verwarming.

Daarnaast kun je ook specifiek kijken naar leuke bonussen van bepaalde producten. Denk hierbij aan een slimme spiegel met zaken als LED verlichting, touchscreen en geïntegreerde Apps. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws, kun je rustig door jouw Social Media bladeren en kun je genieten van jouw favoriete muziek op Spotify. 

Hierbij kun je ook kiezen voor slimme verlichting voor de badkamer. Deze lampen kun je gemakkelijk besturen met een App en kun je compleet automatiseren, zoals bij domotica van toepassing is. Dit geeft je toegang tot lampen die ook beschikken over een uitgebreid kleurenpalet met meer dan 16 miljoen kleuren. En mocht dit teveel van het goede zijn? Dan is een slimme LED dimmer een optie die net iets voordeliger is en op normale LED inbouwspots gebruikt kan worden.

Als laatste is het ook belangrijk om te kijken naar zuinige kranen en douchekoppen. Deze onderdelen zijn voorzien van extra maatregelen om de toevoer en verdeling van water te optimaliseren. Hierdoor kun je de hoeveelheid water die gebruikt verminderen, waardoor je verspilling tegen kunt gaan.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11620 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons