Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

LED dimmen | Alles wat je moet weten over het dimmen van LED lampen

17 november 2016

Kun je LED dimmen?

Simpelweg, ja. Maar er is meer te vertellen over hoe het dimmen van led lampen in zijn werk gaat, daarom vertellen we je graag meer over de dimbaarheid van de lampen. Na dit artikel weet jij alles wat je moet weten over LED dimmen met een LED dimmer.

Waar moet je op letten bij het dimmen van LED lampen?

Het dimmen van LED lampen is in principe geen enkel probleem. Alle nieuwe LED verlichting is vrijwel altijd dimbaar, tenzij het de goedkopere LED lampen zijn. Dan wordt er vaak bezuinigt op onderdelen zoals een dimbare LED chip.

 

Voor een goede dimbaarheid is het dus belangrijk dat je een LED lamp hebt wat dimbaar is. In onze collectie zijn eigenlijk alle LED lampen dimbaar tenzij anders aangegeven in de specificaties.

 

Het volgende punt is de LED dimmer. Een halogeendimmer werkt namelijk niet altijd goed samen met LED. Hier hebben wij eerder al een artikel geschreven. Dat ging over de werking van halogeendimmers met LED.

Dimbare LED lampen

Zoals u mogelijk al weet staat LED voor Light Emitting Diode,u00a0deze Diode geeft licht zodra er energie (elektriciteit) doorheen gaat. Des te meer elektriciteit door deze diode heen stroomt, des te meer licht de lamp zal geven. En andersom natuurlijk, als er minder stroom doorheen gaat zal de lamp ook minder licht afgeven.

 

 

Als we dit weten, zouden we eenvoudigweg kunnen zeggen dat LED lampen goed dimbaar zijn. Echter hangt de dimbaarheid van de lampen niet alleen af van de lamp zelf, de bepalende factor voor de dimbaarheid zit hem in de elektronica.

 

De stroom die door de LED lamp loopt moet gecontroleerd worden, dit gebeurt door elektronica dat de stroomtoevoer regelt. Deze elektronica zorgt er voor dat de maximum van een lamp niet overschreden wordt.

Maar het hangt dus ook van deze elektronica af of de LED lamp in zijn geheel dimbaar is of niet.

De techniek achter LED dimmen

Het dimmen van LED kan volgens twee technieken. Dat is de fase afsnijding en fase aansnijding techniek. Het is belangrijk dat je dit afstemt op je lamp. Heb je een lamp die volgens het fase aansnijding principe gedimt moet worden dan werkt een fase afsnijding dimmer niet. En vice versa natuurlijk.

 

Je vraagt je misschien af wat het verschil is tussen fase afsnijding en fase aansnijding? Zonder al te technisch te worden heeft dit te maken met de dimtechniek van de LED lamp.

 

Wij adviseren dus altijd om een dimmer te pakken die zowel fase afsnijding als fase aansnijding kan. Dan hoef je jezelf hier nooit zorgen over te maken.

Elektronica van LED lampen

De elektronica van de lampen is of direct gemonteerd in de lamp zelf of deze kan los en van buitenaf aangepast worden. Bij LED lampen die als vervanging dienen van halogeen of gloeilampen is het van belang dat de elektronica ingebouwd is in de lamp zelf.

 

Deze lampen kunnen niet geregeld worden door elektronica van gloei en halogeenlampen, omdat deze lampen op een andere manier geregeld worden.

 

Dimbare led lampen zijn tegenwoordig voor erg goede prijzen verkrijgbaar, ook deze zijn direct te vinden in onze webwinkel. Ook is het mogelijk om LED dimmers apart aan te schaffen, meer over de dimmers vindt u op de LED dimmers pagina.

 

Bij lampen die al in armaturen aangeleverd worden is het vaak goedkoper om de elektronica die alles regelt direct te gebruiken voor meerdere LED lampen tegelijkertijd. Indien u hiervoor kiest zou u de lampen in een serie moeten zetten, de driver die u dan gebruikt zou dan de stroom controleren en zorgt dat de juiste hoeveelheid wordt doorgezet naar de lampen. Het is dan wel van belang dat de driver dimbaar is.

Verbruik LED lampen dimbaar

Normaal gesproken zou een lamp die slechts half het licht geeft, ook slechts de helft van de stroomtoevoer nodig hebben. Echter zijn er veel factoren die dit beu00efnvloeden, waardoor dit niet zo eenvoudig gesteld kan worden.

 

Zo neemt de elektronica die nodig is voor het dimmen, zelf ook al wat energie in gebruik. Echter kan algemeen gezegd worden dat de helft van de toevoer ook de helft van het licht betekend.

 

Dit geldt niet voor traditionele lampen zoals de halogeen en gloeilamp. Daar geldt dat bijvoorbeeld een reductie van ongeveer 20% direct 60% minder licht betekend. Dit komt door de eigenschappen van de gloeidraden die zich in deze lampen bevinden.

 

Deze gloeidraden kunnen erg warm worden en om deze reden niet de juiste hoeveelheid energie doorzetten en omzetten tot licht.

Kopen LED lampen dimbaar

Bij het aanschaffen van dimbare LED lampen raden wij het u ten zeerste aan om altijd te informeren of de lampen goed dimbaar zijn. Mocht u zich afvragen of onze lampen dimbaar zijn of niet, vraag het dan gewoon even via onze livechat. Wij vertellen er graag meer over.

Samengevat over LED dimmen

LED dimmen is een prima mogelijkheid. Het dimt vrijwel traploos, heeft een mooie lichtkleur en is super makkelijk te realiseren met een LED dimmer.

 

Het is wel belangrijk dat je controleert dat de LED lamp die je koopt ook daadwerkelijk dimbaar is. Goedkopere LED lampen kunnen vaak niet dimmen.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

Letsleds Led verlichting home banner

Wat is het verschil tussen een geïntegreerde LED lamp en een losse lichtbron?

De aanbod binnen de LED markt is enorm. Zo zijn er lampen van verschillende vormen en maten, elk met eigen lichtbronnen, technieken en leuke bonussen. De grootste splitsing die je hierbij gaat tegenkomen is de keuze voor geïntegreerde LED verlichting of een losse lamp, zoals een GU10 lamp.

Echter heeft elke vorm zijn eigen vorm en nadelen, dus wij willen je met behulp van deze blog graag uitleggen welke voor- en nadelen deze varianten hebben.

LEES HET BLOG »
De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 12930 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons