Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

LED verlichting voor het toilet (wc)

7 februari 2017
badkamer led verlichting

Er zijn verschillende mogelijkheden om een toilet (of in de volksmond wc) te belichten. Men denkt dat dit erg simpel is omdat het maar een kleine ruimte is, maar er zijn wel degelijk zaken waar u rekening mee dient te houden.

LED hanglamp in de WC

Een LED hanglamp kan een heel mooi effect geven in het toilet, maar toch is deze vaak erg onpraktisch. Deze hanglamp zal veelal in het midden van het toilet hangen en daardoor veel schaduw creëren. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met het feit dat heren vaak zullen staan en daarbij hangt de hanglamp al snel in de weg. Hanglamp? Wel mooi, praktisch niet.

LED opbouwspots in het toilet

Er zijn verschillende soorten opbouwspots die de toilet kunnen verlichten. Dit kunnen zowel krachtige 9Watt plafonniere zijn, waarvan dan één stuks voldoende licht geven voor de gehele ruimte. Maar dit kan ook met opbouwspots die maar een minimale opbouwhoogte hebben, zoals al deze spots met maar 14mm opbouwhoogte. Het is ook nog mogelijk om de gehele WC te verlichten met een centrale plafonniere, zoals deze plafonniere van Letsleds.

LED inbouwspots functioneel of niet in het toilet?

LED inbouwspots zijn voor de meeste toiletten geschikt, dit komt doordat Letsleds een groot aanbod heeft. Tevens zijn de meeste inbouwspots kantelbaar, dus in een schuin plafond is een LED inbouwspot kantelbaar ook geen probleem! Tevens zijn er van hele kleine inbouwspots tot hele grote inbouwspots beschikbaar, dus voor elke ruimte een passende inbouwspot.

NEON LED strips in de wc ruimte

NEON LED strips worden steeds vaker in toiletten gebruikt, hierdoor wordt er gezorgd dat er geen spotvorming en schaduw meer ontstaat door één lichtpunt. Daarbij geeft een LED strip een heel mooi effect door het indirecte licht zoals hieronder op de twee voorbeelden te zien is. Een van de volgende waterdichte NEON LED strips zou direct passend kunnen zijn in de onderstaande situaties. Deze wordt overigens met een aluminium profiel geleverd. Er gemakkelijk aan te sluiten door een stekker in het stopcontact te steken, zo simpel is het!

Schakelaar of bewegingsmelder in het toilet?

De oude vertrouwde schakelaar of toch een nieuwe bewegingsmelder? Hieronder zal ik de voor- en nadelen beide benoemen. Een schakelaar is oud en vertrouwd, iedereen gaat hier standaard naar op zoek zodra de toilet ruimte binnengelopen wordt. Een simpele maar doeltreffende oplossing voor het schakelen van de verlichting in de wc. Maar toch kan een bewegingsmelder een betere oplossing zijn in veel gevallen. Ten eerste zal de verlichting automatisch aangaan zodra een persoon een stap binnen de toiletruimte stappen en daarbij zal de verlichting nooit langer aan staan dan noodzakelijk. Dus een kennis of eventueel een kind kan nooit vergeten om de verlichting uit te zetten.

Daarbij is dit ook erg handig als er bijvoorbeeld een feestje of een etentje gehouden wordt. Daarbij zijn vaak meerdere personen aanwezig die al snel de verlichting vergeten uit te zetten. Wie kent dat niet? Bij een bewegingsmelder is het probleem dat de verlichting in de wc uren onnodig aanstaat volledig verleden tijd!In de meeste gevallen, als het om een bestaande situatie gaat is het gemakkelijk om voor een inbouw bewegingsmelder te kiezen. Deze kan geplaatst worden in  dezelfde inbouwdoos als de oude schakelaar en daardoor wordt deze ruimte optimaal benut. In nieuwe situaties kan er ook gekozen worden om een opbouw bewegingsmelder te plaatsen, zodat deze niet  meteen in het oog valt.

Al met al bent u er nu achter gekomen dat er veel meer mogelijk is qua verlichting in een kleine ruimte zoals de toilet.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11849 reviews.