Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Breng sfeer naar jouw woonkamer met deze verlichtende tips!

25 augustus 2021
Blog | Header 2

Hoewel het altijd een rol heeft gespeeld, is anno 2021 goed zichtbaar dat verlichting een van de belangrijkste middelen is als het aankomt op het bepalen van de juiste sfeer. Met de juiste mix tussen verschillende lampen, sterktes en vooral type verlichting zorgen namelijk voor een veel aangenamer geheel. 

Vrijwel elke ruimte kan hier ontzettend veel voordeel uithalen; een kille badkamer wordt een oase van licht, dat kleine zoldertje is ineens een knus plekje om tijd door te brengen en de slaapkamer transformeert in het sfeervolste puntje van het huis. Natuurlijk erg mooi, maar vooral de woonkamer kun je hiermee naar een nieuw niveau tillen. Vooral omdat dit toch wel een van die ruimtes is die je juist zo fijn mogelijk wilt hebben, want je brengt er het gros van je tijd door als je niet werkt of slaapt.

Met behulp van deze tips hopen we je daarom ook weer een stapje verder te brengen richting de perfecte woonkamer, waar iedereen tot rust kan komen!

Waar de lampen branden, zo brandt het nergens: Verlichting kiezen op basis van jouw wensen

Dus jij bent op zoek naar goede verlichting voor de woonkamer? Dan is het natuurlijk handig om te weten waar je op moet letten, want het aanbod is eindeloos. Grote lampen, kleine spots, lampen die hangen of staan, en dan moet je nog beginnen over zaken als de Kelvin van de lamp. (Wil je meer weten over Kelvin, bekijk dan snel onze Kelvin blog). 

Aangezien verlichting zo ontzettend breed is, kun je verlichting in drie groepen indelen. Zo weet je namelijk welke verlichting je voor welke rol wilt gaan vervullen. Deze rollen zijn:

Basisverlichting:

Goede verlichting begint natuurlijk bij de basis. Voor een juiste aanpak op het gebied van verlichting begin je natuurlijk bij basisverlichting! Deze verlichting is meestal aangesloten op de ‘hoofdschakelaar’ en is meestal het eerste wat je zal inschakelen.

Deze verlichting wordt meestal op het plafond aangebracht, in de vorm van producten als een plafondlamp of een inbouwspot.

Functionele verlichting:

Naast basisverlichting is het ook raadzaam om gebruik te maken van functionele verlichting. Dit type verlichting gebruik je om te ‘werken’. Denk hierbij aan het lezen van een tijdschrift of een boek, een avondje schrijven op de bank of andere zaken waar goed zicht van belang is. 

Hierbij is het van belang dat je verlichting kiest die je breed kunt inzetten, zoals een tafellamp, kantelbare hanglamp of een richtbare vloerlamp.

Sfeerverlichting:

Hoewel sfeerverlichting misschien niet een must-have is, zou je dit wel kunnen zien als de kers op de taart als het aankomt op verlichting voor jouw woonkamer. Met behulp van de juiste lampen creëer je namelijk met gemak een zeer prettige lichtverdeling, zonder dat het te fel oogt. 

Voor deze verlichting kun je kiezen voor elementen als decoratieve tafel-, hang- of staande lampen. Ook kun je kiezen voor een mini spot, deze zie je bijvoorbeeld vaak terug in een nisje of onder een plank. Als je een dimmer hebt, kun je zelfs de functionele verlichting omdopen tot sfeerverlichting.

Tip: Maak een lichtplan voor de perfecte lichtverdeling!

Zoals je ziet (of eigenlijk leest) is er ontzettend veel om over na te denken als het aankomt op verlichting. Daarom is het ook belangrijk om de juiste keuzes te maken, zodat je er zeker van bent dat ook jouw woonkamer dadelijk op en top verlicht is.

Onze tip hiervoor? Maak een lichtplan! Aan de hand van een plattegrond van jouw woonkamer kun je namelijk makkelijk bepalen waar je lampen kwijt wilt, welke lampen dit zijn elk welk type verlichting je waar wilt gaan toepassen. Zo kom je nooit meer voor een onaangename verrassing te staan op het gebied van verlichting.

Onze experts in verlichting staan paraat!

Veel informatie toch? Natuurlijk kun je al snel aan de
gang gaan met deze lichttypes, maar een beetje hulp kan iedereen gebruiken.

Daarom kun je bij ons een gratis lichtplan laten opstellen, zo weet
je namelijk altijd dat je de perfecte lichtbalans hebt!

Een slim huis voor de toekomst: Verlichting wat slim is!

Maar met het verdelen van groepen houdt het natuurlijk niet op, want tegenwoordig heb je ook nog de keuze om voor slimme verlichting te gaan. Deze categorie is een goudmijn aan mogelijkheden, omdat je zo het licht in jouw woonkamer tot de kleinste detail kan regelen.

Dit type verlichting is kenmerkend omdat het zich vertakt naar twee verschillende punten:

Slimme lampen

Dit is de bekendste tak van de categorie, met grote spelers op de markt. De slimme lampen kenmerken zich in het feit dat deze op afstand te bedienen zijn én dat deze in de meeste gevallen gebruik kan maken van een rijk kleurenpalet. Hierdoor kun je jouw woonkamer niet alleen voorzien van het klassieke warm wit, maar krijg je ook de mogelijkheid om voor een van de maar liefst 16 miljoen kleuren te kiezen.

Wel handig om te weten: Slimme lampen staan op zichzelf, hierdoor hoef je géén dimmer te gebruiken. Daarom heb je enkel een schakelaar nodig om de lampen aan of uit te schakelen.

Slimme aansturing

Deze tak is misschien minder bekend, maar zeker niet minder handig. Dankzij deze producten kun je namelijk de ‘domme’ LED lampen slim maken. Door gebruik te maken van een slimme dimmer kun je de verbonden lampen op afstand aansturen, waardoor zaken als dimmen en in- en uitschakelen voortaan appeltje eitje is. 

Een tip: De slimme aansturing werkt nooit in combinatie met slimme lampen. Dit zijn namelijk twee losse systemen, waardoor deze elkaar in de weg gaan zitten.

En dat was het! Hopelijk heb je wat opgestoken van onze blog en kun je de tips naar hartelust gaan toepassen. Mocht je nog vragen hebben, of wil je graag hulp bij het bepalen van de beste lampen voor jouw woonkamer? Aarzel dan niet contact met ons op te nemen.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

Welke LED spotjes werken voor jouw badkamer nis?

Licht is belangrijk, ook voor de badkamer. Zelfs de kleinste delen wil je namelijk goed kunnen belichten, zoals jouw eigen badkamer nis naast de douche. Hier komen verschillende zaken bij kijken, dus met behulp van deze blog leggen we je graag uit welke LED spotjes het beste werken voor jouw badkamer nis!

LEES HET BLOG »
De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11778 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons