Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Waarom brand mijn LED lamp zwak terwijl de lamp uit staat?

8 juni 2017

LED lamp brandt zwak

Het is wellicht geen onbekend probleem, nadat je bepaalde lampen hebt uitgeschakeld blijven deze zachtjes doorbranden. Dit is natuurlijk een vervelende zaak, want als je verlichting uit is moet het ook echt 100% donker zijn. Het welbekende probleem staat ook wel bekend als lekspanning. Deze vorm van verloren spanning kan op verschillende manieren ontstaan, maar kan meestal wel worden opgelost. Met deze blog vertellen wij je hoe!

LED verlichting blijft zwak branden: Lekstroom

In veel apparaten zijn transformatoren en/of condensatoren aanwezig. Hier vind je vaak de oorzaak van kleinere lekstromen, en dit is helaas vrijwel niet te voorkomen. Hierdoor gaan jouw LED lampen zwak branden. Maar hoe kun je dit voorkomen? Dit kun je voorkomen door niet alleen de fase, maar ook de nuldraad te schakelen. Hierdoor kun je lekstroom én na gloeiende LED lampen voorkomen. Hiervoor kun je een tweepolige schakelaar gebruiken.

Een nadeel bij het gebruik van de tweepolige schakelaar is dat er ook een nuldraad (blauw in het schema) aanwezig moet zijn. Dit is in tegenstelling tot de enkelpolige schakelaar, aangezien daar alleen een fasedraad benodigd is. In de meeste gevallen moet je een extra nuldraad doortrekken vanuit een contactdoos, zodat je de werking in het geheel kunt garanderen. En helaas, de tweepolige schakelaar is niet altijd de oplossing voor lekspanning. Hierdoor kan de LED lamp alsnog zwak branden.

Lekstroom is overigens geen vreemde term voor de Nederlandse huizenmarkt. Er zijn namelijk veel huizen die hiermee te maken hebben. Dit probleem is echter pas zichtbaar geworden met de introductie van LED verlichting. Halogeen was namelijk aanzienlijk zwaarder als het op wattages aankwam, waardoor een lek van circa 1 Watt geen verschil maakte.

Inductieve spanning

Dit probleem komt voornamelijk voor bij volle leidingen of lange lengtes installatiedraad. Hierdoor is het namelijk mogelijk dat de fasedraad en nuldraad geringe inductieve spanning opwekken. Dit klinkt technisch, maar eigenlijk betekent dit dat de bekabeling lekspanning opwekt.

Hierbij gaat het niet om een foutieve aansluiting of een defect van de LED verlichting zelf. Het gaat hier gewoon om een normale eigenschap van elektrische wisselspanning. Ook hierdoor kan de LED lamp zwak branden.

Zelfs wanneer de bekabeling in kwestie (voornamelijk de fase- en nuldraad) is uitgeschakeld, kunnen deze alsnog verantwoordelijk zijn voor de overdracht van inductiespanning. Hierdoor kun je, zelfs met een uitgeschakelde tweepolige schakelaar, te maken hebben met LED lampen die zwak branden. De reden hiervoor? LED lampen hebben aanzienlijk weinig stroom nodig om te werken, dus dat kleine beetje inductiespanning is vaak genoeg om de lamp heel zwak te laten branden.

LED lamp brandt zwak: dimstabilisator universeel

Je kunt alle onnodige bedrading verwijderen uit de leidingen, maar hiermee hoef je het probleem niet op te lossen. In ieder geval niet als je te maken hebt met inductieve spanning. Maar hoe kun je dit probleem dan wel verhelpen?

Om het flitsen en/of nagloeien van uitgeschakelde LED lampen te verhelpen, kun je gebruik maken van een dimstabilisator. Deze werkt als de lampen niet op een dimmer staan aangesloten, maar ook op een normale schakelaar. Tevens kan een stabilisator ook het flikkeren tijdens het dimmen verhelpen.

LED Dimstabilisator Universeel

Met behulp van deze LED dimstabilisator universeel kun je het onrustige gedrag bij de lamp verhelpen, zowel voor het dimmen als in het algemeen. De stabilisator plaats je parallel over de verlichting.

Hierdoor verbruik je alleen de geringe aanwezige inductie of lekspanning, waardoor dit verdwijnt voordat de LED verlichting hiermee in aanraking komt.

De dimstabilisator kan de volgende problemen verhelpen bij LED verlichting:

  • Het nagloeien van LED verlichting terwijl de schakelaar uit staat, oftewel de LED lamp brandt zwak.
  • Onrustig flikkeren van de LED lamp in kwestie, wat soms uit het niets kan ontstaan.
  • Het dimmen van jouw verlichting wordt een stuk stabieler, dus mocht dit niet naar behoren gaan is dit een zeer geschikte oplossing.

LED lamp brandt zwak opgelost

Dus brandt jouw LED lamp zwak, of het je last van irritante flikkeringen? Dan biedt deze dimstabilisator de oplossing. Tevens kan deze stabilisator gebruikt worden om het zoemen of brommen van elektronische transformatoren en dimmers te voorkomen (zonder aangesloten nuldraad). Dankzij het compacte formaat (725 x 345 x 26 mm) kan deze dimstabilisator vrijwel altijd in een inbouwdoos verwerkt worden.

Voor alle duidelijkheid: deze LED dimstabilisator universeel verbruikt zelf geen stroom, en draagt daarom niet negatief bij aan de energie rekening. Enkel de eventuele inductieve lekspanning wordt opgenomen.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 12930 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons