Een veel voorkomend probleem bij LED lampen is dat deze knipperen, maar er zijn veel verschillen tussen knipperen en knipperen. Daarom geeft deze blog antwoord op de belangrijke vraag: waarom knipperen mijn LED lampen? Eerst wordt er behandeld waarom LED verlichting af en toe knippert op een dimmer, als het ware uit het niets. Onderaan worden nog een aantal andere problemen weergeven als uw dimmer altijd knippert.
Inductie overdracht oftewel lekspanning
Inductie overdacht zorgt ervoor dat uw lampen ineens uit het niets onrustig zijn of knipperen. Dit gebeurt zonder dat u aan de dimmer zit. Dit is meestal niet op te lossen door andere LED lampen. In een enkel geval wel door een goede LED dimmer. Maar meestal dient het opgelost te worden door een dimstabilisator. Maar ik zal eerst eens uitleggen waardoor dit onrustig flikkeren ontstaat.
Dit fenomeen ontstaat doordat er doordat er leidingen langs elkaar liggen in de muur of het plafond. Door de ene leiding loopt bijna geen stroom (wattage) van de LED lampen en op de andere leiding zit bijvoorbeeld een koelkast en vriezen aangesloten. Doordat de koelkast en vriezer om de zoveel tijd aan en uit springen ontstaan er spanningsverschillen. Deze spanningverschillen tussen de twee leidingen zorgt voor een kleine frictie wat inductie overdracht genoemd wordt. Deze inductie overdracht op de andere leiding met LED lampen in vaak maar heel klein. Maar ook 0,5Watt kan al hele erg flitsen opleveren bij LED lampen, omdat die simpelweg zo zuinig zijn.
Zelf met dimmers met een derde aansluitdraad, de blauwe nuldraad, kan lekspanning voorkomen. De lekspanning komt dan voor in de leidingen tussen de dimmer en de LED lampen. Inductie overdracht zorgt er ook voor dat LED lampen nagloeien, dat kunt u hier lezen.
Toch is er een simpele oplossing voor dit probleem, namelijk een LED dimstabilisator universeel.
Deze dimstabilisator zorgt ervoor dat de inductie overdracht oftewel lekspanning weggeleid wordt, en maakt de stroom voor de LED lampen stabiel. De dimstabilisator dient dan ook zo dicht mogelijk bij de LED lampen geplaatst worden. Dus voor elke groep lampen is één dimstabilisator nodig en deze plaatst u steeds vlak voor de eerste LED lamp.
Hieronder kunt u zien hoe de dimstabilisator aangesloten dient te worden.
Nog even kort samengevat; Het onregelmatig knipperen van LED lampen is vaak niet op te lossen door andere LED lampen of LED dimmers aan te schaffen. Dit is in de meeste gevallen op te lossen door één LED dimstabilisator universeel te plaasten per groep lampen die gedimd worden.
Halogeen- of gloeilamp dimmer
Dit is een probleem wat optreedt als u nieuwe LED lampen op een traditionele dimmer plaatst, het wattage van de LED lampen is te laag voor deze dimmer waardoor deze gaat knipperen als u de LED lampen wilt gaan dimmen. Het aanschaffen van een LED dimmer is in dit geval dan vaak de oplossing. Een belangrijke vraag bij het kiezen van LED dimmers is: Weet u of uw lampen dimbaar zijn door middel van fase afsnijding of fase aansnijding? Weet u dat niet, dan zou ik de volgende dimmer aanraden, deze maakt gebruik van beide technieken en kan daardoor 99% van alle dimbare LED lampen dimmen: https://letsleds.nl/product/led-dimmer-fase-af-en-aansnijding-2/
Knipperen met een LED dimmer?
Knipperen uw lampen zodra u wilt gaan dimmen met uw LED dimmer? Dan heeft u waarschijnlijk een LED dimmer met de verkeerde dimtype voor uw type lampen. Dan zou ik de volgende dimmer aanraden, deze maakt gebruik van beide technieken en kan daardoor 99% van alle dimbare LED lampen dimmen: https://letsleds.nl/product/led-dimmer-fase-af-en-aansnijding-2/
Knipperen uw lampen af en toe, dus uit het niets, lees dan bovenaan de blog de eerste alinea’s even om uw probleem op te lossen.