Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Wordt een LED lamp warm of heet?

12 juni 2017
Dimmer in woonkamer

LED lampen zijn een betere keuze dan gloeilampen op veel verschillende vlakken. Ze gaan langer mee, verbruiken minder energie en er zijn meer verschillende kleuren en maten beschikbaar vergeleken met traditionele verlichting. Maar wat over de warmte – wordt een LED lamp warm of heet? Iedereen weet namelijk dat traditionele gloeilampen erg warm kunnen worden als deze een tijdje aanstaan. Maar hoe zit het met LED verlichting? Hoe warm wordt deze als de lamp de hele avond aanstaat?

Hoe heet wordt een LED lamp?

Het antwoord op de vraag is simpel. Ze worden namelijk niet erg warm. Een krachtige LED lamp (van 6 watt in een normale behuizing) kan tussen de 40 en 50 graden worden als deze een tijdje aanstaat. Dat betekent dat u hem dus niet zomaar vast kunt pakken. Echter, verdwijnt de hitte na enkele centimeters al. U voelt de lamp dus niet gloeien wanneer u er dicht bij in de buurt komt. LED lampen zijn dus uitermate geschikt wanneer u kinderen thuis hebt. Zij kunnen zich niet branden aan de LED verlichting – wat soms wel gebeurd met traditionele gloeilampen.

Waarom wordt LED minder warm dan gloeilampen?

De reden dat LED lampen minder warm of heet worden dan traditionele lampen kunnen we uitleggen door simpele natuurkunde. LED lampen zijn namelijk veel efficiënter in het gebruik van stroom. Gloeilampen hebben ongeveer een efficiëntie van 10%. Dat betekent dat voor elke watt die naar verlichting gaat, er 9 watt omgezet wordt naar hitte. Daarom worden gloeilampen zo heet (en heten ze ook gloeilampen). LED verlichting heeft ongeveer een tegenovergestelde efficiëntie.

Een LED lamp zet namelijk bijna 90% van zijn energie om in licht. Er is dus heel weinig ruimte om warmte te produceren. Daarnaast geven gloeilampen hun warmte af aan de bol. Dat zorgt ervoor dat zij erg warm worden. LED verlichting daarentegen geeft de warmte af aan de achterkant van de elektronicaplaat waarop het lampje is bevestigd. Ook dit zorgt ervoor dat LED verlichting minder warm wordt.

Interesse in LED lampen?

Als u interesse heeft in LED verlichting, dan bent u op deze site aan het juiste adres. U kunt hier LED lampen vinden in elke maat en sterkte. Voor thuis of op werk. We hebben veel ervaring en delen dat graag met u. Zo kunnen we u ook adviseren over trends, zoals de zoals de zwarte inbouwspots die momenteel erg populair zijn. Mocht u andere vragen hebben over de warmte van LED lampen, stelt u deze dan gerust via de chat!

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

Letsleds Led verlichting home banner

LED filament lampen

Natuurlijk weten we allemaal dat Thomas Edison de gloeilamp heeft uitgevonden. Ondertussen zijn we erachter gekomen dat deze gloeilampen veel

LEES HET BLOG »
De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11849 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons