Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Jouw zolder verbouwen? Dit komt er allemaal bij kijken!

21 oktober 2022
Een zolder verbouwen kan een ontzettend uitgebreid project worden, afhankelijk van de wensen die je hebt. In deze bloggen laten we je graag zien welke mogelijkheden er zoal zijn, om je te helpen aan extra inspiratie!

Als je meer uit jouw woning wilt halen, zijn er tal van mogelijkheden om aandacht aan te besteden. Een daarvan is het updaten van jouw oude, stoffige zolder. Zo kun je ervoor kiezen om jouw zolder te voorzien van een likje verf, een goede vloer en een dakraam of dakkapel, of kun je transformeren in een volledig bewoonbare ruimte. 

Om je hierbij te helpen, hebben we een aantal tips voor je verzameld. Zo weet je dadelijk wat er mogelijk is en waar je aan toe bent als het aankomt op het verbouwen van jouw zolder!

Zolder verbouwen: Waarvoor wil je jouw zolder gaan gebruiken?

Allereerst is het belangrijk om te weten waar je de zolder voor wilt gebruiken. Dit is namelijk bepalend voor de werkzaamheden die je moet gaan verrichten. Want als de zolder perfect aansluit op jouw wensen, is het al snel een stuk prettiger om er tijd te besteden.

Want terwijl een standaard opslag alleen maar bedoeld is om dozen en spullen droog op te slaan, vraagt een hobby- of slaapkamer om meer aanpassingen. Zo wil je de zolder voorzien van de nodige isolatie, is een mooie afwerking geen overbodige luxe en wil je ervoor zorgen dat er genoeg warmte en daglicht aanwezig is.

Doe inspiratie op voordat je begint met het verbouwen van de zolder

Afhankelijk van de gekozen functie voor jouw zolder, is het tijd om te kijken naar voorbeelden van wat je uiteindelijk wilt bereiken. Het bestemmingsplan is namelijk de eerste stap, maar het fantaseren is het eerste ‘leuke’ gedeelte van de verbouwing. 

Voor het opdoen van inspiratie raden wij je aan om rond te kijken op plekken als Pinterest of Instagram, zodat je snel afbeeldingen kunt vinden van mooie oplossingen en stijlen die je voor de zolder kunt gebruiken. En als je dit vormgeeft in de vorm van een moodboard, heb je altijd een referentiekader tot jouw beschikking gedurende de verbouwing van jouw zolder!

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van handige tools om jouw ideeën nog beter vorm te geven. Neem bijvoorbeeld Google Sketchup: Dit is een simpel programma waarmee je in een paar stappen een kamer kunt tekenen in een 3D omgeving. Hierdoor kun je jouw ideale kamer tot in de detail vormgeven, zodat je dadelijk precies weet wat er moet gebeuren.

Zolder verbouwen: De kosten van het frame

Een zolder verbouwen is makkelijker gezegd dan gedaan, want er komt veel meer bij kijken.

Met behulp van het onderstaande schema willen we je graag laten zien wat de gemiddelde kosten zijn van specifieke werkzaamheden die relevant zijn voor het verbouwen van jouw zolder:

Zolder verbouwen: Uiteindelijke kosten bij het verbouwen

Als je de zolder eenmaal gaat verbouwen, is het natuurlijk goed om te weten dat de kosten hiervoor enorm kunnen variëren. Er zijn namelijk ontzettend veel zaken die de uiteindelijke prijs kunnen beïnvloeden, wat afhankelijk is van de eisen en wensen die je hebt.

Zo kun je ervan uit gaan dat je rekening moet houden met de kosten van isolatie en het plaatsen van de nodige elektriciteit. Dit is het goedkoopste scenario, maar beperkt de leefbaarheid tot een bescheiden opslag voor zaken als kerstversiering of oude school spullen. Dit komt meestal neer op een gemiddelde van 500 tot 1000,-.

Echter is de kans groot dat er meer komt kijken bij de verbouwen van jouw zolder. Een gemiddelde verbouwing kan momenteel al snel oplopen tot een hoger bedrag. Denk hierbij aan zo’n 5 tot 10.000 euro. Hierbij moet je rekening houden met zaken als isolatie, een eenvoudige trap met een enkele draai of elektriciteit. Daarnaast kun je voor dit geld aan de slag met de verwarming en kun je het plafond, de muur en de vloer afwerken. En mocht je nog genoeg geld hebben, dan kun je ervoor kiezen om een simpele dakkapel te plaatsen voor het broodnodige daglicht.

De zolder splitsen met behulp van een tussenwand

Aangezien de meeste zolders over dezelfde maten beschikken als de rest van het huis, is er ontzettend veel ruimte om mee te spelen. Daarom komt het regelmatig voor dat de zolder voor meerdere doeleinden wordt gebruikt. Denk hierbij aan een washok, een opslag of zelfs een werkkamer. En nu wil je natuurlijk niet aan het werk zijn terwijl je tussen muffe dozen zit of als de wasmachine volle toeren aan het draaien is. Daarom is het raadzaam om te kijken naar de mogelijkheden voor een fatsoenlijke tussenwand.

Een tussenwand voor de zolder bestaat meestal uit gips, hout of een combinatie van beiden. Dit bied een goede basis voor het scheiden van de kamers én geeft je de mogelijkheid om zaken als elektriciteit door het muurtje te leggen. 

Vervolgens kun je het de muur nog afwerken met behulp van het nodige stucwerk, zodat je dadelijk kunt genieten van een compleet afgewerkte zolder die strak oogt én als een geheel gepresenteerd wordt.

Het verschil tussen een dakraam of dakkapel

Als er een onderdeel is die het overwegen zeker waard is, dan is het wel een punt voor natuurlijk licht op jouw zolder. Dit wordt altijd gedaan met behulp van een dakraam of een complete dakkapel. Dit zijn type ramen die specifiek vormgegeven zijn voor plaatsing in het dak van jouw zolder. Maar natuurlijk zijn er wel verschillen, dus deze leggen we graag aan je uit!

Een dakraam

Allereerst het dakraam. Dit is de goedkoopste optie als het aankomt op het ontvangen van natuurlijk licht. Een dakraam is in veel verschillende vormen en maten beschikbaar, zoals een enkelvoudig raam, een twee in een raam of zelfs een drie in een raam. Hierdoor heb je meerdere panelen die je elk open of dicht kunt laten. 

Daarnaast zijn er ook variaties beschikbaar in de vorm van verschillende type vensters. Als eerste heb je het tuimelvenster. Dit type komt het meeste voor en kenmerkt zich aan de koppeling in het midden van het raam. Hierdoor trek je de bovenkant van het dakraam naarbinnen als je het raam opent. Let wel op dat je jouw hoofd niet stoot, want een laag raam met tuimelvensters is niet altijd even comfortabel.

Daarnaast kun je ook kunnen voor een uitzettuimelvenster. Deze ramen open je naar de buitenkant. Hierdoor steken de ramen meer uit, maar verlies je geen ruimte aan de binnenkant van het huis. Deze ramen kun je, net zoals bij tuimelvensters, voorzien van elektronische bediening.

Een dakkapel

Dit is de luxe optie voor jouw zolder, want naast extra daglicht creëer je ook meer werkbare ruimte op de zolder. Met behulp van een dakkapel plaats je namelijk een uitstekende ‘bubbel’ die het mogelijk maakt om standaard, verticale ramen te plaatsen op jouw zolder. 

En als je ervoor kiest om de zolder te verbouwen, is dit zeker een goede optie om te overwegen als de zolder gebruikt gaat worden als een volwaardige slaapkamer. Extra ruimte in dit opzicht is namelijk een enorm groot voordeel, zeker als je de ruimte kunt gebruiken.

Zolder verbouwen: Een vaste trap plaatsen

Zoals eerder aangegeven is het plaatsen van een trap misschien niet de goedkoopste ingreep, maar het brengt ontzettend veel voordelen met zich mee. Zo’n onhandige vlizotrap is misschien wel handig als je weinig ruimte hebt, maar het maakt de zolder veel slechter bereikbaar. Daarom is het altijd aan te raden om een volwaardige trap te plaatsen.

Een vaste trap kom je in veel verschillende vormen en maten tegen, waarbij de kosten afhankelijk zijn van gebruikte materialen en hoe de trap wordt opgebouwd. Zo is een rechte trap met goedkoop hout al snel te vinden voor een prijskaartje van gemiddeld €1.000,-, terwijl een dure trap met verschillende gedraaide elementen met luxe aankleding weer €1.500 tot €2.000,-.

Verschillende mogelijkheden voor zonwering bij het verbouwen van jouw zolder

Zoals eerder aangegeven is het plaatsen van een trap misschien niet de goedkoopste ingreep, maar het brengt ontzettend veel voordelen met zich mee. Zo’n onhandige vlizotrap is misschien wel handig als je weinig ruimte hebt, maar het maakt de zolder veel slechter bereikbaar. Daarom is het altijd aan te raden om een volwaardige trap te plaatsen.

Een vaste trap kom je in veel verschillende vormen en maten tegen, waarbij de kosten afhankelijk zijn van gebruikte materialen en hoe de trap wordt opgebouwd. Zo is een rechte trap met goedkoop hout al snel te vinden voor een prijskaartje van gemiddeld €1.000,-, terwijl een dure trap met verschillende gedraaide elementen met luxe aankleding weer €1.500 tot €2.000,-.

De zolder inrichten

Als eenmaal klaar bent met het verbouwen van de zolder, is het tijd om de nieuwe kamer in te richten. Hier komt stiekem veel bij kijken, maar gelukkig is dit vrij weinig in vergelijking met de rest van de verbouwing. 

Als eerste is het belangrijk om te kijken naar het schilderwerk. Het schilderen van de muren en het plafond gaat natuurlijk de meeste tijd in beslag nemen, maar uiteindelijk is dat het zeker waard. Hierbij is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je voor een gebalanceerde laag zorgt die goed dekkend en vlak is.

Uiteraard is de kleur van de verf ook enorm belangrijk, want als de kleuren te donker kan dit ervoor zorgen dat de kamer veel kleiner oogt. Daarom raden wij je aan om niet teveel met donkere kleuren te werken. Zo is een gekleurde muur meer dan voldoende, aangezien je dan met voldoende contrast kunt werken.

Zolder verbouwen: Meubels om de ruimte optimaal in te richten

Daarnaast is het ook goed om te kijken naar de mogelijkheden die je hebt voor meubels die je op de zolder wilt toepassen. Zo kun je kiezen voor kasten met schuine bakken, zodat je deze gemakkelijk kunt toepassen in combinatie met het schuine plafond. Daarnaast kun je een bureau gemakkelijk plaatsen bij het schuine plafond.

En als het aankomt op zaken als een bed, is het wel raadzaam om genoeg ruimte om het bed te realiseren. Zo loop je geen risico dat je tegen het plafond aankomt als je opstaat. Uiteraard kun je de onderkant van het bed ook gebruiken als extra opslag, dus dat is een win win situatie.

Zolder verbouwen: De juiste verlichting

Tevens is het goed om te kijken naar de mogelijkheden omtrent verlichting voor jouw zolder. Iedereen heeft namelijk behoefte aan voldoende licht. 

Een optie die voor de hand ligt zijn natuurlijk de LED opbouwspots die je op het plafond kunt plaatsen. Deze spots hebben het grote voordeel dat niet aan de slag hoeft met een gatenzaag, want je de kunt ze gemakkelijk op het plafond of eventuele balken bevestigen. Daar zijn er veel opbouwspots die je gemakkelijk kunt richten of kunt voorzien van slimme verlichting. Hierdoor kun je de spots geheel naar wens inrichten.

En beschik je over een afgedekt plafond, dan raden wij het zeker aan om te kijken naar het uitgebreide aanbod inbouwspots. Deze zijn in verschillende vormen en maten beschikbaar, met mooie voordelen als kantelen en makkelijke installatie. Daarnaast speelt de diepte ook een grote rol, want je kunt ook kiezen voor extra ondiepe spots of spots met vervangbare lichtbronnen. 

Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden naast spots voor aan het plafond, zoals wandlampen, strips of tafel- en vloerlampen.

woonkamer inspiratie verlaagd plafond inbouwspots

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11490 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons