Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Schutting ideeën opdoen? Wij helpen je op weg!

18 mei 2022

Een tuin is natuurlijk niet compleet zonder een goede schutting. Het dient niet alleen als scheiding tussen jouw tuin en die van de buren, maar werkt ook beschermend voor planten die je in jouw tuin hebt. Zo houden ze de wind tegen, zorgen ze ervoor dat er bijna altijd schaduw te vinden is en dat je hoe dan ook kunt genieten van een comfortabele buitensituatie. Al moet het weer het wel toelaten.

Echter is het kiezen van een schutting niet zo eenvoudig als dat het lijkt. Er zijn namelijk ontzettend veel keuzes die je moet maken, zoals materiaalkeuze, de kleur en de afmetingen van de schutting. Moet de schutting voor een complete afsluiting zorgen, of moet de schutting juist openingen hebben voor extra licht of wind? En hoe zit het met het decoreren, want ben je van plan om de schutting te voorzien van genoeg decoraties zoals beplanting, of wil je het juist minimalistisch houden?

Om je op weg te helpen met het kiezen van de perfecte schutting voor jouw tuin, hebben we deze blog voor je samengesteld. Hier vindt je tal van tips, foto’s en verdere informatie die je als inspiratie kunt gebruiken voor het kiezen van de perfecte schutting!

Wat komt er zoal kijken bij het kiezen van een goede schutting?

Aangezien een schutting een belangrijke rol speelt in het afronden van jouw droom tuin, is het van groot belang dat je een goede keuze maakt. Een goede schutting oogt namelijk niet alleen mooi, maar is een verantwoordelijke aankoop waar je nog lang plezier aan kunt beleven. Om je te helpen met het maken van een keuze, hebben we de volgende punten voor je op een rijtje gezet:

1

Bepaal vooraf welk budget je tot jouw beschikking hebt?

Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar het komt toch vaak voor dat de verwachtingen van een schutting niet in verhouding zijn tot het budget. Zo kun je er niet zomaar voor kiezen om gebruik te maken van dure materialen, terwijl je hetzelfde resultaat kunt bereiken met bijvoorbeeld hout. Zo blijf je toch binnen het budget, terwijl je wel het beoogde resultaat bereikt en kunt genieten van goede kwaliteit.

2

Welke materialen kun je toepassen in jouw tuin?

Een tuin is een plek waar altijd veel liefde en tijd in wordt gestoken, dus het is wel zo prettig als het totaal plaatje klopt. Daarom raden we je ook van harte aan om je goed te verdiepen in mogelijke materialen die je kunt toepassen in jouw tuin. Zo kun je kijken naar materialen die je al gebruikt of welke materialen een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de tuin.

3

In hoeverre wil je de schutting gaan decoreren?

Hoewel dit op het eerste gezicht minder belangrijk is, kan de keuze voor een specifieke schutting de mogelijkheden voor decoratie flink beïnvloeden. Vrijwel alle wand accessoires hebben namelijk een houvast nodig, iets waar de schutting ook ruimte voor moet kunnen bieden. Zo is een schutting van beton minder prettig vanwege het harde en gladde oppervlak, terwijl een schutting van hout juist erg toegankelijk is.

Schutting ideeën: De klassieke houten schutting

Deze variant heeft geen introductie nodig, want de houten schutting kom je overal tegen. Deze oldtimer is nog altijd een goede keuze, aangezien een houten schutting veel voordelen met zich meebrengt. Zo is het gemakkelijk in gebruik, is het voordelig in de prijs en is het een natuurlijke toevoeging aan jouw tuin. Daarom past een houten schutting altijd, ongeacht hoe jouw tuin eruit ziet!

Echter is het altijd handig om vooraf goed te kijken naar de verschillende houtsoorten waar een schutting van wordt vervaardigd. Elke houtsoort biedt namelijk mogelijkheden, maar hebben elk hun eigen gebruikershandleiding. Om je op weg te helpen, hebben we de vier bekendste houtsoorten voor je op een rijtje gezet. Namelijk Grenenhout, Vurenhout, Douglas hout en Hardhout.

Grenenhout

Dit type hout komt voort van een grove den, een boom die het goed doet in Midden en Noord Europa. Door het klimaat op deze plekken groeit de boom langzaam, maar wordt het hout wel veel sterker. Grenen en Vurenhout lijken erg veel op elkaar, met dezelfde kleur en soortgelijke eigenschappen.

Vurenhout voor de schutting

Vurenhout

Vurenhout is de meest gebruikte houtsoort van Nederland. Het grote voordeel van dit type hout is dat je het gemakkelijk kunt bewerken en bijna geurloos is, naast het het feit dat het hout ook goedkoop is. Het hout is erg stevig, waardoor je er zeker van bent dat het goed tot zijn recht komt in jouw tuin.

Douglas hout

Dit hout is enorm sterk en duurzaam, waardoor het tegenwoordig een enorm populaire keuze is voor gebruik in de tuin. Het hout is afkomstig van sparren die hun oorsprong kennen in het westen van Noord-Amerika, waar deze bomen tot wel 100 meter kunnen komen. Echter worden deze bomen tegenwoordig op veel plekken geteeld, zo ook in Nederland!

Hardhout

Hardhout is de sterkste houtsoort die je tegen gaat komen, wat de naam ook verklaart. Door het leven in het regenwoud is het hout goed bestand tegen aantasting van zaken als schimmels en insecten. Tevens gaat dit type hout lang tot wel 25 jaar mee, waardoor het een duurzame keuze is waar je nog lang profijt van zult hebben.

En dat de populariteit van de houten schutting onverminderd blijft, is natuurlijk niet zonder reden. Deze schutting heeft namelijk ontzettend veel pluspunten, waardoor het ontzettend fijn is om zo’n schutting te beschikken. Hieronder hebben we een aantal punten voor je op een rijtje gezet:

1

Een houten schutting is een goedkope oplossing

Hoewel de prijzen van hout de afgelopen jaren zijn gestegen, blijft de houten schutting een interessante optie voor mensen die op de portemonnee willen letten. Zo kom je voor elke prijsklasse wel een goede schutting tegen, zonder dat je hoeft te vrezen voor de kwaliteit.

2

Een houten schutting is makkelijk op maat te maken

Hout is materiaal wat gemakkelijk te bewerken is, waardoor je ontzettend makkelijk kunt schakelen als er aanpassingen zijn in jouw tuin. Zo kun je jouw huidige schutting makkelijk inkorten of verlengen, zolang je beschikt over de juiste middelen.

3

Een houten schutting heeft oneindig veel opties voor kleur

Daarnaast zit je niet vast aan de kleur van het hout zelf, want de meeste soorten kun je gemakkelijk voorzien van een kleurtje. Hierdoor kun je jouw houten schutting veel diverser inzetten, waardoor het geheel beter kan aansluiten op jouw ideale tuin.

Een voorbeeld van een houten schutting
Een voorbeeld van een houten schutting

Schutting ideeën: Een Trellis schutting is de perfecte keuze als je voor variatie gaat

Natuurlijk hoeft niet alles potdicht te zijn, want soms is variatie juist hetgene waar je naar op zoek bent. Dankzij een zogeheten Trellis schutting kun je dit makkelijk regelen, aangezien je het gemakkelijk kunt aansluiten op jouw huidige schutting. Zo kun je jouw schutting gemakkelijk voorzien van de nodige ademruimte, zonder dat je het geheel meteen om moet gooien.

Een Trellis schutting kom je in allerlei soorten en maten tegen. In de meeste gevallen worden deze schuttingen namelijk gewoon gemaakt van hout, maar ook gaas en zelfs staal zijn tegenwoordig populaire opties. Dit wordt vaak gecombineerd met beplanting wat omhoog kan groeien, zoals een klimop. Deze planten vinden de ruimtes tussen de staven enorm fijn, waardoor je ze beheerst kunt laten groeien.

Uiteraard heeft een Trellis schutting een groot nadeel: Je kunt er goed doorheen kijken. Dit is natuurlijk een groot voordeel, maar zorgt er ook voor dat pottenkijkers geen moeite hebben om een kijkje in jouw tuin te nemen. Echter hoeft dit niet te betekenen dat je het idee van de Trellis moet laten varen, want veel mensen kiezen ervoor om gebruik te maken van een enkelzijdige Trellis. Hierdoor is de buitenkant van de schutting bedekt, terwijl je aan de binnenkant nog altijd profijt hebt van het raamwerk.

Een Trellis schutting met beplanting

Schutting ideeën: Een bakstenen muur als uitbreiding van jouw woonhuis

Deze optie komen we nog altijd veel tegen, maar wel voornamelijk bij oudere huizen in de meeste steden. Zo beschikken veel huizen in de oude stadskernen over muren van dezelfde stenen, waardoor het karakter van het huis verder wordt doorgetrokken naar de tuin. Hierdoor je bij de aanschaf van zo’n huis niet meer te kijken naar een schutting, aangezien je al beschikt over een sterke en karakteristieke schutting met geschiedenis.

En mocht je beschikken over een nieuw huis wat niet geschikt over dit type schutting? Geen nood, want ook voor deze situaties kun je gewoon kiezen voor een schutting van natuur stenen of bakstenen. Bij het plaatsen van een schutting als deze is het echter wel raadzaam om een sterke fundering aan te leggen. Bakstenen zijn namelijk niet bepaald licht van gewicht, waardoor een sterke basis cruciaal is. Hiervoor wordt rekening gehouden met ongeveer ⅓ à ¼ van de totale hoogte.

Naast een sterke bouw kun je ook creatief zijn met de bakstenen. Zo kun je ervoor kiezen om te werken met patronen bij de stenen, kun je de stenen voorzien van een leuk kleurtje en kun je de muur voorzien van tal van decoraties. Hiervoor raden we aan dat je gebruik maakt van de juiste boor en plugjes, zodat je eventuele beschadigingen kunt voorkomen.

Schutting ideeën: Kies voor modern, duurzaam en kleurrijk met een betonnen schutting

Op het eerste gezicht zou je het niet verwachten, maar beton wordt steeds populairder voor gebruik in de tuin. Het oogt erg modern, vergt weinig onderhoud en gaat een leven lang mee. Daarnaast is het onzettend breed inzetbaar, waardoor de betonnen panelen altijd een plekje kunnen vinden in de tuin. 

Het stigma van een betonnen schutting is dat het niets meer was dan een grijze massa die je vaak langs de snelweg tegenkomt, maar tegenwoordig ligt dat wel anders. Dankzij de verschillende ontwikkelingen op het gebied van productietechnieken is het namelijk een stuk makkelijker geworden om leuke dingen te doen met het beton. Hierdoor is de decoratieve waarde van het materiaal een stuk beter geworden, met als gevolg dat zaken als kleur en patronen ook mogelijk zijn.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een combinatie van materialen, waarbij betonpalen de basis zijn. Als het aankomt op de palen, zijn er natuurlijk ontzettend veel mogelijkheden. Denk hierbij aan de verschillende hoogtes voor de palen, eventueel vergezeld door een lage betonnen muur. Dit wordt vervolgens afgerond door middel van bijvoorbeeld een reeks planken of gaas wat je kunt opvullen met klimop planten. 

Een schutting van beton
Een schutting van schanskorven

Schutting ideeën: Een stevig en stoer alternatief voor jouw houten schutting met de schanskorven schutting

Schanskorven zijn metalen korven die gemaakt zijn van gegalvaniseerd staal. Dit betekend dat je kunt genieten van de sterkte van traditioneel staal, terwijl het ook bestand is tegen het weer dankzij de beschermende laag. Deze kolven worden vervolgens gevuld met keien, natuurstenen of zaken als hout of schors. Dit zorgt ervoor dat je kunt genieten van een prachtige schutting met een combinatie van industriële en natuurlijke materialen. Een echte trendsetter!

Dankzij de materiaalkeuze is deze schutting ook enorm duurzaam. De materialen gaan namelijk een leven lang mee, waardoor je er nog lang profijt van zult hebben. Ook vereist het geheel vrijwel geen onderhoud, aangezien alles naturel is. Dus je hoeft niet bang te zijn voor zaken als verf wat afbrokkelt of groen wat uit de vorm groeit. 

Tevens kun je nog genieten van een leuke bonus, want deze schanskorven zijn ook enorm handig als het aankomt op het dempen van geluid. Afhankelijk van de vulling heb je namelijk te maken met een extra stevige muur die dankzij zijn oneven oppervlakte het geluid kan blokkeren. Dit is uiteraard ook top voor de privacy, aangezien een dichte vorm als deze er ook voor zorgt dat je geen last hebt van pottenkijkers.

Schutting ideeën: Een dubbelstaafmat hekwerk is een duurzame, stevig en moderne oplossing

Dit type hekwerk heeft de afgelopen jaren veel terrein gewonnen als het aankomt op populariteit. En hoewel deze hekken veelvuldig gebruikt worden bij plekken als speeltuinen, verenigingen of scholen, kom je het steeds vaker tegen in de achtertuin. 

Het grote voordeel van dubbelstaafmatten hekwerken is dat ze ontzettend duurzaam zijn. Ze zitten degelijk in elkaar, kunnen tegen een flink stootje en gaan lang mee. Tevens zijn de hekken gebouwd van materialen die zijn voorzien van bescherming tegen de verschillende weertypes, waardoor je niet hoeft te vrezen voor roestvorming en hekken die kracht verliezen.

Daarnaast beschikt dit dubbelstaafmat hekwerk over nog een groot voordeel: Deze hekken zijn ontzettend makkelijk te combineren met de nodige beplanting. Dit wordt natuurlijk mogelijk gemaakt door de openingen in het hek, waardoor het plaatsen van bloembakken en andere wanddecoraties appeltje eitje is.

En heb je behoefte aan meer privacy? Geen enkel probleem! Er zijn namelijk ontzettend veel opties als het aankomt op het afschermen van jouw tuin terwijl je gebruik maakt van dit hekwerk. Populaire opties zijn het plaatsen van planken, golfplaten of het planten van een klimop. Hierdoor beschik je al snel over een natuurlijk ogende schutting, met de bijkomende voordelen van het metalen frame wat zijn mannetje kan houden.

Een schutting van dubbelstaafmat hekwerk
Een schutting gemaakt van Cortenstaal

Schutting ideeën: Ga voor modern en eigenzinnig met een schutting van cortenstaal

Als je op zoek bent naar een moderne schutting die ontzettend uniek oogt en op kan gaan in het groen, dan ben je bij dit materiaal op de juiste plek! Een schutting gemaakt van Cortenstaal is namelijk een echte eye-catcher die perfect aansluit op tuinen met meer groen. Door de roestbruine en oranje kleur van het staal oogt de schutting namelijk erg natuurlijk in combinatie met de nodige bomen, struiken en bloemen.

Een cortenstaal schutting wordt in de meeste gevallen op maat geleverd, nadat deze tot de millimeter nauwkeurig is gesneden met behulp van een laser. Echter wordt deze schutting geleverd als een standaard stalen schutting, aangezien de roestvorming ongeveer 4 tot 6 maanden kan duren. Mocht je nieuwe struiken of bloemen plaatsen in combinatie met de schutting, dan zal de groei aardig gelijk lopen. Dit zorgt voor een prachtig beeld in jouw tuin.

Net zoals andere schuttingen heeft ook Cortenstaal een goede fundering nodig, zodat de schutting een goede houvast heeft. Met deze basis kun je genieten van een ontzettend sterke schutting die slijtvast is, bestand is tegen de verschillende weertypes én een lang leven heeft.

Schutting ideeën: Bamboe als een divers en natuurlijke keuze voor jouw schutting

Iedereen is wel bekend met bamboe. Bamboe is een bijzonder sterke houtsoort die enorm snel groeit. Het is daarom ook niet gek dat een bamboe schutting erg in trek is onder de vele huisbezitters. Voor veel mensen dient het ook als een goed alternatief voor de loggere houten of de massieve stenen schuttingen. Hier biedt het gebruik van bamboe een mooie uitkomst, omdat je kunt genieten van een schutting die prachtig oogt en niet al te zwaar is.

Het plaatsen van een bamboe schutting vraagt wel iets meer van je, aangezien bamboe uit zichzelf niet blijft staan. Daarom is het belangrijk dat je start met een goede fundering, waaruit een frame wordt opgebouwd. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat je voor stabiliteit zorgt waarop je de bamboe kunt plaatsen. Zo kun je de bamboe schutting geheel naar wens bouwen. Houdt er wel rekening mee dat je de bovenkant van de bamboe ook afsluit, want water wat binnen de bamboe stokken blijft zitten kan voor schimmel zorgen.

Echter heeft bamboe wel de nodige liefde nodig, want dankzij de blootstelling van zaken als regen, wind of sneeuw kan de bamboe vergrijzen. En hoewel het een natuurlijk proces is, wilt niet iedereen te maken krijgen met een grijze schutting die veel van zijn charme verliest. Gelukkig zijn er genoeg opties om de vergrijzing tegen te gaan, of zelfs ongedaan te maken. Met behulp van plantaardige oliën kun je er namelijk voor zorgn dat jouw bamboe weer gaat stralen, terwijl het ook nog eens beschermd is tegen het weer!

Een schutting gemaakt van Bamboe

Onze bonustip: De juiste kleuren maakt de tuin helemaal af!

Kleur is ontzettend belangrijk in een tuin, dat hoeven we je niet te vertellen! Nu zorgen planten en bloemen hier al voor, maar ook meubels én zelfs de schutting kun hier een waardevolle bijdrage aan leveren. Want naast goede schutting ideeën is genoeg groen ook erg belangrijk!

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van natuurlijke kleuren, zoals verschillende tinten bruin voor hout of grijs voor beton. Mits dit gecombineerd wordt een goede hoeveelheid beplanting, zal het resultaat prachtig zijn!

Een voorbeeld van een houten schutting met beplanting

En vergeet de beplanting op of bij de schutting niet.

We hebben het al een paar keer voorbij laten komen, maar planten zijn nou eenmaal belangrijk voor een sfeervolle tuin. De nodige hoeveelheid groen laat de tuin namelijk niet alleen voller en levendiger ogen, maar in de meeste gevallen is het ook nog eens goed voor je.

Vaak kiezen mensen ervoor om de schutting achter bloemperken te plaatsen, waardoor de voorgrond al snel gevuld is. Echter blijft de schutting in de meeste gevallen leeg, terwijl dit niet hoeft te gebeuren. Zo kun je ervoor kiezen om hangende plantenbakken te plaatsen, kun je gebruik maken van hogere planten die tegen de schutting aanzitten of kun je een klimop met de schutting mengen.

Dit zorgt ervoor dat jouw schutting meteen veel gevarieerder oogt, zodat jouw tuin meteen leuker en interessanter wordt.

Als kers op de taart: Verlichting voor aan de schutting om ook ‘s avonds van jouw tuin te genieten.

Uiteraard wil je altijd de mogelijkheid hebben om te genieten van jouw tuin, zelfs als het donker is. Daarom is het belangrijk dat je ook aandacht besteed aan goede buitenverlichting, zodat je genoeg licht hebt als de zon eenmaal onder is. 

Als het aankomt op de schutting is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je gebruik maakt van wandverlichting, lampen die perfect aansluiten op jouw gewenste schutting. Want ongeacht welke schutting ideeën we presenteren, de plaatsing is altijd een geval op zich. Als je deze lampen plaatst, is het natuurlijk wel van belang dat je rekening houdt met de aanwezige bekabeling. Deze kun je het beste vooraf door de schutting laten trekken, met als voorkeur de palen. Deze stukken zijn namelijk wat dikker, waardoor je geen risico loopt op blote kabels. Tevens zorgt de extra stevigheid ervoor dat je er zeker van bent dat jouw lamp niet onverhoopt naar beneden valt als het minder weer is.

Liever geen kabels of gaten in het plafond? Dan raden wij je aan om te kiezen voor het assortiment prikspots. Deze spots kun je in de grond plaatsen, waarna je deze koppelt aan de grondkabels. De spots kun je vervolgens op verschillende plekken richten, zoals een boom, een groep struiken of de schutting. Zo ziet jouw schutting er nog indrukwekkender uit!

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11473 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons