Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

Hoe LED lampen te kiezen?

23 maart 2017

LED lampen bestaan in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van de plek waar u LED verlichting wil ophangen, heeft u een andere soort LED verlichting nodig. In de keuken wilt u misschien heldere verlichting, terwijl u in de slaapkamer liever wat meer sfeer wilt. Voor specifieke informatie over LED verlichting in de slaapkamer, keuken, tuin of andere ruimtes kijkt u bij blogs. Hoe LED lampen te kiezen? In deze blog kunt u algemene informatie lezen over uw keuze van LED verlichting.

Vermogen en lichtopbrengst

Allereerst is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid licht die een LED lamp uitstraalt. Omdat de hoeveelheid licht per vermogen (vaak aangegeven in Watt) niet vergelijkbaar is met andere lampen, staat op LED verlichting vaak de lichtopbrengst in Lumen aangegeven. Ter vergelijking: het gloeilampje van 25 Watt dat vroeger in de schemerlamp zat, had ongeveer een lichtopbrengst van 200 tot 300 lumen. De lamp boven de eettafel van 60 Watt had een lichtopbrengst van 700 tot 800 lumen en de felle lamp in de schuur van 100 Watt had meer dan 1300 lumen. Als u deze richtlijn in gedachten houdt terwijl u een lamp uitzoekt, weet u zeker dat u een lamp met voldoende lichtopbrengst koopt.

CRI en Kleurtemperatuur

Twee andere belangrijke dingen bij het kopen van LED verlichting zijn de Colour Rendering Index (CRI) en de kleurtemperatuur (uitgedrukt in Kelvin). De Colour Rendering Index geeft aan hoe natuurgetrouw een voorwerp eruit ziet als het in het licht staat. U weet misschien wel dat u in het licht van een TL buis soms erg bleek kunt lijken, terwijl een spaarlamp vaak het gevoel geeft dat u net op vakantie geweest bent. Dit heeft te maken met de CRI. Een CRI van tussen de 80 en 90 is ongeveer vergelijkbaar met een gloeilamp. Een CRI-waarde van 80 is de minimale waarde voor een werkomgeving. De maximale CRI-score is 100.

De kleurtemperatuur geeft aan of er van een gloeilamp “warm” of “koel” licht komt. De tijden dat er van LED verlichting alleen kil licht komt, zijn voorbij. De kleurtemperatuur ligt tussen 1200 (kaarslicht) en 10 000 (TL verlichting). Het licht van een gloeilamp heeft een kleurtemperatuur van 2800. De warmste gloeilampen, onze filamentlampen hebben een kleurtemperatuur van 2200!

Dus, waar moet u op letten?

Uiteindelijk zijn er een paar kleine dingen die u niet moet vergeten als u LED verlichting aanschaft:

  • Wilt u een dimbare LED lamp? Hierbij is het belangrijk dat u ook een speciale LED dimmer aanschaft, omdat de gewone dimmers niet toereikend zijn voor LED verlichting.
  • Plaats een LED lamp nooit direct voor of na een TL of PL lamp. Door de starterspiek van deze lampen zal uw LED lamp kapot gaan.
  • Kies de juiste fitting. Hier vindt u een overzicht van de beschikbare fittingen.

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant

De waardering van www.letsleds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11600 reviews.
Klantenservice Letsleds

Heb je een vraag?

Bel ons gerust op.

Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Of mail ons