Het zoeken van de perfecte LED lichtbron is een uitgebreide zoektocht waar veel bij komt kijken. Zo moet je letten op zaken als het wattage van de lamp, hoeveel Lumen de lamp heeft en in welke fitting de lamp past. Ook de Kelvin van een lamp is ontzettend belangrijk, want dit laat zien in hoeverre de nieuwe lamp bij gaat dragen aan een goede sfeer. En aangezien LED verlichting tegenwoordig niet meer te denken zijn uit jouw huiskamer of daarbuiten, is het wel fijn om te weten wat dit allemaal betekent.
De kleurtemperatuur van de lichtbron: Kelvin
Je bent de term Kelvin en kleurtemperatuur wel eens tegengekomen. Maar wat betekent dit eigenlijk? Het is in ieder geval al goed om te vermelden dat beide termen dezelfde betekenen: Hiermee wordt namelijk gekeken naar de warmte van het gekleurde licht wat een lamp afstoot. Maar hoewel beide termen hetzelfde betekenen, wordt Kelvin vrijwel altijd genoemd bij de productinformatie.Â
Het aflezen van Kelvin is vrij eenvoudig. Want hoe lager de totale Kelvin is, hoe warmer het licht oogt. Een hogere kleurtemperatuur wordt juist koeler, waardoor het dichter bij het daglicht komt. Daglicht kom je vanaf 4000K tegen, waarbij je neutraal daglicht (4000K – 4500K) en helder daglicht (5500K – 6000K) tegenkomt.
Hoeveel Kelvin wordt toegepast in een woonhuis?
Als je op zoek bent naar goede LED verlichting voor thuis, is het altijd raadzaam om te kijken naar warm witte lichtbronnen. Deze kleurtemperatuur zit altijd onder de 3000K, waarbij 2700K de meest voorkomende Kelvin is. Deze kleur komt het dichtste bij de oude halogeen lampen die van oudsher gewend bent. Dit is natuurlijk niet zonder reden, want het licht van een warm witte lamp is erg prettig voor de ogen. Daarnaast zorgt warm wit licht ook voor een ontspannen en warme sfeer, ideaal als je na een lange dag werken tot rust wilt komen!
Het assortiment van Letsleds.nl bestaat voornamelijk uit LED verlichting met een warm witte kleur van 2700K tot 2900K. Hierdoor ben je verzekerd van een prettige en sfeervolle lichtbeleving op plekken jouw keuken en woon- of slaapkamer. Lichtbronnen in deze vorm zijn in tal van vormen en maten te vinden. Denk hierbij aan ondiepe inbouwspots, wandverlichting of zelfs hanglampen.
Hoeveel Kelvin wordt toegepast op een werkplek?
Of je nu te maken hebt met een kantoor, een werkplaats of een kantoortuin: Elke werkruimte heeft kwalitatief goede verlichting nodig. Uiteraard speelt de kleurtemperatuur hier ook een belangrijke rol bij, aangezien de juiste verlichting bij kan dragen aan een betere werksituatie.
Voor de meeste werkplekken is een lichtbron met een Kelvin waarde van minstens 4000K al voldoende. Deze Kelvin waardes zorgen ervoor dat mensen op het kantoor zich optimaal kunnen focussen, aangezien TL verlichting met deze waarde ervoor zorgen dat men alert en gefocust kan blijven voor een langere periode.
Zijn er ook lampen die niet vastzitten aan een vaste Kelvin?
Die zijn er zeker! Dankzij de contstante ontwikkelingen op het gebied van LED verlichting zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden als het aankomt op verlichting. Dit betekent ook dat je niet meer vast hoeft te houden aan slechts een kleurtemperatuur, aangezien er een aanzienlijk aanbod beschikbaar is die hiertussen kan wisselen.
Het meest voor de hand liggende voorbeeld is natuurlijk slimme verlichting. Dankzij deze lampen heb je al snel de optie tot maar liefst 16 miljoen verschillende kleuren, waardoor ze altijd aansluiten op jouw wensen. Ongeacht de situatie! Naast RGB verlichting kun je ook kiezen voor slimme lampen met zowel warm als koud wit. Hierdoor kun je jouw verlichting gemakkelijk schakelen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat jouw lampen onnatuurlijk ogen door de aanwezigheid van RGB. Deze lampen zijn te herkennen aan de term WWCW (Warm White Cold White).
Naast slimme verlichting bieden wij ook de mogelijkheid om te kiezen voor zogeheten Dim-To-Warm verlichting. Deze lampen maken gebruik van een speciale dubbele LED techniek. Hierdoor heb je de mogelijkheid om tijdens het dimmen niet alleen de hoeveelheid licht te verminderen, maar ook de kleur warmer of kouder te laten worden. En het enige wat je hiervoor nodig hebt is een LED dimmer die samengaat met jouw lamp, ideaal!