Een veelgebruikte manier om over te stappen naar smart verlichting is door middel van een draadloze dimmer. Hiermee kun je dus eigenlijk alle (bestaande) lampen gebruiken, maar maak je de aansturing van deze verlichting draadloos. Dit doe je door een dimmer te gebruiken met een wifi functie. Daardoor kun je de dimmer op afstand bedienen met een afstandsbediening of app op je telefoon. Dit is doorgaans de meest goedkope manier om over te stappen naar smart verlichting.
Overstappen op draadloze dimmers
Tegenwoordig wordt slimme verlichting steeds populairder. We begrijpen dit wel, omdat smart lampen en dimmers nou eenmaal veel voordelen hebben ten opzichte van het ouderwetse standaard verlichting.
Een overstap is eigenlijk relatief simpel. Je kiest of je jouw losse lampen wilt vervangen door slimme lampen of dat je de aansturing (dimmer, schakelaar) wilt vervangen door een slimme dimmer. Vervolgens haal je hetgeen waar je voor hebt gekozen en installeer je de producten bij jou thuis. Stel het eenmalig in en dan is de overstap rond.
Op deze pagina vind je alle informatie omtrent draadloze dimmers. Dit zijn eigenlijk dimmers of schakelaars die je kunt koppelen aan een app of afstandsbediening.
Voordelen van een draadloze dimmer
Bij een draadloze dimmer heb je het grote voordeel dat je daar elke lamp op kunt aansluiten. Hierdoor kun je de spots en/of lampen die je nu hebt blijven gebruiken. Je hoeft dus niet alles te vervangen. Dit is vooral fijn wanneer je veel spots en lampen hebt, want dat bespaart veel in de kosten.
Verder is het voordeel van een draadloze dimmer dat deze, net als bij smart lampen, direct gekoppeld kunnen worden aan je smartphone door middel van een app. Je kunt voor de slimme muurdimmers en draadloze dimmers ook een aparte afstandsbediening kopen. Dan heb je altijd een fysiek punt om de lampen mee te bedienen.
Verder hebben slimme dimmers ook het voordeel dat ze inbraak preventief zijn. Je kunt namelijk timers instellen. Zo lijkt het altijd alsof er iemand thuis is ook al ben je op vakantie of lang van huis weg. Dat is nog eens handig!
Draadloze dimmer, slimme muurdimmer of losse dimmer?
Je hebt meerdere opties binnen de draadloze dimmers. Je vraagt je misschien af welke optie je het beste kunt gebruiken. We zullen ze verder toelichten zodat jij precies de juiste keuze maakt voor het slim maken van jouw verlichting.
De draadloze dimmer
Een draadloze dimmer wordt door veel personen als de beste oplossing gezien. Dit is eigenlijk een klein kastje wat je ergens tussen de 220/230V en de lampen moet plaatsen. Voordeel hieraan is dat je niet gebonden bent aan een plek. Je kunt ‘m dus plaatsen waar je wilt. Bij een draadloze dimmer kopen de meeste personen een afstandsbediening die draadloos werkt. Hierdoor kun je dimmer vanaf elke plek besturen. Zelfs buitenshuis met je app.
De slimme muurdimmer
Een slimme muurdimmer is interessant wanneer je wél een vast punt aan de muur wilt hebben waar je de lampen mee kan bedienen, maar wel wilt genieten van de voordelen van besturing via een app. Je moet voor een muurdimmer dus wel ergens een punt in de muur hebben waar je de dimmer kan plaatsen.
De losse snoer-, vloer- en stekkerdimmer
Een losse smart dimmer is vooral interessant bij lampen die werken op een stekker. Je kunt de stekker namelijk altijd in het stopcontact laten en door middel van de dimmer kun je fysiek de lamp aan- en uitschakelen, maar doordat het een slimme dimmer is kun je dit ook via je smartphone regelen.
Google Home en Amazon Alexa
Koppel de producten ook aan Google Home of Amazon Alexa. Zo maak je alles spraak gestuurd. Dit doe je eenmalig heel gemakkelijk instellen via de app zodat je er geen omkijk meer naar hebt. Met een simpele uitspraak zet je de lampen aan, wijzig je ze van kleur en nog veel meer!