Ma-vr 08:00 tot 20:30
Zaterdag 10:00 tot 15:00

Geschreven door:

Jens

10 tips voor LED inbouwspots

16 maart 2018
LED verlichting keuken

In Nederland zijn LED inbouwspots razend populair. Tegenwoordig kun je ze in ieder huis wel vinden. Ze zullen niet erg opvallen in een groot plafond. Ook in geval van een verlaagd plafond zijn ze zeer passend. Juist in jouw verlaagde plafond zullen LED spots erg stijlvol staan! Inbouwspots zorgen voor goede verlichting van iedere ruimte.

LED verlichting, de beste lichtbron

LED inbouwspots zijn een goede lichtbron. In alle opzichten is een LED inbouwspot een betere optie dan bijvoorbeeld halogeenlampen. Ze hebben meer branduren dan halogeenlampen en ze zijn een stuk efficiënter, en dat is te merken in de portemonnee!

LED inbouwspots, grote besparingen

Een LED lamp gaat gemiddeld 35.000 branduren mee. Ter vergelijking, LED gaat 25 keer langer mee dan halogeen. Hiermee lever je niet alleen een bijdrage aan het milieu, je bespaart direct veel op de energiekosten. Je bespaart minimaal 70% op energieverbruik versus een traditioneel lichtplan. Een 5.5 Watt LED MR16 zal evenveel licht genereren als een 9 Watt CFL (compacte fluerescentie lamp). LED is een redelijke investeringen, maar de besparingen aan energie merk je binnen de kortste keren in de portemonnee!

Ga voor LED inbouwspots, ga voor groen

Kies je voor LED inbouwspots van Letsleds? Dan ga je voor groen. Lager energieverbruik is niet alleen beter voor het milieu, er is ook nog sprake van andere factoren die ervoor zorgen dat deze lampen een groen karakter hebben. Ze produceren namelijk amper hitte en dragen dus niet bij aan de verwarming van een bepaalde ruimte. Dat betekent dat bijvoorbeeld de airconditioning minder hard hoeft te draaien om de ruimte te koelen. Daarnaast bevatten LED lampen ook geen giftige stoffen en daarnaast produceren ze geen straling zoals UV en infrarood die schadelijk zijn voor het milieu. Door te kiezen voor LED inbouwspots draag jij jouw steentje bij. Niet alleen voor een ander, maar ook voor jezelf.

Alle kleuren, super comfort!

LED staat bekend om het leveren van de meest comfortabele ervaringen als het gaat om verlichting. Je hebt altijd helder licht en hoge waarden op de CRI. Dat is de kleurweergave index. Deze toont aan dat er heldere kleuren worden weergegeven. Dit betekent uiteraard dat LED altijd de nodige vormen van licht produceert die wenselijk zijn voor het meeste comfort. Daarnaast is alles tegenwoordig mogelijk met LED. Dimbaar, smart LED, noem het maar op. Je kunt jouw huis tegenwoordig tot de volle 100% verlichten zoals jij dat wilt.

Veiliger

Verlichting kende vroeger nog wel eens wat risico’s. Met de komst van LED is dat volledig voorbij. Het kan zijn dat je zelfs na het lezen van alle reguliere voordelen nog altijd twijfelt over een overstap richting LED inbouwspots. Dan is het ook goed om te weten dat LED veiliger is dan welke traditionele vorm van verlichting dan ook. Zoals net genoemd produceren de lampen amper hitte. Wat ervoor zorgt dat jij je handen niet zult branden wanneer je de lamp per ongeluk aanraakt. Dat is ook een stuk veiliger voor kinderen. In tegenstelling tot een halogeenlamp. Halogeen wordt bloedheet, hier kun je jezelf behoorlijk aan bezeren.

Ook zijn de lampen een stuk betrouwbaarder. Ze zullen veel minder snel stuk gaan, en doordat ze energiezuiniger en efficiënter zijn is de kans op kortsluiting ook uitgesloten.

Inbouwspots LED, tal van mogelijkheden

Daarnaast zijn er tal van mogelijkheden met kleine led spots voor het creëren van accentverlichting. Voordat je een keuze maakt waar je tevreden mee bent wil je uiteraard eerste een aantal vragen beantwoord hebben.

In de LED wereld is er immers een breed assortiment, en je wilt natuurlijk de perfecte inbouwspot. Wij helpen je verder, wij geven je een aantal tips over algemene verlichting en geavanceerde mogelijkheden met LED inbouwspots.

Onze top 5 aanraders voor inbouwspots

Tip 1: Inbouwdiameter en inbouwdiepte opmeten van een bestaand gat

Dit is de meest gemaakte fout, dat men de inbouwdiameter en inbouwdiepte niet exact weet en er later achter komt dat de spot eigenlijk veel te diep is. Of dat de spot door het gat heen valt en dus veel te klein is. Een klassieker is ook dat de spot veel te groot blijkt te zijn voor het gat. Ben nou niet de persoon die deze fout ook maakt en meet van tevoren even deze twee maten op.

LED inbouwspots woonkamer

Tip 2: Kies voor spots met een verwisselbare lamp (GU10)

GU10 staat voor een lamp met een GU10 voetje, deze is direct op 230Volt aan te sluiten zonder externe trafo of driver. Dus koop je een inbouwspot met een GU10 lampje, dan kun je deze later gemakkelijk vervangen, indien er een defect is. Tevens kun je het lampje makkelijk vervangen, mocht je op een later moment een krachtigere of minder  krachtige lichtbron willen plaatsen, wel zo flexibel.

Tip 3: Aansluiting, kies voor 230Volt

In het verleden werd er vaak gebruik gemaakt van 12Volt spots om meerdere redenen, vanwege de enorme hitte en brandgevaar. Deze werden ook vaak in badkamers en keukens geplaatst, omdat deze vaak erg vochtig waren. Momenteel is alles anders, badkamers en keukens zijn groter, beter geventileerd en de lampen worden niet meer heet. Tevens zijn er allerlei IP65 waterdichte inbouwspot die ervoor zorgen dat het gat in het plafond waterdicht wordt afgedicht. Dan adviseer ik om in alle ruimtes 230Volt spots te nemen, ten eerste veel meer keus, ten tweede betere dimbaarheid en ten derde goedkoper en makkelijker in aansluiting. (tip 2, neem dan Gu10)

Tip 4: Aantal inbouwspots

LED inbouwspots keuken

Het aantal inbouwspots in altijd afhankelijk van de persoonlijke wensen, mogelijkheden en de indeling van de ruimte. Maar in een nieuwe situatie is de indeling een enorm belangrijk punt om over na te denken, want achteraf aanpassen in niet eenvoudig.

Er dient naar de indeling en de functie van de ruimte gekeken te worden. In de keuken is veel licht gewenst omdat daar goed gewerkt moet worden. Hier wordt dan automatisch gekozen voor spots met meer lichtopbrengst, vaak van 400 tot 450 lumen. Dit is ook goed te zien in de afbeelding rechts, relatief kleine keuken, maar toch veel inbouwspots die zorgen voor goede werkverlichting (zonder schaduw).

In de woonkamer wens je vaak extra sfeer te hebben. Dan zul je voor andere spots gaan als voor in de keuken. Dan wordt vaak gekozen voor spots met een extra warm witte kleur.

Tip 5: LED verlichting niet dimmen? Ga toch voor dimbare LED inbouwspots!

Het maakt niet uit of je wel of niet van plan bent om LED inbouwspots te gaan dimmen. Het is tog ons advies om altijd te kiezen voor dimbare inbouwspots. Dimbare LED inbouwspotjes zijn vaak €0.50 duurder dan een spot die niet dimbaar is. Wanneer je op een later moment toch besluit het wel te doen, dan heb je in ieder geval een LED spot die dimbaar is. Met dit soort LED inbouwspots ligt deze optie dus nog altijd open!

Dimbare LED inbouwspot, de optie openhouden

Het is toch zonde als je jouw producten geselecteerd hebt, en een aantal jaar later blijkt dat je het toch wel zou willen, en met de inbouw spots die je hebt is het niet mogelijk. Dan moeten alle LED spotjes weer vervangen worden voor dimbare LED lampen. Dat is zonde van het geld, dan betaal je namelijk meer dan het dubbele voor investeren in LED. Tegenwoordig is voor de meeste LED spotjes geen dimmer meer nodig.

Tip 6: Inbouwspots LED: kantelbaar ja of nee?

Kantelbare spots zijn in Nederland nog altijd razend populair. Niet zo gek, dit zijn flexibele spots die naar de gewenste kant kunnen worden gericht. Op deze manier creëer je sfeervolle verlichting zoals jij dat wilt. Echter, met de meeste inbouwspots is het zo dat ze vaak niet gekantelt worden. Ze worden uiteindelijk niet meer verandert.

De vraag is dus, hoe belangrijk is het kantelen van inbouwspots in jouw situatie? Het advies is vooral om een LED inbouwspot te kiezen die vooral qua design aansluit bij wat jij wilt, dat is het belangrijkste. Of de producten kantelbaar zijn hoeft niet per definitie veel waarde aan te worden gehecht.

Tip 7: LED lampen, IP waardering voor de badkamer

IP waarde staat voor Ingress protection. Dit is een ander woord voor de beschermingswaarde van de geïntegreerde spot. Dit betekent dus in hoeverre de LED inbouwspots beschermd zijn tegen spots, en nog belangrijker, of de spot goed tegen water kan. Is de spot bijvoorbeeld spatwaterdicht? Dit wordt verder uitgelegd in deze blog: klik hier.

Wij bij Letsleds adviseren spotjes te kiezen die waterdicht zijn met IP65. Deze dichten het gat in het plafond waterdicht af. Dit is wel zo veilig wanneer er per ongeluk iets mocht gebeuren met de sproeien. Dan heb je in ieder geval een veilige lamp.

Tip 8: Warm, koel of extra warm licht?

Op onze website is het mogelijk om te filteren op kleur. Nu is de vraag, wat is er aan te raden en wat onderscheidt verschillende ruimtes? Wat is er gebruikelijk in Nederland? In Nederland wordt warm wit nog altijd veel gekozen als verlichting. Dit geeft een warm gevoel en het zorgt voor gezelligheid. Extra warm wit kan worden gekozen wanneer er extra sfeer gecreëerd dient te worden.

Koel wit wordt eigenlijk nooit op zichzelf gebruikt. Vaak wordt dit gecombineerd met een warm witte kleur. Wat bedoelen we hiermee? Inbouwspots die zowel warm wit als koel wit is en op deze manier dus van kleur kan veranderen. Je kunt dan altijd zelf de gewenste lichtkleur instellen. Dan heeft u de keuze uit een van de volgende inbouwspots: klik hier.

Kleurtemperatuur kelvin

Tip 9: Kleur van LED inbouwarmaturen

Er wordt vaak gekozen voor een metalen armatuur. Dit zijn we gewend en het is de veiligste en gemakkelijkste keuze voor LED inbouwspots. Echter, een wit armatuur op een wit gestuct plafond kan heel erg stijlvol zijn, Vaak wordt er ook steeds meer gekozen voor zwarte inbouwspots.

Het grote voordeel daarbij is dat er telkens diverse armaturen bijkomen. Je hebt dus steeds meer keuze en daarmee een grotere kans op de ideale armatuur! Daarnaast zijn er per armatuur verschillende varianten verkrijgbaar, waaronder ronde en vierkante varianten. Keus genoeg dus!

Tip 10: Durf te combineren

Vaak wordt er een veilige keuze gemaakt om in verschillende ruimtes toch maar te kiezen voor een veilige spot. Alles is vaak hetzelfde en dat geeft een saai beeld van ruimtes. Spots kunnen juist een extra stijlvolle look geven aan een ruimte. Een zwarte inbouwspot op een wit plafond of robuuste balken geeft een mooi accent. Durf te kiezen voor die andere spot. Vierkante spots worden soms niet gekozen omdat het niet de vertrouwde ronde spot is die we kennen, maar dit kan juist een hele mooie, persoonlijke, stijlvolle en chique uitstraling geven. Durf een combinatie te maken met inbouwspots in combinatie met bijvoorbeeld opbouwspots. Dat wordt steeds vaker gedaan en dat is zeker volkomen te begrijpen.

Bonustip: LED panelen!

Ook led panelen zijn in Nederland een gewilde optie. Een LED paneel kan een goede aanvulling zijn i.c.m een LED lamp zoals bijvoorbeeld inbouwspots. Panelen zijn er in diverse soorten en maten en dit is een uitstekende aanvulling wanneer je in een ruimte extra sfeer wilt creëren met meer dan alleen inbouwspots. Led panelen hebben daarnaast nog een hoop voordelen.

LED panelen zijn de perfecte aanvulling

LED panelen zijn de perfecte aanvulling op inbouwspots. Je kunt LED panelen plaatsen in een systeemplafond, aan de muur of waar je ook maar wilt. De combinatie met LED spots is zeker een goede. Daarnaast zijn de maten van LED panelen precies zo gekozen dat ze in een systeemplafond passen.

Ze gaan lang mee

Net als LED spots gaan panelen ook lang mee. Deze gaan gemiddeld mee tot wel 40.000 branduren! Ter vergelijken, een TL-armatuur gaat maar 12.000 branduren mee. Daarnaast is een LED paneel veel minder gevoelig. Hierdoor zullen ze minder snel defecten oplopen door trillingen. Wanneer het dan tijd is om ze te vervangen dan is dat ook heel eenvoudig. Ze ze zijn net zo eenvoudig te vervangen als aan te sluiten.

Filteren

Waar wil je meer over weten?

Navigatie

Waar ben je naar op zoek?

Meer informatie

Ook interessant